[+] gtk-qt-engine zamuli

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
skynet
Beginner

[+] gtk-qt-engine zamuliło

Post autor: skynet »

Mam dość poważny problem z gimpem, w Kubuntu[oparte na debiane] jak przesuwałem warstwę 1000x1000px to przesuwała się obwódka warstwy a obraz tworzony był jakby w 2-gim procesie.
W debianie jak robię tą samą operację, odświerzanie całego gimpa mam 1 czasem 2 FPS co powoduje że nic nie mogę zrobić.

W kubuntu jest gtk2-engines-gtk-qt
a w debianie gtk2-engines

Dlaczego to tak się wlecze ???

fast edit: This dummy package only exists to smooth the transition from gtk2-engines-gtk-qt to gtk-qt-engines.
Więc teraz pakiet w debianie nazywa się gtk2-engines bez -gtk-qt.
Ale dlaczego różnica w prędkości jest tak odczuwalna ?
Zauważyłem również że tnie się opera przy przewijaniu, sterowniki mam otwarte, direct rendering Yes

dodam xorg-a

Kod: Zaznacz cały

# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"CoreKeyboard"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device"		"/dev/psaux"
	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"
	Driver		"ati"
	BusID		"PCI:1:0:0"
	VideoRam	131072
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"COMPAQ 1825"
	Option		"DPMS"
	HorizSync	30-82
	VertRefresh	56-76
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"
	Monitor		"COMPAQ 1825"
	DefaultDepth	24
	SubSection "Display"
		Modes		"1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen"
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
EndSection
yantar
Member

Post autor: yantar »

Co do Opery imho lepiej chodzi na zamknietych sterownikach. Jesli uzywasz paska stanu Opery moga byc klopoty z przewijaniem na otwartych sterownikach (ja musialem przerobic statyczny pasek nawigacyjny na stanu). (Mozesz jeszcze sprobowac w Preferencjach Opery - Zaawansowane - Przegladanie wlaczyc opcje gladkie przewijanie. (Opera przestanie wyswietlac strony modulowo, a zacznie dopiero po wczytaniu wiekszosci, wyswietlanie modlulowe daje szybszy dostep do tresci strony ale powoduje czasem przykry efekt "haczenia" )

Z xorga wynika ze brakuje ci sekcji Module miedzy Files a Input Device z modulami.

Section "Module"
	Load	"bitmap"
	Load	"ddc"
	Load	"dri"
	Load	"extmod"
	Load	"freetype"
	Load	"glx"
	Load	"int10"
	Load	"vbe"
	Load	"dbe"
	Load	"i2c"
EndSection
Tak powyzej wyglada to u mnie na Radeonie 9550
skynet
Beginner

dodałem do xorga ale nic to nie dało, jak mi sie nie uda tego naprawić to będe zmuszony wracać do Kubuntu. :-(
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

yantar pisze:...Tak powyzej wyglada to u mnie na Radeonie 9550
A ja zauważyłem, że tej sekcji nie ma w xorg generowanym przez *buntu wcale i dodawanie jej nic nie zmienia.
yantar
Member

fnmirk pisze:A ja zauważyłem, że tej sekcji nie ma w xorg generowanym przez *buntu wcale i dodawanie jej nic nie zmienia
Pamietam tylko ze pomiedzy 9200, a 9550 byly jakies roznice jak szperalem po forum Ubuntu. No coz tutaj sprawa dotyczy Debiana i przynajmniej w moim przypadku kilkadziesiat fps zyskalem na testowaniu jak ktory modol albo opcja w Drivers dziala na wydajnosc, warto chwile nad tym przysiasc.
skynet pisze:dodałem do xorga ale nic to nie dało, jak mi sie nie uda tego naprawić to będe zmuszony wracać do Kubuntu.
Jesli nie uzywasz compizow i temu podobnych bajerow zawsze mozesz sprobowac zamknietych sterownikow. Sa nieco wydajniejsze i nie powoduja raczej zadnych przeklaman, odbic i artefaktow.
Dla testow mozesz tez zobaczyc jakie daje ci wyniki fps i porownac jakie osiagi maja inni ludzie na tej karcie i czy twoja pracuje jak powinna (na forum Ubuntu napewno znajdziesz bo pamietam, ze ludzie podawali, tu zreszta w ktoryms temacie tez)

