Lansowanie

Wszystko Off Topic
velmafia
Member

Lansowanie

Post autor: velmafia »

witam

pewnie już wielu z Was o tym słyszała (czytała ?):

http://cc-team.org/index.php?name=news&show=1081

co o tym myślicie ??

ja nie jestem znawcą jeśli chodzi o IT, ale jakieś tam pojęcie mam, i o ogólnej (bardo ogólnej) zasadzie działania komputerów i sieci, oraz o "kulturze"/"społeczności" Hakerskiej, która mnie zafascynowała (?) (ale mniejsza z tym).
poznając tą kulturę utwierdziłem sie w jednym przekonaniu, każdy kto się uważa za "specjalistę" tak naprawdę nim nie jest, a najwięksi Geniusze nigdy nie nazywają się "specjalistami", oraz rzadko kiedy sie ujawniają (albo nie chcą wychodzić poza swoją "kulturę").
zmierzając do podsumowania (bo późno jest już troszkę, więc nie będę sie rozpisywał), chciałbym żebyście pomyśleli o tym pod kątem "kultury" i "społeczności" (specjalnie używam tych zwrotów, chociaż wątpię w słuszność tych określeń, ale "powszechnie" sie przyjęły, więc aby nie komplikować) Hakerskiej, i tym co się z nią dzieje, o kulturze która miała skupiać ludzi z Pasją i umiejętnościami (rozwijanymi dzięki Pasji), a staję się taka jak wszystko do okoła, zaczynają nie liczyć się umiejętności ani Pasja, a zwycięża Gombrowiczowska "forma", czyli w tym wypadku to, aby pokazać się (nie koniecznie przedstawiając prawdę) ale żeby pokazać jakim to jest sie "specjalistą" (parę "mądrych" słów, pokazać "tajemny" listing plików, itp...), a szary człowiek (czyt. nie związany z IT) uwierzy w tego "specjalistę". a Ludzie którzy naprawdę mają wiedzę i umiejętności pozostają tam gdzie byli i robią swoje, a kto inny zbiera miano "specjalisty".
nie kieruje tego posta przeciwko "specjaliście" z programu "teraz my", ale przeciwko przypisywaniu sobie zasług innych osób, oraz przeciwko fałszu którego coraz więcej.

kurde chciałem napisać zrozumiale, a wyszło jak zwykle, ale mam nadzieję że odnajdziecie w tym treść, bo formy nie ma żadnej (może to i dobrze...?)

PS.
na szczęście, można nie wiem jakiego specjalistę z siebie wylansować, ale kompilator (lub OS) wszystkich traktuje tak samo ;)

aloha
KarolOssowski

Post autor: KarolOssowski »

no wręcz poetycko Ci to wyszło :mrgreen:. Nie oglądałem tego programu, więc nie będę oceniał "eksperta" który się tam wypowiadał nie podoba mi się jedynie, histeria, która pojawiła się w "środowisku (c)hakerów" i nie tylko, bo i na części "opiniotwórczych" polskich blogach reakcje były podobne, daleko odbiegające od konstruktywnej krytyki.

wydaje się, że wiele ludzi ma zbyt wielkie mniemanie o sobie i paradoksalnie obnaża się to właśnie krytykując innych, szczególnie w ten sposób opisany w serwisie cc-team.

szczerze mówiąc to co pojawiło się chociażby na 7thguard.net, utwierdziło mnie jedynie w przekonaniu że owy "chaker" nie miał nic do powiedzenia ponad "ty to nic nie wiesz, a ja to dopiero mastah".

generalnie uważam, że większy pożytek może przynieść budowanie nowych rozwiązań bądź rozwijanie już istniejących (zarówno dla kreatora jak i reszty społeczeństwa).
przede wszystkim jest to działanie twórcze, natomiast "chakowanie" komputerów/programów nierzadko bywa działaniem tylko i wyłącznie wręcz odtwórczym.

