komunikator gadu umozliwiajacy zmiane uzytkownika
komunikator gadu umozliwiajacy zmiane uzytkownika
kadu niestety nie ma takiej mozliwosc ekg nie wiem bo nie udalo mi sie zainstalowac znacie moze jakies inne programy co beda mialy taka mozliwosc :?:
Zmiana użytkownika? Nie do końca wiem o co Ci chodzi ale jeżeli chcesz utworzyć nowego użytkownika lub zmienić go na innego (czy co tam jeszcze chcesz) to kadu takie rzeczy umożliwia. Ale ja osobiście polecam kopete. Naprawdę świetne jest.Maden pisze:kadu niestety nie ma takiej mozliwosc ekg nie wiem bo nie udalo mi sie zainstalowac znacie moze jakies inne programy co beda mialy taka mozliwosc :?:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install kopete
Pozdrawiam!
Zdaje się że EKG ma tę możliwość:
man ekg pisze: -u username [--user username]
Pozwala na uruchomienie ekg z innym ,,profilem użytkownika''. Standardowo konfigu-
racja ekg znajduje sie w katalogu ~/.gg/ (chyba, że zdefiniowana jest zmienna
środowiskowa $CONFIG_DIR - wtedy w ~/$CONFIG_DIR/gg/). Ta opcja pozwala na
stworzenie struktury podkatalogów z oddzielnymi konfiguracjami.
No to kopete. Kopete to multikomunikator. Robisz kilka kont i przy uruchamianiu wybierasz na które się zalogować.Maden pisze:z gadu u mnie w domu korzysta 4 osoby narazie na linuxie siedze ja ale lada moment beda wszyscy. dlatego zalezy mi zeby komunikator obslugiwal kilka kont tak zwykle gg czyli przy starcie wybieram uzytkownika podaje haslo i itp
Pozdrawiam!
No to po ustawieniu w ekg profili uruchamiasz dany w ten sposób:
Wiesz, jak nie odstrasza Cię konsolowy klient gg to ekg będzie dobrym wyborem.
Kod: Zaznacz cały
ekg -u twoj_profil
Masz stable? Jeśli tak...no cóż. Stable jest trochę zacofane w pakietach - po prostu są stare wersje. Albo zainstaluj kopete z backports (lub samodzielnie skompiluj) albo ściągnij paczkę z testing i zainstaluj albo poczekaj jeszcze z tydzień bo wtedy wejdzie etch, a razem z nim nowsze pakiety.Maden pisze:jak narazie jak mu daje nowe konta to sie zawiesza....
Pozdrawiam!