Stawiane debiana

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Marcek

Stawiane debiana

Post autor: Marcek »

Witam mam kilka pytań dotyczących stawiania serwera na debianie(jestem w tym temacie zielony i chce to zrobic bo placenie za serwer to troche marnotractwo pieniedzy). A mianowicie czy da sie wogole postawic na debianie serwer ktory bedzie slozyl jako hosting ze strona www oraz z baza danych mysql. Dokladnie chodzi mi o stronke www ktora chce wrzucic na swoj serwer.Drugie pytanie to czy da sie go postawic na tym sprzecie:
-Notebook (parametry dobre 512ram 80giga dysk system LINUX i takie tam)
-Połączony przez router
-zmienne ip
-internet z dialogu (dialnet)
-z mozliwoscia wylaczania notebooka i ponownego uruchamiania (licze sie z tym ze gdy go wylacze to serwer bedzie wylaczony i strona nie bedzie dzialala ale gdy wlacze zacznie)

Jesli na debianie nie da sie tego zrobic to prosze o polecenie mi czegokolwiek za pomoca czego moge postawic swoj serwer. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Marcek, a dlaczego miałoby się nie dać? Zestaw Apache2 + PHP + MySQL.
W sieci jest wiele opisów (a może i na tym forum, poszukaj) dot. Twojego zapytania.
Marcek

No niby tak ale wszedzie gdzie czytalem o tym pisalo ze jak mam zmienne ip to bedzie ciezko z routerem tez i takie bzdety a ja potrzebuje opisu dokladnego jak zrobic na zmiennym ip z routerem i mozliwoscia wylaczania i wlaczania. A ze jestem zielony w debianie to nie mam o tym pojecia moze znasz jakas taka strone?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Marcek pisze:-zmienne ip
to może być problemem :-x
Marcek

no i o to mi wlasnie najbardziej chodzi znacie jakis dobry kurs na to?
Awatar użytkownika
Matius

Post autor: Matius »

podpiąc się pod jakiegoś dns`a jeśli twój router ma taką opcję (DDNS) to zaden problem z zmiennym ip wklepujesz kilka krzaczkow w router i gra gitara wystrczy zarejstrowac sie np. Tutaj po reszte odsyłam do google bo tam wszytko jest ladnie opisane co zrobic z funkcja Dynamic DNS

PS. Jak cos pokrecilem to sorry ale chyba nie :-D
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Ja się ostatnio takim czymś zacząłem interesować :D i powiem, że idzie to w bardzo dobrym kierunku ;) jak coś to pisz...
Powiem tak na szybkiego.
Instalujesz apache2 + php, dalej rejestrujesz się na dyndns.com, no-ip.com, możesz jeszcze na no-ip.pl ;) do dyndns'a masz programik, który samoczynnie się aktualizuje z serwerem - ddclient. I działa ;)
Jeżeli chcesz robić vhosty, dla użytkowników, to tworzysz więcej kont i robisz vhosty w apachu. ;)
Może Ci się przydać:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... ght=apache
frik
Beginner

Post autor: frik »

po co jakis programik jak rooter zrobi all za ciebie ;-)
http://blog.xradar.net/2007/06/30/liveb ... rwer-http/
Marcek

No to bedzie gorzej niz mi sie wydawalo bo zeby to zrobic to musze poczytac z kazdego forum osobno jak postawic serwer na zmiennym ip potem o routerze itd. a myslalem ze bedzie gdzies zawarte na jednym temacie wszystko heh trudno bedzie trzeba sie pomeczyc.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Powiem tylko tyle: ja mam serewer na neostradzie (PII, 256 MB RAM) - tez ip jest zmienne.

Jest obsluga php, mysql, dziala jabber, icecast, squid i jeszcze masa innych rzeczy, a dodatkowo mam jeszcze podpiete tam kilka domen (z bee.pl). Wiec da sie jak najbardziej.
ODPOWIEDZ