glxgears
Pytanie czy to tylko xorg.conf przeniesiony z Kubuntu do Debiana czy taki wygenerowal sie na Debianie? Moze popatrz do tematu ze sterownikami dotyczacymi kart ATI i znajdziesz xorga kogos z ta sama karta. Zajrzyj do loga z ladowania xorga tam tez czasem mozna znalezc wskazowki.
Ciezko stwierdzic co faktycznie to powoduje, sterowniki, xorg, wersja gimpa czy jeszcze cos innego.
skynet
Beginner

Xorg generowany na debianie, z Kubuntu nie posiadam Xorga.
Nie używam bayerów, sterów zamkniętych nie mogę zainstalować na Debianie, Ubuntu, Kubuntu zawsze się kończy na konsoli logowania.
glxgears ~1517 FPS na otwartych
[+]Co do problemu z operą chodzi o ilość grafiki na stronie
Czy można zainstalować poprzednią wersję pakietu gimp 2.4.2 [teraz jest 2.4.3] , może tu coś zmienili.
yantar
Member

Trzeba przeprowadzic downgrade pakietu.
Niestety nigdy tego nie robilem wiec dla pewnosci poszperaj na forum albo googlach.
Z DUG na szybko znalazlo

# apt-get install pakiet=wersja
skynet
Beginner

w repo jest tylko 2.4.3-1 więc na downgrade nie ma szans.

dobra narazie kończe z debianem za dużo problemów na raz: flash, gimp, dzwięk[+], grafika[+], rozmiary ikon[bug], i 3 sypniecia KDE w ciągu dnia. Za jakiś czas powróce do Debiana ale na razie Kubuntu.
Muszę mieć system na czwartek ze wszystkim działającym, bo puźniej mnie nie ma a moi domownicy sobie nie poradzą z instalką[Classic WinHead Obrazek shoot]
Dzięki za poświęcony czas, ale na pewno POWRÓCE.
Gdyż muszę lepiej poznać ten system.
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

skynet nie poddawaj się tak szybko :!:
Ja mam radeona 9550 i używam sterowników zamkniętych (obecnie Catalyst 7.12), otwarte u mnie nie za bardzo chciały działać. Wejdź na strone ATI i pobierz ich najnowszą wersję. Potem zainstaluj je wedle tej instrukcji: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide (kożystając z metody drugiej "Install the 8.42.3 Driver Manually "). Jest to wprawdzie instrukcja dla Ubuntu ale działa dobrze też pod Debianem (w punkcie drugim zamiast "--buildpkg Ubuntu/feisty" daj "--buildpkg Debian/wersja").

Problem z flashem może wynikać z braku sterownika do grafiki, lub jako że widze że masz Opere być może zainstalowałeś najnowszego flasha a on nie działa w niej tak jak trzeba.

Wg mnie przesiadka z Ubuntu na Debiana jest warta zachodu więc popróbuj jeszcze z tą kartą :-D
skynet
Beginner

Problem z flashem wynika chyba z braku połączenia z http://fpdownload.macromedia.com/get/fl ... nux.tar.gz ale teraz pod kubu już działa.[może to wina strony adobe]
Niedługo robię wyinstalację systemu winshit więc na 40GB będe miał linuksa[Kubuntu] a na aktualnym czyli 10GB podejmę walkę z debianem.
skynet nie poddawaj się tak szybko :!:
Nie poddałem się tylko muszę mieć działający system na jutro a z debianem mogę po prostu nie zdążyć ale jest to zbyt dobry i ciekawy system żeby z niego zrezygnować dlatego napisałem że POWRÓCE za jakiś czas.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-02-18, 01:21 ]
Problem rozwiązał się sam przy aktualnizacji gtk-qt-engines do 1.0.8-1.1
I działa piękie
ODPOWIEDZ