Problem z X'ami

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Buzzard

Problem z X'ami

Post autor: Buzzard »

Problem polega na tym, że podczas pracy w środowisku graficznym w pewnym momencie ekran wypełnia się cienkimi, pionowymi pasami w różnych kolorach, system się zawiesza i nic już się nie da zrobić. Przełączanie na konsolę przez Alt+Ctrl+F1 nie daje rezultatu, pomaga już tylko reset. Po restarcie wszystko niby wraca do normy. Zwykle jest tak, że wcześniej gdy np. uruchamiam Kadu, ikona dokuje się w panelu i gdy włączam menu kontekstowe pojawiają się na nim cienkie, pionowe paski oddalone od siebie kilkanaście pikseli. Jeżeli zaraz potem wyłączę program, to zwykle problem nie występuje. Jeżeli postąpię inaczej to na 100% system padnie.

Wersja xorg: 7.1.0-10
¦rodowisko: Xfce 4.3.99.1

Kod: Zaznacz cały

# uname -a
Linux debianek 2.6.18-3-686 #1 SMP Mon Dec 4 16:41:14 UTC 2006 i686 GNU/Linux
xorg.conf
Xorg.0.log
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

witam

a sprawdzałeś może na innych środowiskach graficznych? może problem jest wywoływany przez xfce?

w logach nie widzę nic co mogło by mnie naprowadzić, kartę graficzną masz jakąś zintegrowaną intela (z xorg.onf wnioskuje)?
jak instalowałeś sterowniki do niej? czy zostawiłeś domyślne?

aloha
Awatar użytkownika
Buzzard

Domyślne sterowniki. A jakby problem dotyczył tylko środowiska Xfce, to mogłoby być tak, że zawiesza cały system, a nie tylko X'y padają?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Buzzard pisze:A jakby problem dotyczył tylko środowiska Xfce, to mogłoby być tak, że zawiesza cały system, a nie tylko X'y padają?
to zależy jaki to był by błąd w Xfce, czasami zdarzy się że środowisko graficzne wyłoży cały system, jest to możliwe, ale jak to Ci nie powiem bo nie wiem ]

ja bym spróbował zainstalować inne środowisko graficzne i sprawdził czy problem będzie się powtarzał.

aloha
blasq

Post autor: blasq »

Ja mam ten sam problem. Też mi sie od razu pojawiają cienkie pinowe paski i zawiesza mi sie X-serwerm, obojętnie co bym robil czy nie robił. Mam GeForca 4 MX, i próbowałem instalować juz bardzo wiele dystrybucji(Debian, Mandrake, RedHat, Aurox, - potem FreeBSD) i uzyważ KDE oraz Gnome - bez skutku, wszedzie zawsze to samo. Do tej pory nie rozwiązałem problemu i jest zmuszony uzywać beznadziejnych okien...

może Wy mi w końcu coś poradzicie?
Awatar użytkownika
Buzzard

U mnie tak się dzieje jedynie w Debianie. Wcześniej na tym samym kompie była Mandriva i wszystko było ok. Może to problem z Xfce. Nie miałem możliwości na razie sprawdzić jak sprawa wygląda w KDE czy GNOMie.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Szybko możesz sprawdzić na Fluxboxie.
Awatar użytkownika
Buzzard

Jestem w trakcie sprawdzania, na razie jest ok. ;)
Dorzucę jeszcze loga GDM: :0.log.4
blasq

Post autor: blasq »

Jeśli chodzi o paski, to wreszcie sprawdziłem to. I to jest jednak wina karty graficznej, może gdzieś nie styka albo cos, nie wiem...

W każdym razie system mam w takim stanie jak wtedy gdy pisałem tamte posty.
A pisze już z pięknego i śmigającego Debiana ;)

Jeśli ktoś ma problem z paskami na ekranie, to pierwsze co radze sprawdzić, to kartę graficzną!
ODPOWIEDZ