[postfix] canonica_maps, aliases, i dostep przez pop/imap

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mc666

[postfix] canonica_maps, aliases, i dostep przez pop/imap

Post autor: mc666 »

tak sobie teoretycznie sie zastanawiam czy dobrze rozumuje....

zalozmy ze mam serwer pocztowy na postfixie, uzywam w nim canonical_maps zeby np user alpha (majacy konto w systemie) na zewnatrz prezentowal sie jako j.kowalski@domena
(jako domene bedzie mi wpisywac zapewnie $myorgin, bo nie chce miec nazwy calego hosta (wczesniej $mydomain dodalem do $mydestination), ustawiam maildir itp...

do tego zebym mogl odebrac odpowiedz dodaje se do aliases to ze j.kowalski to user lokalny alpha...

no i chyba bedzie dzialac prawda?

ale... do serwera dodaje serwer pop/imap powiedzmy Courier-IMAP (wraz z modulem courier-auth, autoryzowac bedzie przez 'konta systemowe' zadne ldapy czy mysqle), moge sobie dodac ssl itp

i tak... klient czyli alpha localnie i j.kowalski@domena na zewnatrz. bedzie chcial odebrac poczte. no to odpala outlooka, konfiguruje sie na np imap na moim serwerze i podaje user: alpha oraz haslo systemowe... powinien moc odebrac i wyslac poczte.

dobrze pisze??

no ale... wezmy ze wyslal dla kogos mejla (jako j.kowalski@domena) a tamten mu odpowiedzial (odpowiedzial dla j.kowalski@ domena, aliases to 'przechwycilo' i dostarczylo lokalnie do konta alpha).

dobrze pisze?

i co, user widzi u siebie w outlooku mejla i mysli ze on nie jest alpha tylko j.kowalski@domena ?? prawda??
i moze chciec np. skonfigurowac outlooka (czy zalogowac sie przez jakiegos webmaila) jako j.kowalski
i co sie wtedy stanie??

jesli powiedzmy nie uzuwam sasla (albo dopuszczam mynetworks bez sasla), mysle ze bedzie mogl poczte wyslac. jesli uzywam to chyba nie bedzie mogl sie autoryzowac?
i wydaje sie tez ze napewno nie bedzie mogl odebrac poczty!
a czy np mozna zrobic takie aliasy dla serwerow imap? np ze jesli user zaloguje sie na j.kowalski to taki 'aliases' serwera imap przekreci go na wlasciwa nazwe konta? czy mozna to zrobic lacznie z MTA tak zeby nie pisac razy dwa??

czy ja dobrze rozumuje? proboje zrozumiec powoli jak to wszystko dziala, ale juz zaczynam glupiec :/
ODPOWIEDZ