Cześć.
Post ten piszę z Windowsa - na którym internet przez moją Nokię E50 działa bez żadnych problemów, poprzez Nokia PC Suite. Oczywiście, chciałbym móc korzystać z niego także na pingwinie - z tym, że jakkolwiek konfiguruję KPPP, dostaję error pppd nr. 16 (Modem hangup), no i netu nie ma - a router oczywiście popsuty, inaczej całej sprawy by nie było.
Jakiekolwiek pomysły, jak mam go skonfigurować żeby mi się pięknie łączył przez tą komórkę, i żebym mógł (ponownie) zacząć korzystać z komputera w trybie używalnym? ;-)
Podaję dotychczasową konfigurację - użytkownik: internet; hasło: internet; numer *99#; komórka jest rejestrowana pod adresem /dev/ttyACM0, toteż właśnie taki wpisałem do konfiguracji modemu.
Reszta domyślna. Próbowałem dodawać parametr "noauth" do pppd, ręcznie wpisywać DNS-y, itd. itp. - cały czas to samo. A nawet IP już zostaje przydzielony. :/
Przypomnę, że na Windowsie działa toto bez problemu, na komórce także mogę z netu korzystać - tylko na pingwinie coś jest nie tak.
Ah, i gdyby to miało jakieś znaczenie - program globalgprs (http://www.globalgprs.strony.pl) jako tako się łączy, z tym że przesyła po kilkadziesiąt bajtów w obie strony, i tyle - pingowanie daje efekt "host not found".
Debian Sid.
Pzdr.
KPPP - internet przez telefon; Orange
-
Xinill, jestem autorem programu Global GPRS. Mam informacje od użytkowników kilku modeli Nokii serii E, że program dobrze działa z tymi komórkami. O Twojej E50 nikt nie pisał. Są duże szanse, że jednak z nią zadziała.
Napisz do mnie. Mój email jest na stronie programu http://www.globalgprs.strony.pl
Napisz do mnie. Mój email jest na stronie programu http://www.globalgprs.strony.pl
Debian Lenny i internet GPRS
witajcie koledzy, - czy wiecie może jak uruchomić program globalgprs na Debianie Lenny. Na Etchu chodzi bez zarzutu ale na Lenny coś się psuje. Nie mogę zrobić grupy dip, a jak ją zrobię i przyporządkuje do niej mojego użytkownika to po restarcie komputera nie ma po moich grupach śladu.
Jak odpalam programik i biorę konfigurację ustawiam tak jak to trzeba naciskam OK Zapisz ustawienia to woła o hasło do roota no to mu podaję klikam połącz i nic. Telefon nie reaguje a w logu pustka.
Uprawnienia do katalogów zmieniłem więc żadnych błędów mi nie zwraca.
Ten fajny programik działał mi na Ubuntu, Debianie Etch, ale na Lenny coś nie za bardzo. Proszę o waszą pomoc, bo zależy mi żeby poszedł na tym Debianie bo Etch ma bardzo stare wersje programów. Nawet jak się w graficznym interfejsie zaloguję na roota to jest to samo.
Jak odpalam programik i biorę konfigurację ustawiam tak jak to trzeba naciskam OK Zapisz ustawienia to woła o hasło do roota no to mu podaję klikam połącz i nic. Telefon nie reaguje a w logu pustka.
Uprawnienia do katalogów zmieniłem więc żadnych błędów mi nie zwraca.
Ten fajny programik działał mi na Ubuntu, Debianie Etch, ale na Lenny coś nie za bardzo. Proszę o waszą pomoc, bo zależy mi żeby poszedł na tym Debianie bo Etch ma bardzo stare wersje programów. Nawet jak się w graficznym interfejsie zaloguję na roota to jest to samo.
-
Na Debianie Lenny Testing zaszły ostatnio pewne zmiany. W Lenny z dnia 21.1.2008 wszystko działało jak w Etch, natomiast w wersji z 17.3.2008 trzeba to robić inaczej.
Nowy opis instalacji na Debianie niedługo dołączę do moich programów Global GPRS i bardziej rozbudowanego Global UMTS
Instalacja jest prostsza niż dla Debiana Etch. Robimy to tak:
Najpierw instalujemy ppp i wvdial
w Gnome: uruchamiamy program Użytkownicy i grupy (jest w menu System - Administracja)
zaznaczamy w nim swojego użytkownika, klikamy jego właściwości i włączamy dla niego pozycję:
"£ączy się z internetem za pomocą modemu"
Po tych zmianach trzeba wylogować się z systemu i zalogować ponownie.
Nowy opis instalacji na Debianie niedługo dołączę do moich programów Global GPRS i bardziej rozbudowanego Global UMTS
Instalacja jest prostsza niż dla Debiana Etch. Robimy to tak:
Najpierw instalujemy ppp i wvdial
w Gnome: uruchamiamy program Użytkownicy i grupy (jest w menu System - Administracja)
zaznaczamy w nim swojego użytkownika, klikamy jego właściwości i włączamy dla niego pozycję:
"£ączy się z internetem za pomocą modemu"
Po tych zmianach trzeba wylogować się z systemu i zalogować ponownie.