Uaktualnienie i rekompilacja kernela...

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

Uaktualnienie i rekompilacja kernela...

Post autor: Outlaw »

No więc ma mam problem który opisałem wcześniej jednak nie dostałem odpowiedzi
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6448

Niestety chyba usuneło mi jakieś paczki... i np nie mogę wogóle nic zainstalowac przez apt-get bo wywala mi błędy z zależnościami libc... Repozytoria mam sarge, ale chyba przez przypadek mi właśnie libc zainstalowało z etch i teraz się gryzie...

Próbowałem przeładować lilo... no i wywala że nie może znaleść obrazu, obawiam się że właśnie paczkę z kernelem też coś wywaliło... puki co serwer chodzi, ale obawiam się że przy restarcie będzie niemały problem...

Za wczasu postanowiłem upgradować do etcha bo to chyba najlepsze wyjście z tej całej sytuacji i skompilować nowy kernel... do tychczas miałęm slackware i kernel kompilowałem metodą tradycyjną, a widze że w debianie jest troche inaczej.

Jak do tego wszystkiego się zabrać żeby nie było problemu, bo chyba nie musze dodawać że przerwa w pracy serwera jest niemile widziana... :( :( :( :(
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Outlaw pisze:do tychczas miałęm slackware i kernel kompilowałem metodą tradycyjną, a widze że w debianie jest troche inaczej.
teraz też możesz kompilować metodą tradycyjną. Najważniejszy etap, czyli konfiguracja wygląda tak samo, tylko skompilować możesz do paczki deb i zainstalować przez dpkg, albo tradycyjnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś kompilował tak jak dawniej.
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

oooo to dzięki za info.

A jeśli chodzi o upgrade z sarge do etch to jest jakiś problem z tym?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie, należy uaktualnić wpisy sources.list.
Pomocne będzie to
i to. Ten drugi link odnosi się do przejścia z wersji stabilnej do testowej (w twoim wypadku ze stabilnej do stabilnej), to wymagania co do zasady pozostają bez zmian.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Outlaw pisze:A jeśli chodzi o upgrade z sarge do etch to jest jakiś problem z tym?
Mogą być problemy z konfiguracją niektórych pakietów, bo ich pliki konfiguracyjne w nowych wersjach mogą mieć inną budowę. Na forum powinien być temat o tym z czasów, gdy etch stawał się wersją stabilną i wielu ludzi właśnie robiło upgrade, tam te problemy były opisane.
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

No to więc zostane przy wersji Sarge, tylko jakbyś mógł mi pomóc rozwiązać problem który opisałem w innym temacie to byłbym wdzięczny!
ODPOWIEDZ