Powiem tak: pavilion o takich parametrach za 2800pln (
http://www.zadowolenie.pl/?mod=produkty ... ner=nokaut)to dobry zakup. Ten jeden gigabajt ramu to co prawda troche malo, chyba ze ograniczysz sie do debiana (vista, ktora dostaniesz na tym komputerze po pewnym czasie zacznie cie zalamywac). ;] 2800 to naprawde niezla cena jak za paviliona, zostanie ci jeszcze na dysk zewnetrzny - uwierz, bedziesz go potrzebowal (chyba, ze pozegnasz sie z vista) albo kosc ramu. ;]
Co do linuksa, od czasu tego watku, o ktorym mowiles az tak wiele sie znowu nie zmienilo. Nie wiem jak na etchu bo etcha juz dawno na oczy nie widzialem, ale sid radzi sobie z tymi laptopami w miare niezle.
1. Grafika - uklady robione przez nvidie wiec problemow nie bedzie
2. ACPI - u mnie zadnych problemow ani podczas instalacji, ani podczas normalnego uzytkowania nie ma (no, jak odlacze zasilanie matryca nie przygasa - przynajmniej pod xfce bo zdaje mi sie, ze pod KDE jednak mi dzialalo)
3. Dzwiek - prawdopodobnie masz tam jakiegos connexanta HD - ja troche poszukalem, pogrzebalem i zrobilem (chodzi o wykrywanie glosnikow wpinanych w jacki bo sama karta odtwarza dzwiek na dzien dobry). Teraz zrobienie tego od zera zajmuje mi jakies 2 minuty wiec nie jest to zbyt skomplikowane.
4. Kamery, mikrofonow i firewire nie uzywam nawet pod winda wiec nie wiem nawet czy dzialaja. ;]
5. Wifi - sposobow na uklady broadcoma jest coraz wiecej, ktorys zadziala na pewno. ;]
6. Srodowiska graficzne - Gnome nie testowalem, ale KDE i XFCE wspolpracuja bez problemu. Jesli ktos zamierza w tym momencie sie czepiac, ze niby co ma srodowisko graficzne do sprzetu - na jednym z moich blaszakow probowalem KDE chyba na czterech roznych dystrybucjach - ZAWSZE sie sypalo i walilo jakimis bledami co chwila.
7. Panel dotykowy - da sie go latwo ruszyc paroma programikami. Ja i tak go nie uzywam bo regulacje glosnosci mam na glosnikach i alsamixerze. ;]
8. Touchpad - dziala bardzo ladnie, ze scrollem wlacznie.
9. Czytnik kart - dziala bez specjalnych kombinacji.
Tak to wyglada u mnie (pavilion dv6552ea).
Co do 'dizajnu' to rzeczywiscie sprzet cieszy oko, ale trzeba go czesto pucowac szmatka dolaczana przez producenta bo latwo sie brudzi - pare godzin, a na klapie same 'paluchi'. ;]