Kopiowanie filmów DVD
-
Kopiowanie filmów DVD
Witam.
Zwracam się do Was jako do braci doświadczonej i znającej się na rzeczy. Potrzebuję zrobić kopię zapasową filmu DVD, który jest zabezpieczony. Czy znacie może jakieś programy pod Linux'a do rozwiązania tego problemu?
Pozdrawiam...
Zwracam się do Was jako do braci doświadczonej i znającej się na rzeczy. Potrzebuję zrobić kopię zapasową filmu DVD, który jest zabezpieczony. Czy znacie może jakieś programy pod Linux'a do rozwiązania tego problemu?
Pozdrawiam...
-
No właśnie nie działa. Podczas kopiowania niektórych, nie ma problemu. Jednak występują takie, które nie chcą się skopiować, dlatego zakładam że są zabezpieczone i potrzebny jest jakiś programik (pod Windows jest to np. DVD-Cloner), który łamie te zabezpieczenia lub je obchodzi. :-|
[ Dodano: 2008-02-19, 19:16 ]
[ Dodano: 2008-02-19, 19:16 ]
Uważam to za ostateczność, dlatego jeszcze poczekam. Być może ktoś zna Linuxowy odpowiednik. :-|Piotrek pisze:Odpal przez wine DVD Shrink
Kopiowanie spod Linuksa nie działa?? Hmm. Jeszcze mi się taka płyta nie zdarzyła.
pdabrowsky, spróbuj może tak. Zrób obraz tej płyty np.:
Następnie podmontuj u siebie w systemie i sprawdź czy działa:
pdabrowsky, spróbuj może tak. Zrób obraz tej płyty np.:
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/dvd of=/ścieżka/obraz_dvd.iso
mount -o loop /ścieżka/obraz_dvd.iso /mnt/katalog
-
Wyświetla mi to co przy kopiowaniu:Akkon pisze:spróbuj może tak.Następnie podmontuj u siebie w systemie i sprawdź czy działa:Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/dvd of=/ścieżka/obraz_dvd.iso
P.S. Na razie próbuję k9copy i zobaczę co z tego wyjdzie. Jednak jestem nadal otwarty na inne sugestie. ][ Dodano: 2008-02-19, 21:35 ][/size]dd: czytanie `/dev/hdd': Błąd wejścia/wyjścia
3040+0 przeczytanych recordów
3040+0 zapisanych recordów
skopiowane 1556480 bajtów (1,6 MB), 0,851788 sekund, 1,8 MB/s
Niestety w k9copy podczas tworzenia pliku *.iso jak również kopii do katalogu wyrzuca mi takie błędy:
Zmieniają się tylko numerki te na końcu. :evil:VOBU : 12322 Read Error !!!! ==> 12476
Spróbuj dd_rescue służy do tworzenia kopi partycji i nośników. W opcji do robienia kopi zabezpieczonych nośników jeszcze tego nie próbowałem. Uszkodzone czyta doskonale. Jak masz chęć to spróbuj może zadziałać --- długo czasem pracuje ale chyba poradzi. Musisz go zainstalować, pakiet (ddrescue) jest w repozytorium. Nie stosuj poleceń normalnego dd działają ale inaczej i można zrobić coś nieodpowiedniego. Podstawowe polecenie to:
więcej w manualu.
dd_rescue /dev/cdrom /miejsce_kopia.img
-
Jest w repo, działa, testowałem na zabezpieczonym nośniku.dvdbackup
tool to rip DVD's from the command line
dvdbackup will extract all (or optionally only selected) titles as found
on the dvd. It will structure the extracted files in a format suitable for
burning at a later time with mkisofs and dvdrecord. Has the advantage of
being very easy to use, small, and fast.