zmniana j

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
konju009

zmniana jądra z 2.4 do 2.6

Post autor: konju009 »

mam zamiar zmnienić jądro systemu z 2.4 na 2.6 ale niewiem czy jest mo mozliwe i jak to zrobić sam sie za to niezabietam bo niemam pojęcia jak to zrobić i czy nie rozwale systemu. mam distro 3,1 sarge stable.
luck40
Beginner

Post autor: luck40 »

Wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

aptitude search linux-image
wybierasz sobie wersje jądra i:

aptitude install linux-image-wersja
i po restarcie możesz wybrać nowe jajko, wszystko jako root.

Jeśli korzystasz z X'ow możesz też skorzystać z synaptika.

A co do samej zmiany to w nie ma problemów, jeśli będziesz instalował przy pomocy aptitude lub senaptica to nie rozsypie Ci sie system.

Pozdro
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

luck40 pisze:Wpisujesz:

Kod:
aptitude search linux-image

wybierasz sobie wersje jądra i:

Kod:
aptitude install linux-image-wersja

A czy w sarge przypadkiem nie jest kernel-image?

Nic Ci się z systemem nie stanie, o ile przez przypadek nie usuniesz poprzedniego kernela (tak jak to zrobił Maden). Po prostu zainstaluj nowe, popracuj trochę i później najwyżej wywal stare. Ale ogólnie to w/g mnie warto mieć jeszcze jeden kernel "zapasowy" - tak na wszelki wypadek.

Jądra też są pod konkretne kompy. Jeśli masz np. AMD to możesz wybrać jądro w nazwie z końcówką k7.

Pozdrawiam!
luck40
Beginner

Sprawdzałem u siebie, czyli na testing. Nie jestem pewien jak jest w sarge ale wydaje mi się, że tak samo.
konju009

mi chodziło o podmienienie jądra cos w stylu kopiuj wklej zwykły wymiana plików po co mi 2 jadra kiedys miałem zainstalowane 2 jądra i kiedy włączyłem to nowe to niechiały mi sie system uruchomić.
luck40
Beginner

konju009 pisze:mi chodziło o podmienienie jądra cos w stylu kopiuj wklej zwykły wymiana plików po co mi 2 jadra
Nie ma czegoś takiego jak kopiuj wklej. Zainstaluj sobie jądro tak jak radzimy. Dwa jądra przydają sie chodźby po to żeby naprawić system, jak jedno jądro zawodzi to startujesz system z drugiego.
kiedys miałem zainstalowane 2 jądra i kiedy włączyłem to nowe to niechiały mi sie system uruchomić.
w takim razie musiałeś nieźle namieszać z kernelami, że nie chciały Ci się uruchomić. Jeżeli zrobisz tak jak piszemy, to na pewno będzie wszystko ok.

Ja np. mam 3 różne jajka, lubię eksperymentować i jak coś namieszam, to startuje z innego i naprawiam to co zepsułem.
Kaka'
Senior Member

luck40 pisze:Sprawdzałem u siebie, czyli na testing. Nie jestem pewien jak jest w sarge ale wydaje mi się, że tak samo.

Sprawdziłem. W Sarge jest kernel-image.

konju009 pisze:mi chodziło o podmienienie jądra cos w stylu kopiuj wklej zwykły wymiana plików po co mi 2 jadra kiedys miałem zainstalowane 2 jądra i kiedy włączyłem to nowe to niechiały mi sie system uruchomić.
Są dwa sposoby na instalację jądra (więcej nie znam):

a) własna kompilacja,
b) instalacja z repo,

Jak Ci się jądro z repo nie chciało uruchomić to ja nie wiem jak Ty to instalowałeś. Jak instalujesz z repo to musi Ci działać. No chyba, że sam kompilowałeś - a to zupełnie inna sprawa.

Pozdrawiam!
wenabdg
Beginner

Post autor: wenabdg »

Z tego co wiem, co mi mowiono to chyba jajka powyzeje 2.6.15 to juz linux-image wczesniejsze kernel image. Co do sposobu dodania jajka wygodniej z repo ale wydajniej samemu (jednak potrzebna jest wiedza na temat wlasnego sprzetu + opis kompilacji to nie powinno byc problemow). Polecam bys dodal sobie nowy kernel za pomoca apt'a pozniej wystartowal system wlasnie z niego a jak wszystko bedzie ok to wtedy mozesz usunac stare jajko. Jednak i ono moze sie przydac w szczegolnych przypadkach (awaria systemu lub cos podobnego). Osobiscie mam 2 jajka ale nie chce by w grubie mi pokazywalo oba wiec starszy mam zahaszowany ,a wrazie problemow go sobie uzyje ;-)

Pozdrawiam
konju009

zainstalowałem przez synaptica wszystko przebiegło w jak najlepszym porządku kernel zainstalowany wybrałem 2,6 dla P4 zrestartowałem wybrałem jadro 2,6 i sie nie uruchomiło z tego co widziałem to urządzenia wykryte potem było napisane coś takiego (nie pamiętam dokładnie) kernel panic attemp to kill init cos takiego zrobiłem to co mi doradziliście i coś jest nie tak niedawno miałem suse'a tam był kernel 2,6 i działał wiec to nie jest problem sprzętowy.co to może być ? zrobiłem zdjęcie pokazuję się takie coś http://www1.speedyshare.com/data/949699 ... _panic.jpg

//edit
Sprawdzaj pisownię przed wysłaniem postu!
Kaka'
Kaka'
Senior Member

Daj:

aptitude install kernel-image-2.6.8-3-686
Pamiętam, że jak miałem stable to oprócz kernel-image instalowałem coś jeszcze. Ale nie pamiętam dokładnie co. Poszperaj trochę w synaptic.

Pozdrawiam!

//edit
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%2F ... lr=lang_pl
ODPOWIEDZ