Przeinstalowanie Debiana - pytania pocz

Pomoc dotycząca instalacji systemu
bobekczekoladowy

Przeinstalowanie Debiana - pytania początkującego

Post autor: bobekczekoladowy »

cześć Linuxem zacząłem się interesować jakiś miesiąc temu więc proszę o wyrozumiałość :)
mam taki problem: jako pierwszą dystrybucję wybrałem sobie Freespire - niby wszystko pięknie i dobrze ale jednak nie spełnia moich oczekiwań, więc postanowiłem przenieś się na Debiana (może dlatego że Freespire jest oparty na Debianie) moje pytania mogą wydać się banalne dla was ale szukając odpowiedzi na nie nie znalazłem nic konkretnego:
moja maszyna: Celeron 233 MHz, 128 Ram, 40 HDD
stoi tam teraz Freespire, eksperymentowałem z nim i teraz nie mam dostępu nawet do roota,
zamówiłem przez allegro pakiet starych dystrybucji Linuxa W tym DEBIAN 3.0 r2 "Woody", DEBIAN POTATO, KNOPPIX 3.2 i wiele innych (Mardriva, Red Hat....)
moje pytanie jest takie: czy przed ponowną instalacją tych pierwszych dwóch dystrybucji muszę np. sformatować partycje, czy instalator to zrobi za mnie? Jeśli muszę to formatować to w jaki sposób zrobić to najprościej... tak żeby nie mieć problemów?
PS. który z tych dwóch pierwszych jest lepszy dla mojej maszyny ;>?
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

[quote="bobekczekoladowy"]który z tych dwóch pierwszych jest lepszy dla mojej maszyny ]
Ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się Debianem Sarge.

Poprzez instalator bedziesz mogl sformatowac partycje ktora bedziesz chcial
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

bobekczekoladowy pisze:40 HDD
chyba 40 GB HDD, wiem, czepiam sie, ale trzeba być dokładnym, bo w pierwszym momencie przeczytałem że masz 40 dysków.

rozumiem, że Freespire chcesz usunąć, jeśli tak, to podczas instalacji masz programy partycjonujące, którymi możesz zrobić formata, co usunie aktualny zainstalowany OS.
bobekczekoladowy pisze:DEBIAN 3.0 r2 "Woody", DEBIAN POTATO
w archeologa się bawisz ??, lepiej będzie jak ściągniesz sobie Etcha, będziesz miał mniej problemów, Debian się cały czas rozwija, wiec po co instalować coś co jest jednym słowem przestarzałe??
bobekczekoladowy pisze:moje pytanie jest takie: czy przed ponowną instalacją tych pierwszych dwóch dystrybucji muszę np. sformatować partycje, czy instalator to zrobi za mnie? Jeśli muszę to formatować to w jaki sposób zrobić to najprościej... tak żeby nie mieć problemów?
podczas instalacji masz dobre programy partycjonujace, więc nie powinieneś mieć problemów, dla mnie obsługa tych programów była intuicyjna, nawet jak nie miałem wystarczającej wiedzy, wiec nie powinieneś mieć problemów.

aloha
bobekczekoladowy

Debian pisze:Ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się Debianem Sarge.
jak mi się spodoba to się zainteresuje :)
czyli obojętnie jaką wersję zainstaluję to i tak mi się sformatuje?
velmafia
Member

bobekczekoladowy pisze:czyli obojętnie jaką wersję zainstaluję to i tak mi się sformatuje?
tak, z tego co wiem, to każda dystrybuca GNU/Linuksa ma w sobie program partycjonujacy dyski.
chyl-o
Junior Member

bobekczekoladowy pisze:ak mi się spodoba to się zainteresuje :)
Lepsze rozwiązanie niż te wymienione przez ciebie. To aktualna stabilna wersja, więc na Twoim miejscu nie zajmowałbym się jej poprzednikami.
bobekczekoladowy

dobra dzięki za pomoc jesteście ludźmi który rozwiązali mój problem :) dzięki i pozdro
a co do wersji Sarge to planuje jej nabycie
velmafia
Member

bobekczekoladowy pisze:a co do wersji Sarge to planuje jej nabycie
ja bym polecił z czystym sumieniem wersję Etch, jeśli już chcesz nabywać nową wersję

aloha
chyl-o
Junior Member

Ja jako sposób na nabycie Sarge poleciłbym jej pobranie.
ODPOWIEDZ