Jako że to mój 1 post wypada się ze wszystkimi przywitać, co z wielka przyjemnością robie i życzę wam i sobie owocnej obustronnej pomocy

Zacznę może od tego, że jestem typowo "Windowsowym" adminem, i opiekuje się serwerami na MS Windows 2000/2003, SBS 2003, Exchange etc... W związku, z czym mogę zadawać dla was dość śmieszne pytania. Zmierzając do sedna tematu ma wolny serwer, który chce poświęcić na uruchomienie na nim serwera z Debianem+Firewall+Squid (o ile oczywiście to możliwe). Dotychczasowa infrastruktura opiera się na MS Windows Server 2003, czyli jest tam AD,Exchange,DHCP,IIS. Mój zamysł jest taki żeby przed serwerem, windowsa a Internetem postawić serwer z linuxem. Czyli wyglądałoby to tak:
INTERNET <-> Serwer z Debianem <-> Serwer MS 2003 <->LAN firmowy
Chciałbym przez postawienie serwera z debianem uzyskać większe bezpieczeństwo oraz wykorzystać squida do obcięcia w pewnym stopniu Internetu userom. Serwer poczty, www i inne usługi zostaną na serwerze Windows 2003, a linux będzie miał tylko za zadanie chronić siec.
Troche oczywiście czytałem, ale mimo to poradźcie mi jak się do tego wszystkiego zabrać, może podrzucicie mi jakieś linki do dobrych materiałów etc... Ogólnie będę wdzięczny za każdą pomoc