Witam
Mam problem z konfiguracją karty rt2400. ¦ciągnąłem do niej sterownik w formacie .tar.gz, i próbowałem go zainstalować w następujacy sposób:
tar -xzf rt2400-1.2.1.tar.gz
cd /rt2400-1.2.1/Module
make
i w tym momencie konsola odpowiedziała:
bash: make: command not found
co oznacza że nie mam zainstalowanego programu "make"
bezpośrednio z debiana nie mam dostępu do netu, żebym mógł doinstalować "make"
w jaki sposób mogę skonfigurować neta.
ps. mam zainstalowane dwa systemy operacyjne: debiana wersję testing oraz ubuntu 6.06. dostęp do neta posiadam na ubuntu.
rt2400
Uruchom Ubuntu, zamontuj partycję z Debianem np. na /mnt/debian, `sudo chroot /mnt/debian` i szalej z aptitude, polecam zacząć od:
Kod: Zaznacz cały
aptitude update
aptitude install rt2400-source module-assistant
Tez proboje usilnie zainstalowac te stery nie idzie mi najlpiej
w tym kataloku Module jest pliczek INSTALL według niego najpierw trzeba zrodlo kernela rozpakowac/przekopiowac do /usr/src/ a potem dowiazanie symboliczne do /lib/modules/2.x.x/build i tu zaczynaja sie schody. W /lib/modules/2.x.x/ nie mam katalogu build nie wiem czy on mial byc tam automatycznie czy samemu mam go stworzyc. Nawet jesli zrobie wszytko tak jak trzeba to make w rt2400/module nadal zwaraca bledy (narazie nie mam listingu tych bledow).
Ponizej zamieszcze to co znajduje sie w pliku INSTALL
w tym kataloku Module jest pliczek INSTALL według niego najpierw trzeba zrodlo kernela rozpakowac/przekopiowac do /usr/src/ a potem dowiazanie symboliczne do /lib/modules/2.x.x/build i tu zaczynaja sie schody. W /lib/modules/2.x.x/ nie mam katalogu build nie wiem czy on mial byc tam automatycznie czy samemu mam go stworzyc. Nawet jesli zrobie wszytko tak jak trzeba to make w rt2400/module nadal zwaraca bledy (narazie nie mam listingu tych bledow).
Ponizej zamieszcze to co znajduje sie w pliku INSTALL
- Generic Instructions for the installation of the rt2400 driver module
=====================================================================
1. Ensure that you have your current kernel sources expanded in the default
directory (i.e. /usr/src/linux-2.x.x). We also recommend that the sources
you have here are the ones you used to build your current running kernel.
2. Check that you have the Wireless Extensions built into your running
kernel from the sources above. This option can be found in 'make menuconfig'
under Network Device Support->Wireless LAN->Wireless LAN (non-hamradio).
3. Ensure you have a symlink from /lib/modules/2.x.x/build to that kernel
source directory (i.e. symlink from /lib/modules/2.x.x/build ->
/usr/src/linux-2.x.x)
4. Expand the rt2400 source package using tar -xzvf rt2400-x.x.x.tar.gz
5. Change into the rt2400-x.x.x/source folder
6. Run 'make'
7. Run 'make install'
Now that the module is built and installed the following commands can be
used to bring the interface up and online.
8. modprobe rt2400
9. ifconfig ra0 up
10. iwconfig ra0 essid myssid
11. ifconfig ra0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0
12. route add default 192.168.1.253 dev ra0
For specific examples of builds/installations for your distribution please
check out the docs folder.
W internecie znalazłem pewien artykuł na ten temat:
W chwili pisania tego artykułu najnowsza wersja sterownika to 1.2.0
W chwili pisania tego artykułu najnowsza wersja sterownika to 1.2.0
Jednak napotkałem pewien problem przy podawaniu lokalizacji biblioteki qt - kedy wpisze whereis Qt wyskakuje mi ścieżka na koncu której jest plik ktory w nazwie ma qt, wpisuję tą ścieżkę kiedy jestem o to proszony no i wyskakuje komunikat ze ściezka jest niezakończona. Co robic ? jezeli ściezka ktorą podaje linux jest zła to jaka jest poprawna ?Niestety żaden ze znanych mi kerneli nie obsługuje go, więc za skompilowanie ww.
będziemy musieli zabrać się sami.
Strona domowa projektu znajduje się pod adresem http://rt2400.sourceforge.net/
i z tamtąd musimy go pobrać...
Po rozpakowaniu utworzy się katalog rt2400-1.2.0 a w nim interesujące nas(i jedyne;]):
Module i Utility
Zabieramy się najpierw za kompilację modułu teleportując się do katalogu Module
i standardowo wpisujemy make oraz make install. !!!UWAGA Aby moduł mógł skompilować się
poprawnie (lub w ogólemusimy posiadać źródełka własnego kernela w katalogu /usr/src/linux !!!
Po skompilowaniu plik rt2400.o zostanie przeniesiony do katalogu /lib/modules/**** automatycznie.
Teraz zajmiemy się Kompilacją narzędzia konfiguracyjnego, teleportujemy się do katalogu Utility
I urumchamiamy config poleceniem: ./Configure zostaniemy poproszeni o podanie symlink'a
do modułu(skrypt sam wykrywa go jeśli mamy wspomniane wcześniej źródełka do kernel'a)
oraz o podanie lokalizacji biblioteki QT (jeżeli nie wiemy gdzie ona się znajduje wpisujemy w konsoli
whereis QT i podaną lokalizację wpisujemy do skryptu Configure.
Po tej zabawie wpisujemy make i jak wszystko poszło tak jak jest tu opisane to otrzymamy
Parę nowych plików z programem ra2400 na czele.
Aby połączyć się z dostawcą należy znowu przenieść się do katalogu Module i odpalić moduł
poleceniem ./load nasz sterownik jest jusz załadownay teraz uruchamiamu wspomniany program
rt2400 i konfigurujemy go juz pod X'ami poprzez ładny i prosty interfejs.
Zostaje tylko wpisanie DNS'ów do pliku /etc/resolv.conf oraz podanie adresu IP, netmask, rout'a.