apt-get update czy apt-get dist-upgrade
-
- Beginner
apt-get update czy apt-get dist-upgrade
Jakie są różnice pomiędzy poleceniem apt-get update a apt-get dist-upgrade. Ja osobiście nie zauważyłem. Może jest coś o czym nie wiem?
-
- Beginner
Faktycznie dziś zaobserwowałem że upgrade nic mi nie chce aktualizować a dist-upgrade wywala coś takiego:
Nie podoba mi się pierwsza sekcja "Następujące pakiety zostaną usunięte" Dla czego? Przecież ja je potrzebuje i nie chcę ich usuwać. Jak to skorygować?
Kod: Zaznacz cały
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
kadu-extinfo kadu-filtering kadu-firewall kadu-iwait4u kadu-osdhintsnotify
kadu-powerkadu kadu-screenshot kadu-spellchecker kadu-tabs
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
libcdio7 libntfs-3g16
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
gstreamer0.10-plugins-good kadu ntfs-3g
3 aktualizowanych, 2 nowo instalowanych, 9 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 2904kB archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 3756kB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować [T/n]?
update aktualizuje listę pakietów.
dist-upgrade robi przejście na inne wydanie Debiana (np. z etch na lenny'ego). Bardzo często dochodzi wtedy do usuwania pakietów, jeśli zależą one od kompletnie innych bibliotek; zastanów się, czy chcesz zrobić dist-upgrade. Jeśli tak, to robi się to w trzech krokach:
Wtedy liczba usuwanych pakietów zmniejsza się, bo najpierw są podmieniane biblioteki.
dist-upgrade robi przejście na inne wydanie Debiana (np. z etch na lenny'ego). Bardzo często dochodzi wtedy do usuwania pakietów, jeśli zależą one od kompletnie innych bibliotek; zastanów się, czy chcesz zrobić dist-upgrade. Jeśli tak, to robi się to w trzech krokach:
Kod: Zaznacz cały
aptitude update
aptitude upgrade
aptitude dist-upgrade