Instalacja karty wifi Atheros

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
pavbaranov
Senior Member

Instalacja karty wifi Atheros

Post autor: pavbaranov »

UWAGA: Z poniższego poradnika jest sens skorzystać wyłącznie, w przypadku gdy moduły funkcjonujące w obecnych kernelach (ath5k i ath9k) nie są w stanie nawiązać komunikacji przez kartę Atherosa. Dotyczy to kerneli od 2.6.26.

Wielokroć na tym forum, pojawiają się pytania o zainstalowanie bezprzewodowej karty sieciowej. Postanowiłem zrobić takie małe howto, na razie, dotyczące kart obsługiwanych przez madwifi
I. Przygotowanie, czyli to co musimy wiedzieć, zanim rozpoczniemy instalację.
a. Chipset karty.
Przede wszystkim musimy poznać chipset naszej karty wifi. Nie wystarczy wiedza, że jest to zgodne ze standardem 802.11, ba nie wystarczy nawet nazwa producenta modemu, albowiem częstoktroć są to jedynie nazwy handlowe, nie mające nic wspólnego z rzeczywistym chipsetem, tkwiącym sobie spokojnie w środku modemu.
Drogi są dwie: pierwsza, odnaleźć na stronach producenta; druga, prostsza, to wydanie w konsoli polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci
W jej wyniku powinniście zobaczyć spis urządzeń pci (podobnie lsusb itp. w zależności w jaki sposób jest zainstalowany modem). Pomiędzy różnymi urządzeniami odszukać trzeba linijkę, która przypominać będzie taką:
05:01.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5005G 802.11abg NIC (rev 01)
Najbardziej interesujące w niej jest oznaczenie modelu chipsetu - w tym przypadku AR5005G, wielce pomocna zaś bywa nazwa producenta - tu Atheros Communications. Karty te, są obsługiwane co do zasady przez dwa sterowniki: madwifi oraz ath5k. Tego ostatniego nie udało mi się jednakże jeszcze uruchomić.
Mając taką wiedzę, należy udać się na stronę obsługiwanych chipsetów i wyszukać, czy nasz chipset jest obsługiwany przez madwifi. Jeśli tak - można czytać dalej, jeśli nie trzeba szukać innego rozwiązania.
b. Jądro zainstalowanego systemu i jego źródła.
Ze względu na konieczność posiadania źródeł kernela, trzeba wiedzieć jaki dokładnie kernel jest zainstalowany w systemie. Dowiedzieć się tego można, wydając polecenie:

uname -r
Pojawi się wówczas numer naszego, działającego właśnie kernela np. 2.6.22-3-686 (ja dalej, będę się tym numerem posługiwał, jako przykładem - każdy musi wpisać swoją wersję).
Teraz trzeba doinstalować jego źródła (chyba, że ktoś ma je już zainstalowane w systemie; inna sprawa, że module assistant jest w stanie je pociągnąć samodzielnie).

# apt-get update
# apt-get install linux-source-2.6.22 linux-headers-2.6.22-3-686 linux-kbuild-2.6.22
Linux-kbuild jest metaplikiem, można zamiast niego ręcznie zainstalować, to co on instaluje (TIP: proszę przeglądnąć
informację o pakietach debiana. )
Dodatkowo potrzebny będzie pakiet module-assistant, który zainstalujemy wydając polecenie:

# apt-get install module-assistant
Konieczne jest jeszcze ściągnięcie samych sterowników madwifi, a zatem:

# apt-get install madwifi-source madwifi-tools
UWAGA: Istnieje kilka miejsc w sieci, w których znajdują się źródła madwifi przygotowane dla debiana. Osobiście, jeśli nie ma innych przeciwskazań, polecam te, które są dostępne w oficjalnym repozytorium w sekcji non-free. Zatem wpis do repozytorium winien mieć taką postać:

deb [URL]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/URL] nazwa_wersji main contrib non-free
, gdzie w miejsce "nazwa_wersji" wpisane powinna być nazwa wersji debiana (etch, lenny, sid; lub stable, testing, unstable). Użytkownicy Sarge mają do dyspozycji stosowną paczkę w sarge-backports. Pozostali być może będą mogli wykorzystać paczki stąd:

ftp://debian.marlow.dk/dists/sid/madwifi/pool
bądź zbudować je we własnym zakresie ze źródeł lub z svn (jeśli istnieje taka potrzeba - proszę dać znać, to opiszę i taką instalację, choć znajduje się ona także w odnośnikach).
W tej chwili jesteśmy przygotowani do właściwej instalacji.
2. Instalacja
Instalacja z wykorzystaniem narzędzia module-assistant jest banalna:

