kdm - zmiana motywu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kabzior
Beginner

kdm - zmiana motywu

Post autor: kabzior »

Witam.

Naprawdę ręce już mi opadają... pewnego dnia z niewiadomych dla mnie przyczyn zmienił mi się motyw w kdm oraz tło podczas logowania. Dobra, trudno, zmieniłem sobie z powrotem. Ale nie - nie działa. Jest taki... "niebieski" (nie znam nazwy, chyba domyślny dla KDE). KControl -> Administracja -> KDM Theme, nie ma tam dostępnego tego "niebieskiego", są dwa moje, mogę je normalnie wybrać i zastosować ale nie widać efektu przy logowaniu. Tak samo KControl -> Administracja -> Manager logowania -> Tło - mogę wybrać jakie chcę a i tak będzie "niebieskie".
Wylogowałem się z Xów, zatrzymałem kdm, zrobiłem

Kod: Zaznacz cały

sudo aptitude purge kdm && sudo aptitude install kdm
Wyczyściłem wszystkie foldery z konfigiem

/home/kabzior/.kde/share/config/kdm
/usr/share/apps/kdm
i nadal nic. Znalazłem gdzieś na sieci żeby w pliku /usr/share/apps/kdm zmienić

Theme=/usr/share/apps/kdm/themes/theme_name/
UseTheme=false
false na true. Zmieniłem, ale nadal bez efektów. Skończyły mi się pomysły, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A nie uruchomiłeś X-ów jako root zmieniając jakieś ustawienia usera --- sprawdź właściciela.
kabzior
Beginner

Nie przypominam sobie, ale gdybyś mógł mi podpowiedzieć jakie uprawnienia i własności sprawdzić, znaczy czego konkretnie byłbym wdzięczny.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Najprościej, dodaj nowego użytkownika i przetestuj te ustawienia z jego poziomu.
kabzior
Beginner

Dziękuję za radę :)
Niestety nie pomogło, dodałem użytkownika "test" i z jego poziomu próbowałem wprowadzać zmiany w managerze logowania - efekt taki jak z mojego konta - niby wszystko ok, ale zmian nie widać.
Zapdejtowałem też kcontrol do wersji z Sida, też bez efektu :(
pioki

Post autor: pioki »

Miałem kiedyś podobny (nie jestem pewien czy taki sam ;) ) problem. U mnie spowodowała go instalacja pakietu desktop-base - zmienił mi się domyślny motyw kdm, i nie mogłem zrobić żadnych zmian przez centrum sterowania w kde. Usunąłem ten pakiet i po edycji pliku /etc/kde3/kdm/kdmrc (wyskakiwał mi błąd o braku jakiegoś pliku motywu) sytuacja wróciła do normy.
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Mi też kiedyś zaszalał kdm i pamiętam, że znalazłem takie coś

/var/run/kdm/kdmrc
I to mi chyba pomogło. (Oczywiście edycja tego pliku). Chociaż o ile sobie przypominam, to jeszcze trochę szalał.
kabzior
Beginner

Problem rozwiązany... chociaż niestety nie wiem jak. Po prostu uruchomiłem dzisiaj rano komputer i był motyw który ustawiłem dwa dni wcześniej... ze sporym opóźnieniem jak widać ;-)
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

No właśnie. KDM robi co chce od jakiegoś czasu.
kabzior
Beginner

jerryS pisze:No właśnie. KDM robi co chce od jakiegoś czasu.
No właśnie ostatnimi czasy dziwnie się z Debianem dzieje. Używałem go przez pół roku i byłem zachwycony, przesiadłem się z Ubuntu i faktycznie stabilność taka jak opisywana na tym forum. Ale ostatnimi czasy: acpi (błąd z dyskami), problem z dhcp (błędy interfejsu - opisany bug), xine + kaffeine, teraz kdm... i jeszcze coś tam było. Spore nagromadzenie w krótkim czasie, mam nadzieję że to chwilowe :)
ODPOWIEDZ