Edycja obrazu partycji (partimage)
Edycja obrazu partycji (partimage)
Witam
W jaki sposób otworzyć plik obrazu powstały dzięki partimage, tak aby skopiować luzem wybrane z nich na inny dysk?
W jaki sposób otworzyć plik obrazu powstały dzięki partimage, tak aby skopiować luzem wybrane z nich na inny dysk?
podmontuj w jakimś katalogu z opcją -o lop np.
lub
jak ju podmontujesz to możesz dodawać lub ujmować z obrazu, nie mówiąc oczywiście o kopiowaniu 
Kod: Zaznacz cały
mount obraz_dysku.img -o loop /dev/mnt
mount obraz_dysku.iso -o loop /dev/mnt

hej
wpisałem to co napisałeś ale wyświetla mi komunikat
z helpu nie znalazłem jak wpisac mu to o co pyta, ponadto nie sa to pliki z rozszerzeniem "iso" czy "img" tylko 000, i aby sie upewnić przegralem do windowsa i tam próbowałem emulowac je deamonem ale nie skojarzył tych plików a na pewno te formaty by otworzył.
wpisałem to co napisałeś ale wyświetla mi komunikat
mount: you must specify the filesystem type
Mnie to wygląda na to, że Debian naszego kolegi nie obsługuje tego systemu plików. A jak sam napisał - to nie jest ani iso, ani img, tylko 000.wrzaskun pisze:mount: you must specify the filesystem type
z helpu nie znalazłem jak wpisac mu to o co pyta, ponadto nie sa to pliki z rozszerzeniem "iso" czy "img" tylko 000
Coś mi się wydaje, że partimage pozwala na podawanie rozszerzenia dla obrazu partycji. A 000 to może być jeden z wielu plików podobnie jak to jest w archiwach rar. Co do partimage - nie jestem pewien, dawno go nie obsługiwałem, zazwyczaj używam dd.
oczywiście moge to rozpakowac i wówczas nie ma zadnego rozszerzenia po prostu zwie sie jak dysk z ktorego robilem kopie w tym wypadku "hdc3" próba z tym plikiem jako iso też nie dała rezultatów
partimage odczytuje ten plik poprawnie jednak obraz był zrobiony z dysku 80GB gdzie faktycznych danych było 4GB, a reszta to były zera. Ponieważ dysponuje partycja 10GB czy da sie aby ten obraz zrzucić na mniejszą partycje i wywalić zbyteczne zera, skoro same dane na pewno sie zmieszczą?
partimage odczytuje ten plik poprawnie jednak obraz był zrobiony z dysku 80GB gdzie faktycznych danych było 4GB, a reszta to były zera. Ponieważ dysponuje partycja 10GB czy da sie aby ten obraz zrzucić na mniejszą partycje i wywalić zbyteczne zera, skoro same dane na pewno sie zmieszczą?
Czy ten obraz to tylko dane czy też fragment systemu. Jeżeli tylko dane to można, a jeżeli to drugie to może być problem. Zainstaluj uruchom go jako root i spróbuj otworzyć ten plik obrazu i następnie przekopiuj interesujące Cię dane.
apt-get install mc