Jaki kompilator - zgodny z visual studio 2005
Jaki kompilator - zgodny z visual studio 2005
Jw. co polecacie? Niestety na studiach obecnie pracujemy tylko na Windows Xp. A programy piszemy w Visual Studio 2005. Mam do napisania projekt z Grafiki komputerowej. Wykładowca zaznaczył aby ściągnąć sobie z strony Microsoftru (uczestniczymy w programie MSDN) właśnie ten produkt, a żeby nie było przypadku że napiszemy w domu program w czymś innym, a jak przyjdziemy pokazać to lipa.
Stąd moje pytanie jako że chcę się zupełnie odciąć od Windowsa (praktycznie już to zrobiłem, nie uruchomiałem go z 3 miesiące) tzn. zamierzam go wywalić. Czy jest jakiś kompilator, który pozwoli mi pisanie sobie pod Debianem i nie sprawi mi niespodzianki? Czy jedynym sposobem jest tylko zainstalowanie Visuala i pisanie pod nim by mieć pewnośc.
Stąd moje pytanie jako że chcę się zupełnie odciąć od Windowsa (praktycznie już to zrobiłem, nie uruchomiałem go z 3 miesiące) tzn. zamierzam go wywalić. Czy jest jakiś kompilator, który pozwoli mi pisanie sobie pod Debianem i nie sprawi mi niespodzianki? Czy jedynym sposobem jest tylko zainstalowanie Visuala i pisanie pod nim by mieć pewnośc.
microsoft visual nie jest kompatybilny sam ze soba (2005 na 2005) ostatnio wwziołem na uczelne cały katalog z projektem i lipa, musiałem tworzyć od nowa projekt i tylko pliki żródłowe dodać. Ze standardem też jest kiepsko. wiec bedzie nielada problem, nawet dev c++ spod windowsa nie daje razy z visualem.
MonoProjekt - przetestowalem, zobaczylem.... no coz, 2 rzeczy mnie dziwia - po jaka cholere pod linuksem jest tworzony exek dla Windows (ktory mi pod Wine nawet sie nie odpala...).
Po drugie nie wiedziec czemu autorzy uznali ze nie trzeba zmieniac rozmiarow kontrolek - rozmiar ma byc taki jak oni chca a nie taki jak chce programista :shock:
Co ciekawe, jezeli dam uruchamianie projektu spod IDE to uruchamia sie jakby program z interfejsem GTK, ale na dysku tego pliku nie moge nigdzie znalezc (ale za to exe pod win jest). Opcja tworzenia pakietu (tar.gz takze wrzuca tam exeka windowsowego).
Podsumowujac, to cos jest raczej bezuzyteczne...
Po drugie nie wiedziec czemu autorzy uznali ze nie trzeba zmieniac rozmiarow kontrolek - rozmiar ma byc taki jak oni chca a nie taki jak chce programista :shock:
Co ciekawe, jezeli dam uruchamianie projektu spod IDE to uruchamia sie jakby program z interfejsem GTK, ale na dysku tego pliku nie moge nigdzie znalezc (ale za to exe pod win jest). Opcja tworzenia pakietu (tar.gz takze wrzuca tam exeka windowsowego).
Podsumowujac, to cos jest raczej bezuzyteczne...