Jaki kompilator - zgodny z visual studio 2005

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
dawideo
Beginner

Jaki kompilator - zgodny z visual studio 2005

Post autor: dawideo »

Jw. co polecacie? Niestety na studiach obecnie pracujemy tylko na Windows Xp. A programy piszemy w Visual Studio 2005. Mam do napisania projekt z Grafiki komputerowej. Wykładowca zaznaczył aby ściągnąć sobie z strony Microsoftru (uczestniczymy w programie MSDN) właśnie ten produkt, a żeby nie było przypadku że napiszemy w domu program w czymś innym, a jak przyjdziemy pokazać to lipa.
Stąd moje pytanie jako że chcę się zupełnie odciąć od Windowsa (praktycznie już to zrobiłem, nie uruchomiałem go z 3 miesiące) tzn. zamierzam go wywalić. Czy jest jakiś kompilator, który pozwoli mi pisanie sobie pod Debianem i nie sprawi mi niespodzianki? Czy jedynym sposobem jest tylko zainstalowanie Visuala i pisanie pod nim by mieć pewnośc.
Rad
Member

Post autor: Rad »

A w jakim języku piszesz?
dawideo
Beginner

Obecny projekt ma być napisany w C++.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Hm... no nie wiem. Możesz spróbować się pobawić w C++ i Mono, ale nie wiem czy to będzie miało jakiś sens.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Teoretycznie Mono jest kompatybilne z .NET, ale nie próbowałem. Patrz tutaj, może to coś pomoże.

Pozdrawiam
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

microsoft visual nie jest kompatybilny sam ze soba (2005 na 2005) ostatnio wwziołem na uczelne cały katalog z projektem i lipa, musiałem tworzyć od nowa projekt i tylko pliki żródłowe dodać. Ze standardem też jest kiepsko. wiec bedzie nielada problem, nawet dev c++ spod windowsa nie daje razy z visualem.
giaur
Member

Post autor: giaur »

MonoProjekt - przetestowalem, zobaczylem.... no coz, 2 rzeczy mnie dziwia - po jaka cholere pod linuksem jest tworzony exek dla Windows (ktory mi pod Wine nawet sie nie odpala...).

Po drugie nie wiedziec czemu autorzy uznali ze nie trzeba zmieniac rozmiarow kontrolek - rozmiar ma byc taki jak oni chca a nie taki jak chce programista :shock:

Co ciekawe, jezeli dam uruchamianie projektu spod IDE to uruchamia sie jakby program z interfejsem GTK, ale na dysku tego pliku nie moge nigdzie znalezc (ale za to exe pod win jest). Opcja tworzenia pakietu (tar.gz takze wrzuca tam exeka windowsowego).

Podsumowujac, to cos jest raczej bezuzyteczne...
dawideo
Beginner

No cóż wygląda na to, że zostałem zmuszony odpalić zakurzonego Windowsa:] by napisać ten projekt
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

skorzystaj może z vmware
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

Omg jakie vmware, jakie mono. Z tego co zrozumialem koles chce IDE do pisania w C++ pod linuksem. Dawideo moim zdaniem najlepsze bedzie dla ciebie srodowisko Eclipse, jako ze jest na javie to sobie mozesz je uruchamiac i na windzie i pod linuksem, z kompilatorow to gcc.
ODPOWIEDZ