Pisze tego posta bo jestem już w stanie załamania. Potrzebuje pomocy w sprawie konfiguracji Samby a dokładnie potrzebuje udostępnić jeden folder i drukarkę.
Wiem że takie tematy mają małe wsparcie w linuksowej braci – ale panowie...walczę już z tym 3 dni i postępy są...ale nie działa. Przejdę do sedna.
Moja sieć wygląda tak:
Mój komputer – (system Linux i do niego jest podłączona drukarka) podłączony do rutera przez kabelek, potem komputer mojego Ojca (Windows laptop) podłączony do rutera przez wifi.
Udało mi się tak skonfigurować Sambę, że już laptop widzi mój udostępniony folder i widzi drukarkę ale nie ma do nich dostępu, jak klikam z poziomu Windowsa na udostępniony folder to pyta mnie o hasło konta gość na moim Linuksie. Próbowałem już wpisać każde hasło, które mam w systemie i nic, to samo z drukarką mimo iż jest i Windows się z nią łączy to przy próbie drukowania „odmowa dostępu”. Dałem już chmod 777 na folder i /dev/ z drukarką i dalej nic, mam na Linuksie konta Ojca z identycznym loginem i hasłem jak na Windowsie, na Winie jest też włączone konto gościa.
Proszę o pomoc bo jak się uda to jestem uwolniony od Windowsa.
Oto mój smb.conf:
Kod: Zaznacz cały
[global]
workgroup = Grupa_robocza
server string = Debian_UxY
netbios name = samba
guest account = nobody
security = share
browseable = yes
smb password file = /etc/samba/smbpasswd
printing = bsd
printcap file = /var/run/cups/printcap