Za
Zaśmiecony pulpit plikami z kompilacji
Hej! Mam taki zwyczaj, że każdy program jak piszę w C++ to mam go na pulpicie, tam go kompiluję itp. Teraz jak wysyłam jakiś plik przez neta, to wyskakuje okienko przeglądaj i wyświetla wszystkie pliki z danego folderu. I na pulpicie już mam setki plików, poprzedzonych ~, z ikonką z kluczem. Jak je z tamtąd usunąć? To nie są pliki ukryte, widać je tylko wtedy gdy chcę coś wysłać np. przez poczte, a to już jest problem przy przeglądaniu katalogu, bo mam ich naprawdę duuuuużo 

Zmień ten zwyczaj. Utwórz sobie katalog np. /home/Smerf/programy/ a w nim osobny katalog dla każdego programu.Smerf pisze:Mam taki zwyczaj, że każdy program jak piszę w C++ to mam go na pulpicie, tam go kompiluję itp
Wracając do ukrytych plików.. Włącz 'wyświetlanie ukrytych plików' w menadżerze plików z którego korzystasz.
Nie wiem jakiego menedżera plików używasz... Spróbuj włączyć wyświetlanie plików zapasowych. Możesz też w terminalu wejść do tego katalogu i po np. wydaniu polecenia `ls -A` usunąć to co cię nie interesuje.Smerf pisze:No właśnie jak włączam wyświetlanie ukrytych plików to tych śmieci dalej nie widać...