[+] Jak uruchomi
[+] Jak uruchomić kółko myszy?
Witam ponownie.
Korzystam z xfce4 pod xorg i coraz bardziej uciążliwy jest dla mnie fakt iż kółko myszy (a nawet obydwa kółka) nie działa. Nie znalazłem żadnej opcji w konfiguratorach xfce4 i podejrzewam że jest to kwestia obsługi przez xorg. Czy ktoś wie jak się do tego zabrać?
Korzystam z xfce4 pod xorg i coraz bardziej uciążliwy jest dla mnie fakt iż kółko myszy (a nawet obydwa kółka) nie działa. Nie znalazłem żadnej opcji w konfiguratorach xfce4 i podejrzewam że jest to kwestia obsługi przez xorg. Czy ktoś wie jak się do tego zabrać?
bartosh pisze:No dobra, jeszcze tylko jedna rzecz. Jak wspomniałem mam na myszy dwa kółka. Tak się składa że po wpisaniu 'ImPS/2' zadziałało to prawe a nie lewe tak jak by chciał. Jest może i na to rada?
P.S. Post można oznaczyć jako solved. Jak to się robi? Mam do tego prawo?
Pozdrawiam
do tego będziesz musiał pewnie poszuka sterowników do tej myszki, bo jest jakaś niestandardowa.
No i zadziałało drugie kółko. Dzięki za pomoc. A tak dla ścisłości to skąd macie takie informacje? Jest gdzieś jakieś howto które opisuje wszystkie możliwe opcje w xorg.conf? Przecież żaden przeciętny użytkownik komputera nie jest w stanie wyczarować z głowy takiego configa co by mu od razu odpowiadał
No i nawet jak już problem rozwiązany to nie wiem do końca o co tu chodzi - Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
Na forach dotyczących windy nikt by chyba nie był na tyle cierpliwy do kogoś tak nadgorliwego jak ja ;]
pozdro

Na forach dotyczących windy nikt by chyba nie był na tyle cierpliwy do kogoś tak nadgorliwego jak ja ;]
pozdro
skąd mamy takie informacje?bartosh pisze:A tak dla ścisłości to skąd macie takie informacje? Jest gdzieś jakieś howto które opisuje wszystkie możliwe opcje w xorg.conf? Przecież żaden przeciętny użytkownik komputera nie jest w stanie wyczarować z głowy takiego configa co by mu od razu odpowiadał![]()
głównie liczy się doświadczenie i to ile siedzi się przy systemie, ale jeśli dużo grzebiesz/szukasz/zmieniasz/psujesz/naprawiasz itp. to wiedza sama przyjdzie.
oczywiście jeszcze są manuale i google.
no i warto zaglądać na strony domowe programów/dystrybucji i czytanie tego co tam pisze, oraz odnośników z tych stron.
aloha