"make software, not war" ;-)
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Takie rzeczy sie zdarzają, gdy ... zamiast pograć w piłkę, porozmawiać z żywymi ludźmi, siedzi na kompie i knuje.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

KarolOssowski pisze:Nie oglądałem tego programu
http://hacking.pl/video.php
Rad
Member

Post autor: Rad »

Ja nie będę zbytnio komentował, ale często jest tak, że oskarżenia o lanserstwo miotają osobniki zakompleksione, być może mające jakąś wiedzę, ale wykorzystujące ją tylko do sobie znanych celów (vel hakowanie 7thguard i pisanie durnych manifestów), a tymi którzy potrafią na swojej (nawet mniejszej) wiedzy zarobić gardzą. Ja wychodzę z założenia, że każdy jest wolny i może ze swoimi umiejętnościami robić co chce. A najlepsi i tak mają wszystko w dupie i nie obchodzą ich wojenki w szeregach ;]
velmafia
Member

oglądnąłem ten program na necie i stwierdziłem że jest on naprawdę nieporozumieniem, było tam mówione, że serwery policji w poufnym danymi są w oddzielnej sieci, nie podłączonej do netu, a redaktorzy uparcie twierdzili że ich "haker" ma dostęp do tych danych. w rzeczywistości uzyskał on dostęp tylko do skrzynki mailowej, oraz serwera www na którym stała strona policji. redaktorzy uparcie twierdzili że jest to złamanie wszelkich zabezpieczeń, a w rzeczywistości dostał się do publicznych danych, oraz do maili które były wysyłane od zwykłych "kapusi", przecież te maile nie zawierają żadnych poufnych danych, więc gdzie tu zagrożenie??
w programie tym gonion był przedstawiony jako super specjalista od wszystkiego, więc jeżeli jest takim specjalistą, to powinien dokładnie wyjaśnić to co zrobił i powiedzieć do jakich danych uzyskał dostęp, w końcu liczy się prawda (??).
gorion został przedstawiony jak by wystąpił w imieniu całej społeczności Hakerów, a pokazał brak rzetelności i udawanie że zrobił coś czego nie zrobił, tak więc cierpi na tym opinia całej "społeczności", więc umarzam że Hakerzy maję prawo do takiej reakcji, fałsz trzeba tępić, a w tym programie na potrzeby publiki było trochę tego fałszu. takie moje zdanie ;]
Rad pisze:pisanie durnych manifestów
Debian powstał dzięki takiemu "durnemu" manifestowi, więc nadal uważasz że manifesty pisze się tylko dla "sobie znanych celów"??
Rad pisze:a tymi którzy potrafią na swojej (nawet mniejszej) wiedzy zarobić gardzą
zarabianie na swojej wiedzy - TAK,
zarabianie na czyjejś niewiedzy - NIE.

aloha
KarolOssowski

Post autor: KarolOssowski »

velmafia pisze: Debian powstał dzięki takiemu "durnemu" manifestowi, więc nadal uważasz że manifesty pisze się tylko dla "sobie znanych celów"??
rozumiem, że chodzi Ci o czysto lingwistyczny spór co można nazywać manifestem, a co nie.

bo chyba nie chciałeś porównać tego:
http://www.cc-team.org/index.php?name=n ... 1b156b29d8
z tym: http://master.pl/~wiedzmin/dfu/menu/manifest.html

:shock: ?
velmafia
Member

KarolOssowski pisze:rozumiem, że chodzi Ci o czysto lingwistyczny spór co można nazywać manifestem, a co nie.
tak chodziło mi tylko o "czysto lingwistyczny spór", ale skoro pociągnąłeś to dalej to:

KarolOssowski pisze:bo chyba nie chciałeś porównać tego:
http://www.cc-team.org/in...0ee451b156b29d8
z tym: http://master.pl/~wiedzmin/dfu/menu/manifest.html

oba dla mnie są manifestami, tylko że jeden jest bardzo konstruktywny, wzywa do wspólnego tworzenia czegoś wzniosłego..., a zresztą nie muszę Ci chyba tego tłumaczyć ;)
a drugi wyraża emocje i niezadowolenie na temat "lanserstwa", nie jest konstruktywny itd..
ale oba dla mnie są manifestami, bo w obu ktoś miał coś do przekazania i to przekazał, więc według mnie oba zasługują na miano manifestu,
ale widzę różnicę miedzy nimi i wiem o co Ci chodzi.
po prostu chodziło mi o określenie "manifest".

