Postfix: najpierw systemowi potem wirtualni
Postfix: najpierw systemowi potem wirtualni
poszukuje opisu, howto jak skonfigurować postfixa by najpierw szukał uzytkowników lokalnych, potem wirtualnych a format skrzynet to byl Maildir (dla systemowych: ~/Maildir a wirtualnych: /home/vmail/...)
Takie coś mnie wpadło po drodze:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=147086
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=147086
fnmirk, no niestety to nie jest. Ja potrzebuję coś takiego:
A) Postfix dostaje pocztę dla usera tester01@domena.com - jest to systemowy użytkownik - poczta jest dostarczana do /home/tester01/Maildir.
B) Postfix dostaje pocztę dla usera [email]tester02@virtualna_domena.com[/email]. Postfix szuka najpierw w systemowych użytkownikach - nie ma, jest to user tylko w bazie danych, nie systemowy - poczta jest dostarczana do katalogu /home/vmail/virtualna_domena.com/tester02.
I teraz tak: punkt A mam skonfigurowany i działa świetnie, ale mam problem z punktem B. I do tego szukam FAQ lub HOWTO.
A) Postfix dostaje pocztę dla usera tester01@domena.com - jest to systemowy użytkownik - poczta jest dostarczana do /home/tester01/Maildir.
B) Postfix dostaje pocztę dla usera [email]tester02@virtualna_domena.com[/email]. Postfix szuka najpierw w systemowych użytkownikach - nie ma, jest to user tylko w bazie danych, nie systemowy - poczta jest dostarczana do katalogu /home/vmail/virtualna_domena.com/tester02.
I teraz tak: punkt A mam skonfigurowany i działa świetnie, ale mam problem z punktem B. I do tego szukam FAQ lub HOWTO.
Ja słyszałem, że trzeba coś pokombinować zvikus pisze:kiedyś probowałem zrobić coś takiego, ale mi sie nieudało bo z tego co wyczytałem na necie to niemożliwe
Kod: Zaznacz cały
local_recipient_maps =
proxy:unix :p asswd.byname
$alias_maps
pgsql:/etc/postfix/local_recipients.sql
fallback_transport = virtual
Tylko na jakiej zasadzie ma to działać to nie moge nigdzie znaleźć...
na linuxquestions zadałem jakiś czas temu pytanie i ktoś o tym tam wspomniał...
Jest to jak najbardziej możliwe 
Zainteresuj sie plikiem /etc/postfix/transport
Ja mam to ustawione tak:
w /etc/postfix/main.cf
A plik transport:
Deklarujesz jakie domeny są jakie, potem to wszystko śmiga jak powinno
¯eby sobie uprzyjemnić pracę możesz użyć PostfixAdmina w jego plikach konfiguracyjnych można odblokować opcję dotyczącą pokazywania tych transportów dla domen, wtedy dodajesz domeny przez ten panel 8-)

Zainteresuj sie plikiem /etc/postfix/transport
Ja mam to ustawione tak:
w /etc/postfix/main.cf
transport_maps = hash:/etc/postfix/transport
domena.pl virtual
domena.com local

A co od strony technicznej konkretnie wyjaśnić?
Wpis transport_maps wskazuje na plik, w którym są zapisane domeny oraz to czy domena ma być lokalna czy wirtualna. Jeśli ją zdefiniujesz jako lokalną to maile będą trafiały do ~/Maildir, a jeśli jako virtual to do /home/vmail.
Możesz poeksperymentować i wpisywać tam też poszczególnych użytkowników.
Nie mam akurat pod ręką linka do strony gdzie o tym czytałem, ale to była raczej dokumentacja postfiksa.
Wpis transport_maps wskazuje na plik, w którym są zapisane domeny oraz to czy domena ma być lokalna czy wirtualna. Jeśli ją zdefiniujesz jako lokalną to maile będą trafiały do ~/Maildir, a jeśli jako virtual to do /home/vmail.
Możesz poeksperymentować i wpisywać tam też poszczególnych użytkowników.
Nie mam akurat pod ręką linka do strony gdzie o tym czytałem, ale to była raczej dokumentacja postfiksa.