Wymiana p

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Wymiana płyty głównej i procesora - konieczna reinstalacja?

Post autor: 3ndriu »

Przymierzam się do wymiany płyt głównej i procesora. Czy mam przygotowywać się na reinstalację Debiana?

Obecna konfiguracja: Pentium 4 1500 MHz socket 478, płyta Intel D845WN z chipsetem i845.
Planowana konfiguracja: Pentium Dual Core E2180, płyta ASROCK 4CoreDual z chipsetem VIA PT880 Pro/PT880 Ultra.

Obecnie korzystam z kernela pod architekturę 686. Czy sprawdzi się on z tym procesorem? Gdzieś czytałem, że odpowiedniejszy byłby IA64.
frik
Beginner

Post autor: frik »

wg mnie powinno byc ok bez zmiany niczego
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

upewnij sie czy płyta ASROCK jest dobrze obsługiwana przez linuxa słyszałem ze z płytami tej firmy są kłopoty.
po zmianie procka i płyty system spokojnie wstanie ale obsługa paru rzeczy może nie chodzić.
agaykhan

Post autor: agaykhan »

Mi po zmianie płyty głównej, procesora i karty graficznej konieczna była tylko reinstalka sterów do grafiki.
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Ja grafikę bedę wymieniał w późniejszym terminie, więc nic nie powinno się stać. Co do opinii na temat tej płyty- są różne. Jedni piszą, że dobrze działa, inni że nie. Jak znam życie i Debiana to pewnie sobie z nią poradzi ;-)
Awatar użytkownika
supergrey

Post autor: supergrey »

Jestem newbie, ale z tego co wiem, to jajo pewnie pójdzie do wymiany. Ale myślę, że to nie jest duży problem ;-) ...Tylko tu mi się nasuwa pytanie... Czy wymiana jądra to reinstal czy nie? :-) pzdr
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Właśnie nad kernelem się zastanawiam. Sama wymiana kernela nie oznacza reinstalacji. Teraz mam 686 a na tym każdy procesor zadziała, więc uruchomię komputer w celu zmiany jądra. Zastanawiam się jednak nad IA64. Czy to dobry wybór?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

IA64 to Intel Intanium 64 bitowe procesory Intela dla serwerów
AMD64 to tak zwane x86-64 czyli Athlon 64 i Intel Pentium z EM64T czyli rozszerzeniem 64 bitowym.

http://www.debian.org/ports/
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Dzięki Yampress. Nie spojrzałem na stronę Debiana... :-( AMD64- nazwa trochę myląca. Nie przypuszczałem, że będzie obsługiwać procesory Intela.

Jeśli chodzi o IA64 to wiem, że to procesory Itanium. Mam w jednej książce rozpiskę architektur Debiana, tylko że tam pod pozycją AMD64 jest o serwerowych procesorach Opteron, więc pomyślałem, że podobna historia może być z IA64.

Taa... Tylko zmiana z i686 na AMD64= reinstalka i kłopoty z flashem... :-(

Może ktoś wie jakie są różnice między i686 a amd64 i podpowie która architektura lepiej się sprawdzi w zastosowaniach takich jak np. muzyka, filmy, internet (opera zużywa dużo zasobów), kompilacja kernela. :-D Ogólnie do normalnej pracy (do grania mam Windowsa).
ODPOWIEDZ