Za

Ogólne pytania dotyczące systemu
Smerf

Zaśmiecony pulpit plikami z kompilacji

Post autor: Smerf »

Hej! Mam taki zwyczaj, że każdy program jak piszę w C++ to mam go na pulpicie, tam go kompiluję itp. Teraz jak wysyłam jakiś plik przez neta, to wyskakuje okienko przeglądaj i wyświetla wszystkie pliki z danego folderu. I na pulpicie już mam setki plików, poprzedzonych ~, z ikonką z kluczem. Jak je z tamtąd usunąć? To nie są pliki ukryte, widać je tylko wtedy gdy chcę coś wysłać np. przez poczte, a to już jest problem przy przeglądaniu katalogu, bo mam ich naprawdę duuuuużo :)
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Smerf pisze:Mam taki zwyczaj, że każdy program jak piszę w C++ to mam go na pulpicie, tam go kompiluję itp
Zmień ten zwyczaj. Utwórz sobie katalog np. /home/Smerf/programy/ a w nim osobny katalog dla każdego programu.

Wracając do ukrytych plików.. Włącz 'wyświetlanie ukrytych plików' w menadżerze plików z którego korzystasz.
Smerf

Post autor: Smerf »

No właśnie jak włączam wyświetlanie ukrytych plików to tych śmieci dalej nie widać... Wyświetlają się one tylko wtedy jak chcę coś przesłać przez neta, gdy np. włączam okno "przeglądaj" na gmailu...
pioki

Post autor: pioki »

Smerf pisze:No właśnie jak włączam wyświetlanie ukrytych plików to tych śmieci dalej nie widać...
Nie wiem jakiego menedżera plików używasz... Spróbuj włączyć wyświetlanie plików zapasowych. Możesz też w terminalu wejść do tego katalogu i po np. wydaniu polecenia `ls -A` usunąć to co cię nie interesuje.
ODPOWIEDZ