b

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fan_debianu

bład instalacji systemu debian

Post autor: fan_debianu »

Witam, mam mały problem w trakcie instalacji, więc ściągłem instalke z KDE (680MB) ze stronhttp://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/get_debian.php, zrobiłem obraz na płycie,(wcześniej utworzyłem dwie partycje na ten system), zanim zacząłem system ten instalować przejrzałem na forum krok po kroku instalacje debiana. Na poczatku wszystko mi ładnie instalka odpala, ale do momentu komunikatu "ZAPISZ DZIENNIK DEBUGOWANIA"
-DYSKIETKA
-ZAMONTOWANY SYSTEM PLIKóW
zapisuje na dyskietce, wyskakuje mi bład zapisu, brak jakiegos pliku czy cos w tym rodzaju, i w tym momencie konczy mi się instalacja debiana, probuje z opcją www, i zamontowany system plików i to samo jest, po prostu konczy mi się na tym debugowaniu instalacja, wracam do menu głownego instalacjii,gdzie na przedostatniej pozycji mam do wyboru zapisz dziennik debugowania, a na ostatniej pozycji zakoncz instalacje! Wiec wracam do punktu wyjscia....Gdzie tu robię błąd?

P.S Chociaz jak próbowałem coś zapisac na dyskietce, to mimo komunikatu błedu, to coś mi zapisało na niej..jakieś pliki podaje nazwy: Folder install a w nim: hadware summary(19KB), lsb-relase(1KB), syslog(32KB),install-report.template(1KB),status(20KB)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

zerknij tutaj masz obrazkowo jak zainstalowac debiana
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819

sprobuj na dysku zapisac wynik debugowania

a w ogole udalo CI sie zainstalowac debiana ?
fan_debianu

odp

Witam, na razie nie zainstalowałem tego systemu, zatrzymało mi sie jak wspomniałem na debugowaniu i dalej tylko miałem do wyboru debugowania lub zakoncz instalacje! Zanim próbowałem instalować ten system to przeczytałem dokładnie na forum jak się instaluje debiana(o ile pamietam nic tam nie było o debugowaniu!), druga sprawa to czekam na książke debian4, z 2 płytkami DVD do instalacji, (wszystko na temat debiana od A do Z), i własnie mi się opóznia dostawa tego, i międzyczasie ściągłem z forum instalkę, debiana(w trakcie ściagania instalki dostałem wirusa na kompa(trojana)), ale go usunąłęm.Prawdobodobnie dzis powinien dostać tą książke z płytami inst.Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-10-23, 06:50 ]
Yampress pisze:zerknij tutaj masz obrazkowo jak zainstalowac debiana
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819

P.S Własnie z tego opisu korzystałem jak instalowałem Debiana.....
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

No cóż prawdopodobnie kolejna płyta ze skopanym instalatorem, nic nowego, to jest standard, w zeszłym tygodniu wysypywał się w innym miejscu. Spróbuj zainstalować może debiana z netinstall.
fan_debianu

hej witaM, dzis dostałem książke o debianie, i czasopisnom "debian4.0" z 4 płytami DVD, jak będę miał czas to zainstaluje dzis, mam tylko nadzieje że nie będe miał problemu z konfiguracja internetu, jak wszystko mi ładnie pójdzie to się odezwe na forum ...... ;-)

P.S Sama książka jest suuper "DEBIAN LINUX-CWICZENIA" i do tego zamówiłem czasopismo o którym wyżej wspomniałem. Pozdrawiam. Sam jestem ciekawy jak mi pójdzie :-) :-)
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

A co to dokładnie za książka i czasopismo? Brawo że masz takie zapędy że aż książki sobie kupujesz.
fan_debianu

Witam, jestem po zainstalowaniu systemu, system jest zaje...y!!!!!, jutro będe konfigurował sieć recznie, bo jak dałem przy instalacji systemu, tzn konfiguracji sieci podałem swoje IP,maske , brame ,to mi nie wykryło sieci, będe musiał jutro ręcznie to skonfigurowac. Instalacja jest bardzo łatwa, muszę przyznac.....Mam pytanie co mam zrobić jak w razie czego system mi się będzie sypał??/, książka jest super, wszystko wyjasnione jak na tacy, ....w poprzednim poście dałem nazwy ksiązki i czasopisma :-) Jutro sie biore do dzieła... system jest zaje....ty!!!!!pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 2007-10-24, 06:40 ]
Witam ponownie z rana (jestem teraz po pracy), tu podaje wam link do strony gdzie zamówiłem te czasopismo(jesli to kogos interesuje) :p ierwsza pozycja:
czasopismo
Mam pytanie,
1:
mam utworzone 5 partycji, czy jak mi miejsce zabraknie na jednej partycji zeby zainstalowac program, pakiet, to czy mogę smiało zainstalowac na innej partycji???(ogółem mam razem na ten system przeznaczone 16GB(pięć partycji)
2.
Czy warto robic backup danych(narzędzie-rsnapshot) w celu przywrócenia systemu jak mi bedzie się system załózmy sypał?

4.
Mam sterowniki linuxowe do mojej sieciówki,"rtl8180-0.2.tar. Czy mogę zainstalowac te sterowniki przez Ndiswrappera???(jeśli nie, to jaki jest inny sposób(nie mogłem tego znaleść))

Przesyłam wam link, jest to podręcznik poinstalacyjny, (bardzo ciekawy i praktyczny)jak ktos chce poszerzyć swoje wiadomosci na temat bezpieczenstwa itd....
podręcznikelektroniczny

[ Dodano: 2007-10-25, 15:16 ]
P.S W dziale hardware, umiescilem posta na temat konfiguracji mojej karty sieciowej, bardzo prosiłbym o zajrzenie na ten dział, i jakies rady, wskazówki, od dwóch dni sie mecze z konfguracja mojej karty :-( :-(
ODPOWIEDZ