W jaki sposób uruchomić akcelerację w wine? Chciałem pograć w Zuma Delux, ale bez akceleracji to żadna zabawa, a gra nie pozwala mi jej włączyć (not supported) przez co działa tylko w fullscreen 800x600
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
Po dłuuuugim guglowaniu odkryłem że coś na rzeczy może być z głębią kolorów. I faktycznie, jak w xorgu zmienić z 24 na 16 i zrestartować Xy to da się zmienić rozdzielczość w grze i grać w oknie. Akceleracji nadal nie ma, ale gra działa płynnie bez akceleracji sprzętowej.
Pojawia się więc nowe pytanie - czy da się wymusić uruchamianie aplikacji z innym colordepth niż ta aplikacja sobie życzy? Gdyby udało się uruchamiać Zumę z colordepth 24 byłoby to znacznie wygodniejsze niż edycja xorga, restart Xów, gra, ponowa edycja xorga i ponowny restart.
pdabrowsky pisze:A masz zainstalowany pakiet libwine-gl ? Jak nie masz to zainstaluj bo on jest odpowiedzialny za akcelerację.
Oczywiście że mam
Ale mniejsza już z akceleracją, gra bardzo dobrze działa bez akceleracji, największym problemem jest opisywane już każdorazowe edytowanie xorga żeby zagrać, to chciałbym jakoś obejść.
w Debianie wine jest jakiś dziwny wersja 9.25 (wyskakóje przy uruchomieniu jakiś dziwny komunikat w oknie z zielonymi napisami) Okno tego komunikatu jet też dziwne (obramowania nie pasują ani do gnome ani do KDE). Czy ten wine jest specyjalnie tak zrobiony dla Debiana? (to taki żart jak z tym Wasalem?). Wolałbym normalnego. Mam kłopot z uruchomieniem niektórych programów, które uruchamiałem pod wine na Fedorze i Mandrivie. Możę kotoś wie jak zainstalowć takiego normalnego wine, który doda do menu 4 ikony (zarządzanie plikami, regedit,...) zamiast 2-uch jak w Debianie?
Draco: Pisz poprawnie i w miarę stylistycznie albo wcale.