# m-a prepare
# m-a a-i madwifi
Od tej chwili powinniśmy się cieszyć kartą w systemie. Teraz jeszcze

# modprobe ath_pci
oraz niemal już dla pewności, bo w nowych systemach, karta winna być automatycznie zainstalowana:

# echo ath_pci >> /etc/modules
Teraz już wystarczy skonfigurować połączenie z wybraną siecią.
3. Przypisy:
a. O instalacji madwifi patrz:
Instrukcja ze strony madwifi
Instrukcja Martina List-Petersena
b. W podanych przykładach instalacje nastepują z wykorzystaniem programu apt-get. Nie ma najmniejszego problemu, by skorzystać z jakiegokolwiek innego, ulubionego przez siebie menedżera pakietów (aptidude, synaptic itp.)
c. Wyszedłem też z założenia, że takie rzeczy, jak właściwa konfiguracja repozytorium jest opisana w innym miejscu, nie trzeba jej zatem podawać tutaj.
d. Jak tylko czas pozwoli, tu lub w innym miejscu podam jak podłączyć się do sieci, mając już skonfigurowaną kartę.
e. Również, jeśli tylko czas pozwoli, podam instalację innych kart, oraz [/code]
marcinwa.83

Post autor: marcinwa.83 »

Na początek witam wszystkich, bo jest to mój pierwszy post.
Opis jest bardzo fajny tylko, że mam problem z określeniem na jakim chipie jest moja karta. Karta nazywa sie atheros 5005g lspci pokazuje coś takiego:

02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. Unknown device 001c (rev 01)
obuch

Post autor: obuch »

pavbaranov pisze:05:01.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5005G 802.11abg NIC (rev 01)
marcinwa.83 pisze:Karta nazywa sie atheros 5005g lspci wypluwa cos takiego
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. Unknown device 001c (rev 01)
To tak jakby ta sama karta ?
Zainstaluj madwifi wg postu wyżej i pewnie będzie ok.
marcinwa.83

Dzięki juz wszystko jest prawie oka. Robiłem według opisu tylko karta nie wstaje po uruchomieiniu kompa musze w centrum sterowania ja włączać.
System etch na kde
obuch

Post autor: obuch »

Do /etc/network/interfaces dodaj:

auto KARTA
iface KARTA inet dhcp
pre-up iwconfig KARTA essid NAZWA_SIECI key KLUCZ_LUB_off channel KANAL
Jeśli oczywiście otrzymujesz ip z dhcp.

:-? W kółko o to samo się wszyscy pytają.
marcinwa.83

oki dzięki wszystko gra, sory za zawracanie głowy. Tak swoją drogą to opis sie bardzo przydał
pozdrawiam i dzięki jeszcze raz.
beel
Beginner

Post autor: beel »

A ja mam zapytanie, bo rozważam zakup nowej karty wifi i padło już chyba na Atheros, chodzi o tę kartę. Mam nadzieję, że będzie dobrze współpracować pod Debianem (jąderko 2.6.24-1-amd64). W tym jądrze jest już dołączany moduł ath5k, ale to jak się nie mylę nie stoi na przeszkodzie aby użyć starszego modułu ath_pci, którego obecnie nie mam w systemie, ale jak mniemam dostarczy mi go:

m-a a-i madwifi
Jeśli się mylę w swoich rozważaniach proszę o zwrócenie na to uwagi :) .

pzdr

ps. Piszę o starszym module na wypadek gdyby się okazało, że ath5k odmówił posłuszeństwa.
Sycu

Post autor: Sycu »

Wielkie dzięki za ten tutorial :)
To ja może od siebie coś dodam: jeśli macie ograniczony dostęp do internetu (np poprzez komputer kolegi), a posiadacie tylko pierwszą płytkę CD to tutaj macie listę pakietów, które będą potrzebne (wszystkie są na debian.org):
debhelper, html2text, madwifi-source, madwifi-tools, po-debconf
reszta potrzebnych pakietów jest na płytce
Pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

beel pisze:A ja mam zapytanie, bo rozważam zakup nowej karty wifi i padło już chyba na Atheros, chodzi o tę kartę. Mam nadzieję, że będzie dobrze współpracować pod Debianem (jąderko 2.6.24-1-amd64). W tym jądrze jest już dołączany moduł ath5k, ale to jak się nie mylę nie stoi na przeszkodzie aby użyć starszego modułu ath_pci, którego obecnie nie mam w systemie, ale jak mniemam dostarczy mi go:
Też siedzę na 2.6.24, ale... używam nadal madwifi ;) Być może jak znajdę chwilę to pobawię się ath5k, zwłaszcza, że w jego rozwój wpisał się w końcu Atheros; może coś będzie lepiej ;)
Robisz dokładnie tak samo jak w tutorialu, czyli ściągasz paczki z madwifi, m-a prepare i wprowadzasz następnym moduł do jądra: m-a a-i madwifi. Działa bez zarzutu. BTW - jeśli uruchomiłeś ath5k to podziel się jak to się robi (choć w sumie, to jest na stronce) i jak działa.
beel
Beginner

Post autor: beel »

Domyślam się jak postępować jak już posiadam takowy sprzęt, jednak ja go nie posiadam :) . Pytałem o polecaną kartę, ale już nieaktualne. Dzięki.
Zablokowany