Jak

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
goska_23
Beginner

Jaką kartę sieciową Wi-Fi kupić aby chodziło z Debianem

Post autor: goska_23 »

Mój pilny problem (mniej pilny opiszę może jutro w drugim poście też z tego zakresu)
dotyczy zakupu karty sieciowej bezprzewodowej czyli Wi-Fi na USB.
Karta powinna umożliwiać pracę na komputerze na którym:
1) na jednej partycji mam Debiana 4.0 na AMD64 wersja stabilna Etch
2) na innej partycji mam Windows XP Professional
uruchomiamy ten komputer różnie: czasem z Debiana czasem z Windowsa, teraz ten komputer jest w pomieszczeniu gdzie była możliwość podłączenia do routera i switcha za pomocą kabla z wtyczką RJ-45,
ha,ha,ha !!! - chyba jutro ;-) TEN KOMPUTER miałby się znaleźć w innym pomieszczeniu za ścianą - nie wolno nam tam wiercić dziur i ciągnąć kabla z wtyczką RJ-45, pozostaje karta bezprzewodowa wi-fi chciałabym kupić taką na USB!!

Sytuację w Firmie mam taką :
1)mamy router GIGABYTE GN-BR01G wireleless broadband Router - przez to mamy dostęp do internetu
2) aktualnie moduł Wi-Fi w tym routerze jest softwarowo wyłaczony bo teraz nie mamy kart bezprzewodowych wi-fi,
ale mieliśmy chyba do czerwca notebooka z Windows Home do którego sama instalowałam jakąś tam kartę bezprzewodową na USB którą szefowa dała mi od innego swojego komputera który miała w domu i który jej się zepsuł, nie pamiętam jaka to była karta wi-fi ale kupiona jakieś 2 lata temu, notebooka z kartą wi-fi ukradli więc po tym zdarzeniu wyłaczyłam na routerze dostęp przez wi-fi ale z tym sobie poradzę ( tzn. z zainstalowaniem karty wi-fi na Windows XP Proffessional i podłączeniem do routera - chodzi oczywiście o to, że ten komputer PILNIE MUSI MIEÆ DOSTÊP DO INTERNETU TAK¯E JAK KTO¦ GO ZECHCE ODPALIÆ Z DEBIANA)

W życiu nie instalowałam karty wi-fi na Debianie ani innym linuxie i nie mam na ten temat "zielonego pojęcia" i potem jak zainstaluję kartę wi-fi to jak ją podłączyć pod router!!!???
Tutaj BAAARDZOOO oczekuję jakiejś odpowiedniej do mojego poziomu wiedzy porady i pomocy!!!!

I właściwie 1-szy problem jaką kartę wi-fi na USB kupić, żeby chciała mi pracować i z Debianem i z Windows XP Proffessional!!??
Pracuję w Katowicach, zakupy często robię w sklepie http://www.proline.pl, tam w oko wpadły mi 2 karty wi-fi a mianowicie:
1) ASUS WL-167G USB 802.11g Wireless - za 75zł brutto - ta karta jest od ręki w sklepie
2) Planet WL-U356A USB 54Mbps 802.11g - za 145zł brutto - nie wiem czy jest dziś na stanie w sklepie,

czy któraś z nich by się nadawała do tego celu bo jeśli tak to jeszcze dziś "pocwałowałabym pilnie" do sklepu PROLINE, żeby jutro od rana móc już instalować!!!???
jeśli się nie nadaje to jaką mam kupić - TA CZÊ¦Æ PYTANIA JEST NAJPILNIEJSZA!!!

PORADA JAK TO ZAINSTALOWAÆ NA DEBIANIE W ZUPE£NO¦CI WYSTARCZY MI JUTRO!

Będę baaardzooo haaappyyyy jak uzyskam jakieś wsparcie w tym temacie! :-D

Nie wiem czy to ma znaczenie:
komputer z płytą ASRock K8NF4G-SATA2, procesor AMD Sempron(tm) Processor 2800+ Speed 1,61 GHz,
4 porty USB z tyłu sprawne
2 porty USB z przodu - nie sprawdzałam
USB - Controller1 - Version 1.00
USB - Controller2 - Version2.0

Baardzo czekam na poradę!!!
ODPOWIEDZ