Latem miałem awarię dysku i uległy awarii dwie partycje z systemem ntfs. Dane, które tam miałem to pliki mp3 i jpg. Udało mi się te dane odzyskać, ale utraciłem strukturę katalogów i nazwy poszczególnych plików. Teraz występują pod nazwami typu - "GK5667900". Większość "zaszytych danych" i tagów jest odczytywana przez programy odtwarzające muzykę, a jpg we właściwościach ma poprawne dane.
Mój problem to chęć przywrócenia właściwych nazw poszczególnych plików, gdyż ręczne zmiany byłyby mozolne chodzi o kilka GB danych.
Byłbym wdzięczny za podpowiedzi jak wybrnąć z tego problemu.
Pozdrowienia
Odzyskanie "wyci
Mam nadzieje ze nie motales tam nic na dsku bardzo...Udało mi się te dane odzyskać, ale utraciłem strukturę katalogów i nazwy poszczególnych plików
Ja polecam program testdisk -- jest ZjaEbisty; ] odzyskal mi wszystkie dane z dysku wlasnie na ntfs'ie
Gdzie inne programy wymiekaly... i nawet poprawnie partycji nie rpozpoznawaly...
Dziękuję za podpowiedzi.
Dziś zainstalowałem EaseTAG i po godzinie prób na testowych plikach udało mi się opanować program w stopniu pozwalającym na edycję odzyskanych plików mp3. Program jest intuicyjny, spolszczony i doskonale wykonuje swoją pracę. Dodatkowo jest w repo.
Jednak jest mały problem część plików otagowana była cyrylicą (lubię słuchać muzykę rosyjską) i niestety mam część nazw plików "wykrzaczonych". Wydaje mi się, że znalazłem opcje odpowiedzialne za kodowanie, ale przy hurtowej zmianie nazw wiadomo nie będzie działać na wszystkie standarty kodowania. Później spróbuję przekodować tylko pliki opisane cyrylicą.
Widzę, że repo Debiana jest bardzo bogate i przygotowane na wszelkie problemy użytkowników i coraz bardziej mi się podoba (używam distro od niedawna), a wczoraj przejrzałem je pod kontem aplikacji, które będę instalował i nie znalazłem tylko jednego potrzebnego programu - Webmin.
Kiedyś miałem okazję przetestować wiele programów do odzyskiwania danych (także po awarii) i do ciężkich przypadków najlepszy jest TestDisk.
Pozdrowienia
Dziś zainstalowałem EaseTAG i po godzinie prób na testowych plikach udało mi się opanować program w stopniu pozwalającym na edycję odzyskanych plików mp3. Program jest intuicyjny, spolszczony i doskonale wykonuje swoją pracę. Dodatkowo jest w repo.
Jednak jest mały problem część plików otagowana była cyrylicą (lubię słuchać muzykę rosyjską) i niestety mam część nazw plików "wykrzaczonych". Wydaje mi się, że znalazłem opcje odpowiedzialne za kodowanie, ale przy hurtowej zmianie nazw wiadomo nie będzie działać na wszystkie standarty kodowania. Później spróbuję przekodować tylko pliki opisane cyrylicą.
Widzę, że repo Debiana jest bardzo bogate i przygotowane na wszelkie problemy użytkowników i coraz bardziej mi się podoba (używam distro od niedawna), a wczoraj przejrzałem je pod kontem aplikacji, które będę instalował i nie znalazłem tylko jednego potrzebnego programu - Webmin.
powiedziałLiseeeek
oczywiście, że użyłem tego programu tylko pod Win, a przecież on też jest w repo Debiana.Ja polecam program testdisk -- jest ZjaEbisty
Kiedyś miałem okazję przetestować wiele programów do odzyskiwania danych (także po awarii) i do ciężkich przypadków najlepszy jest TestDisk.
Pozdrowienia