KDE zmienia wielko

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
trzype

KDE zmienia wielkość czcionek

Post autor: trzype »

witam :)
mam mały problem. po uruchomieniu dzisiaj kompa KDE pozmniejszał mi rozmiar wszystkich czcionek (menu, pulpit, okna itp.) do 10-12, wiem, że można to ręcznie poustawiać, ale nie wiem jakie były domyślne wartości.
jednocześnie zmienił się kolor podświetlenia na pasku
Obrazek

próbowałem przyrócić stan poprzedni przy użyciu centrum sterowania>>>wygląd i motywy>>>menadżer motywów, jednak po wybraniu keramik i aktualizacji ustawień, wszystko powraca do w/w stanu :-x
da się to jakoś naprawić w miły i bezbolesny sposób (najlepiej parę kliknięć)
może ten druid KDE, który się pojawia przy pierwszym uruchomieniu by pomógł, tylko jak go uruchomić?

zapomniałem dodać - debian lenny, jądro 2.6.22-686
giaur
Member

Post autor: giaur »

A ustawiales bezposrednio czcionki? Wchodzisz w Centrum Sterowania->Wygląd i motywy->Czcionki. Ustaw wszysckie czcionki na Helvetica 9. maszynowa Monospace 10 albo wez maszynowa z Windowsa.

Na wielkosc czcionki wyplywa tez DPI - ja mam "Disabled", mozesz tez sprobowac ustawic DPI 96.
trzype

Post autor: trzype »

giaur pisze:A ustawiales bezposrednio czcionki?
tak. jednak na 10 i tak były strasznie małe, sprawdziłem rozdzielczość ekranu, bo myślałem, że się sama przestawiła, jednak wszystko było ok
DPI też mam disabled
spróbowałem:

Kod: Zaznacz cały

aptitude remove kde kde-i18n-pl
aptitude install kde kde-i18n-pl
na czcionki pomogło jednak po najechaniu myszką na pasek zadań dalej podświetlało się na czarno, więc załadowałem płytkę z debianem do czytnika, zainstalowałem od nowa i po kłopocie :)
ODPOWIEDZ