Niestety, jedynym moim wpisem w ~/.xinitrc jest:
Piszę "niestety", ponieważ chciałbym żeby to był powód całego zamieszania...
[ Dodano: 2008-02-17, 21:25 ]
hmmm... Zacząłem podejrzewać, że przyczyną takiego zachowania systemu jest łączenie się z siecią. Dlaczego? Poprzednie systemy zachowywały się stabilnie ponieważ nie miałem wtedy połączenia z internetem. Zainstalowałem ostatnio Debiana Sarge, zaktualizowałem i po paru godzinach - zwiecha. Podejrzewałem wtyczkę flash playera - odinstalowałem i dalej to samo... Ponadto, gdy w modconfie próbuję wejść w zakładkę "/kernel/drivers/net" - program zatrzymuje się na chwile i wraca do menu głównego... Moja karta sieciowa to zintegrowana z płytą główną VIA VT6103. Może powinienem kupić inną kartę sieciową?? W sumie to tylko jedno z podejrzeń, będę dalej próbował rozgryść o co chodzi?...
[ Dodano: 2008-02-26, 17:48 ]
Wygląda na to, że problem rozwiązany!
Miałem rację - takie zachowanie systemu związane było z kartą sieciową (ale wymiana nie była konieczna) - Debian wykrył i skonfigurował sieciówkę tylko obsługiwał ją przez domyślny/uniwersalny sterownik, który "gryzł się" z kartą. Pomogło załadowanie odpowiedniego modułu -
via_rhine. Teraz wszystko śmiga jak powinno: już od ponad tygodnia żadnej zwiechy.
Inne dystrybucje zapewne zaraz po rozpoznaniu karty sieciowej ładowały odpowiedni moduł, dlatego problem ten nie występował. Debian pozostawił to zadanie użytkownikowi.
Dzięki
tadzik za próbę pomocy.
[ Dodano: 2008-03-02, 19:25 ]
Pospieszyłem się

Problem występuje nadal, ale teraz nie podejrzewam już karty sieciowej (zmieniłem nawet na taką z chipsetem Realtek'a [8139])
Ale uparłem się na Debiana i już

Jeżeli ktoś z was ma jakieś podejrzenia, o co może chodzić, to proszę o podpowiedzi...
[ Dodano: 2008-03-07, 21:54 ]
Problem występuje nadal, ale jak sprawdziłem ponownie nie tylko na Debianie. Zainstalowałem system KateOS (oparty o Slackware) i po trzech dniach od instalacji stało się to samo co na Debianie. :/ Podejrzewam, że na każdej innej dystrybucji Linuksa będzie się działo to samo... (Windows się trzyma - dziwne). Dawniej jak pisałem używałem Debiana Sarge (a jeszcze wcześniej Ubuntu 5.04), ale bez dostępu do sieci i nic takiego nie miało miejsca. Wymiana karty sieciowej nic nie dała, być może problem leży gdzie indziej - np. nowe moduły do obsługi sprzętu, zawarte w nowych dystrybucjach?
Ostatnio system (Debain etch) zachował się trochę inaczej: usłyszałem dziwny dźwięk wydobywający się z kompa (nie wiem jak go opisać... takie pyknięcie?) otworzyłem terminal i chciałem zalogować się jako root poleceniem su no i tutaj zaskoczenie - po wpisaniu 'su' i wciśnięciu ENTER'a komunikat: "Permission denied", no więc próbuje uruchomić inny program, wpisuje mocp i wyskakuje mi "Błąd szyny". Każda aplikacja graficzna na którą najechałem kursorem zniknęła jakby została zabita poleceniem 'kill' i po chwili totalna zwiecha - zostaje reset. Nie wiem co o tym myśleć..?
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie będę bardzo wdzięczny...
[ Dodano: 2008-03-07, 22:01 ]
Zapomniałem napisać, że przed jedną ze zwiech miałem uruchomiony program 'top'. Nie zauważyłem żadnych anomalii - ogólne obciążenie w momencie zwiechy wynosiło 0.43, a programem wykorzystującym najwięcej zasobów była przeglądarka internetowa Iceweasel (30% zas. procesora), ale to i tak normalne....
Ręce opadają normalnie... nie mam pojęcia co się dzieje! :/