aloha
Rad
Member

Post autor: Rad »

velmafia pisze:Debian powstał dzięki takiemu "durnemu" manifestowi, więc nadal uważasz że manifesty pisze się tylko dla "sobie znanych celów"??
Manifest Debiana znacząco różni się od tego tekstu na 7thguard i dlatego nie uważam go za durny, nawet w cudzysłowiu. Bo co tak na prawdę chcieli przekazać "prawdziwi" hakerzy? Przecież tam tylko atakują. Undergroundowcy, pożal się Boże.
velmafia pisze:zarabianie na swojej wiedzy - TAK,
zarabianie na czyjejś niewiedzy - NIE.
Rynek rządzi się swoimi prawami. Jeżeli okaże się, że Gorion nie jest takim specjalistą za jakiego się uważa, to i tak nigdzie nie znajdzie pracy. Nie traktujmy ludzi jak idiotów. Ostatnio stało się to popularne.

Ogólnie to nie bronię Goriona, bo on mnie w ogóle nie interesuje. Po prostu śmieszy mnie ten dziwaczny pseudomanifest umieszczony nielegalnie na portalu o opensource przez ludzi, którzy uważają siebie za obrońców polskiego komputerowego podziemia, jedynych prawdziwych (nie)sprawiedliwych. W ogóle dlaczego swoje poglądy zaprezentowali w taki sposób? ¯eby się popisać wiedzą i umiejętnościami? Wylansować?

W programie, z tego co pamiętam, to redaktorzy podkręcali atmosferę, a nie Jabłoński, więc to do nich powinny być kierowane obiekcje.
velmafia
Member

KarolOssowski i Rad, rozumiem o co Wam chodzi i przyznaję wam rację, po prostu źle się wypowiedziałem, bardziej zrozumiale by było jak bym zamiast:
velmafia pisze:

Debian powstał dzięki takiemu "durnemu" manifestowi, więc nadal uważasz że manifesty pisze się tylko dla "sobie znanych celów"??
napisałbym to:

===========
czy uważasz że wszystkie manifesty wywodzące sie z "kultury" hakerskiej (w tym Manifest Debiana) są pisane tylko dla "sobie znanych celów"??
===========

tak by było bardziej komunikatywne.

Rad pisze:Rynek rządzi się swoimi prawami. Jeżeli okaże się, że Gorion nie jest takim specjalistą za jakiego się uważa, to i tak nigdzie nie znajdzie pracy.
tylko że w oczach ludzi oglądających ten program (i nie interesujących się jego dalszą karierą), on zawsze będzie wielkim specjalistą, nie zależnie od tego jak rządzi się rynek.

Rad pisze:W programie, z tego co pamiętam, to redaktorzy podkręcali atmosferę, a nie Jabłoński, więc to do nich powinny być kierowane obiekcje.
tak to redaktorzy "podkręcali atmosferę", o czym już wspomniałem
velmafia pisze:(...)
a redaktorzy uparcie twierdzili że ich "haker" ma dostęp do tych danych.
(...)
redaktorzy uparcie twierdzili że jest to złamanie wszelkich zabezpieczeń,
(...)
w programie tym gonion był przedstawiony jako super specjalista od wszystkiego,
(...)
gorion został przedstawiony jak by wystąpił w imieniu całej społeczności Hakerów
tak więc nie powiedziałem że to jego wina, jednakże jeśli jest takim specjalistą to rzetelność i wiedza powinny kazać my dać sprostowanie, do tego o się tam działo, nie zależnie od tego co mówili redaktorzy, powinien ich poprawić, bo przecież liczy się prawda?

a z manifestem na 7thguard się zgadzam, a poprę go cytatem Nietzschego:
Nietzsche pisze:Trzeba usunąć ze świata wiele fałszywej wspaniałości.
a taka była w tym programie zaprezentowana

aloha
ODPOWIEDZ