SSH - co

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Rysiu

SSH - coś nie działa...

Post autor: Rysiu »

No właśnie

Zainstalowałem sobie na jednym komputerku w sieci Debiana... Potem doinstalowałem OpenSSH za pomocą komendy:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install openssh-server
Wszystko niby ładnie się zainstalowało...

Sprawdzam uruchomione procesy i mam tam sshd ale w momencie gdy chcę połączyć się przez Putty program [tj. owe Putty] całkowicie mi się wyłącza [żadnych komunikatów itp.].

Jeżeli wpiszę zły IP pojawi się standardowo: "Network error:Connection refused" a mi coś taiego nawet się nie pokazuje, co oznacza, że niby jakoś te SSH się zainstalowało i dizała ale nie do końca...

Zapór, Firewalli itp. nie ma...

Czekam na pomoc ;-)
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

a moze potrzeba jeszcze samego ssh
apt-get install ssh openssh-server
Rysiu

Post autor: Rysiu »

tomii pisze:a moze potrzeba jeszcze samego ssh
apt-get install ssh openssh-server
Doinstalował to niby ale ciągle jakichkolwiek zmian brak... nadal nie mogę się podłączyć :-?
tgR

Post autor: tgR »

logujesz sie na roota ? sproboj na innego usera moze byc zablokowana opcja logowania na roota z sieci i odrazu ci wywala polaczenie, kjtore zostalo nawiazane, a standardowo putty ma ze zamyka okno po zakonczeniu sesji dlatego znika :-)
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

miałem to samo, ni rozwiązełem problemu - zwaliłem na firewall :P
Jak się znajdzie jakieś rozwiązanie chętnie się dopiszę do podziękowań :)

BTW: Próbowałeś skanować porty? Zainstaluj nmap i zrób:

Kod: Zaznacz cały

$ nmap localhost
i sprawdź czy jest 22 - ssh
wojtekz_
Beginner

Re: SSH - coś nie działa...

Post autor: wojtekz_ »

Rysiu pisze:(...)
Sprawdzam uruchomione procesy i mam tam sshd ale w momencie gdy chcę połączyć się przez Putty program [tj. owe Putty] całkowicie mi się wyłącza [żadnych komunikatów itp.].

Jeżeli wpiszę zły IP pojawi się standardowo: "Network error:Connection refused" a mi coś taiego nawet się nie pokazuje, co oznacza, że niby jakoś te SSH się zainstalowało i dizała ale nie do końca...

Zapór, Firewalli itp. nie ma... (...)
W takim przypadku przydatne są logi (a) z serwera (b) z puttego. W puttym jest zakładka logging, domyślnie logi są wyłączone, ale w tym przypadku włącz je i czytaj...
Warto też sprawdzić wersję puttego. Najnowsza to 0.60, chociaż ma już parę miesięcy.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