Problem ze

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kewys

Problem ze środowiskiem graficznym

Post autor: kewys »

Witam

Zainstalowałem debiana, następnie doinstalowałem KDE.
Przy pierwszym uruchomieniu chyba rozdzielczość była 800x600 mało co widać, no to postanowiłem zainstalować sterowniki do mojej grafiki(Radeon 9550) no i niestety od tego momentu gdy sie system uruchamia ze srodowiskiem graficznym to widze tylko rozmazany obraz :/

Co zrobić?

Z góry dzięki
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

kewys pisze:Zainstalowałem debiana
Jakiego?
kewys pisze:doinstalowałem KDE.
Jak to instalowałeś?
kewys pisze:zainstalować sterowniki do mojej grafiki(Radeon 9550)
Instalowałeś sterowniki zamknięte? Jeżeli tak, to nie potrzebnie. Sterowniki otwarte świetnie działają na Radeonie 9550 (sam mam tą kartę).
kewys pisze:no i niestety od tego momentu gdy sie system uruchamia ze srodowiskiem graficznym to widze tylko rozmazany obraz :/
Rozmazany obraz - a dokładniej?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

witam

jaką masz wersję Debiana stable/testing/unstable ???
jakie zainstalowałeś sterowniki oficjalne (ze strony ati), czy instalowałeś nieoficjalne (z repo)?? jak instalowałeś?
kewys pisze:widze tylko rozmazany obraz :/
jak wygląda to rozmazanie?

mało podałeś informacji, ale spróbuj przekonfigurować xorg/xfree (nie wiem jakiego masz serwera X'ów)
dla xorg:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-org
lub dla xfree:

dpkg-reconfigure xserver-xfree86
ten opis napisany przez Kaka' powinien Ci pomóc:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492

jak dasz więcej informacji to postaram się więcej napisać

aloha

-----------------
Kaka' znowu byłeś pierwszy ;P
kewys

1. Debian GNU/Linux 3.1 r4 "Sarge"
2. apt-get install kde kdm - cos w tym stylu ;)
3. Oficjalne sterowniki ze strony ATI
4. Rozmazany obraz to malo powiedziane - ciezko to opisac, wszystko rozmazane/rozciagniete tak jakby w poziomie, widac jakies tam kontury ;)

EDIT:
Instalowalem z dwoch plytek DVD
Kaka'
Senior Member

kewys pisze:Oficjalne sterowniki ze strony ATI
W jaki sposób je instalowałeś? Zobacz tu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=32

Na Twoim miejscu wywaliłbym te zamknięte a spróbował otwartych (naprawdę są świetne). Wystarczy w /etc/X11/XF86Config-4 zmienić odpowiedni wpis.

Polecam również aktualizację do Etch'a --> http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645 Rozwiąże to 50% Twoich przyszłych problemów.
velmafia
Member

masz Sarge, więc (raczej na pewno, jeśli nie zmieniałeś) masz xfree, więc spróbuj go z rekonfigurować, w tym linku który podałem masz opisaną instalację/konfigurację xfree, tak więc zobacz czy rekonfiguracja pomoże, zobacz też czy na innych (w Twoim wypadku inne=ati) sterownikach (podczas konfiguracji wybierasz sterowniki) też taki "rozmazany" obraz występuje, możesz też się zainteresować otwartymi sterownikami, tu masz opis ich instalacji:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=32

PS.
od siebie dodam żebyś zainteresował sie uaktualnieniem całego systemu, tu napisałem dlaczego warto:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645

aloha

----------------
no i znowu Kaka' byłeś szybszy...
kewys

Zgodnie ze wskazówkami chciałem zaktualizować system więc uruchomiłem system w trybie odzyskiwania, zologowałem się jako root i chciałem przejść do katalogu /etc/apt/ jednak się okazało że katalog "apt" nie istnieje ;|

Co teraz? :]
Kaka'
Senior Member

kewys pisze:Zgodnie ze wskazówkami chciałem zaktualizować system więc uruchomiłem system w trybie odzyskiwania
Uruchom normalnie kompa. Gdy uruchomią Ci się x'y to wciśnij Ctrl + Alt + F2 i już jesteś w konsoli.
kewys

Spoko działa ten skrót, tyle że katalogu jak nie było tak nie ma, a w opisie wyraźnie pisze że trzeba dodać wpisy w /etc/apt/source.list
velmafia
Member

kewys pisze:Spoko działa ten skrót, tyle że katalogu jak nie było tak nie ma, a w opisie wyraźnie pisze że trzeba dodać wpisy w /etc/apt/source.list
to stwórz ten katalog a następnie plik:

mkdir /etc/apt
touch /etc/apt/source.list
a dalej postępuj tak jak pisze w opisie

PS.
jesteś w 100% pewien że nie ma tego katalogu, bo jakoś wydaje mi się że bez niego apt by nie działał.

aloha
ODPOWIEDZ