Teraz pytanie jaka powinna być ich kolejność. Wydaje mi się, że większość miejsca na /home będzie pusta, więc jeżeli dam swapa za home to dysk będzie musiał (bez potrzeby) daleko przemieszczać głowicę. Chyba lepiej dać tak jak w cytacie żeby wszystkie dane były "blisko siebie". Mam rację?/ 10 GB
swap 4 GB
/home 40 GB
Jak w
Jak właściwie spartycjonować dysk?
Mam do dyspozycji dysk 80 GB, czyli tak naprawdę 74.5 GB. Zamierzam stworzyć 3 partycje:
Kas pisze:(...)
Ja również mam dysk 80 GB. Podzieliłem go w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 1958 15727603+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 1959 3453 12008587+ 83 Linux
/dev/hda3 3454 3641 1510110 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda4 3642 9729 48901860 83 Linux
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/hda2 12G 6,6G 4,2G 62% /
10 GB + 4 GB + 40 GB = 54 GB. Co z resztą z tych 74 GB? ]Teraz pytanie jaka powinna być ich kolejność. Wydaje mi się, że większość miejsca na /home będzie pusta, więc jeżeli dam swapa za home to dysk będzie musiał (bez potrzeby) daleko przemieszczać głowicę. Chyba lepiej dać tak jak w cytacie żeby wszystkie dane były "blisko siebie". Mam rację?[/quote]
I znów moim zdaniem troche przesadzasz. Nie można zakładając partycji brać pod uwagę tych rzeczy, które Ty bierzesz. I już głowa producenta takiego dysku żeby dostęp był bardzo szybki. Dyski bardzo się od siebie różnią, Musiałbyś poczytać bardzo dużo dokumentacji takiego dysku - tj. dowiedzieć się więcej o jego budowie, żeby optymalnie rozłożyć partycje. A zysk i tak byłby żaden (niewielki) . Tj. Chodźbyś rozłożył tak dane żeby odczyt był jak najszybszy to i tak tego nie odczujesz! Małe prównanie: Po to powstały języki programowania wyższego poziomu żeby nie trzeba było babrać się w asemblerze. Moim zdaniem rob jak leci bo i tak nikt! (ani Ty ani nikt z forumowiczów) nie odpowie Ci jak będzie najlepiej bo to problem nierozwiązywalny!
Dokładnie :-> Jednak czasami 1.5 GB się przydaje: np żeby odpalić przeglądarkę z mnóstwem zakładek, jakieś środowisko programistyczne (np. NetBeans), GoogleEarth i program, kótry ma w swoim kodzie źródłowym fragmentruun pisze:Ja mam 512mb ramu i partycję swap też 512mb. Nie pamiętam bym miał kiedykolwiek więcej niż 50% swapu zajętego.
char *sth = new char[1000000000]]
Ale oczywiście przy normalnej pracy (przeglądarka + kilka zakładek, komunikator, muzyka w tle) to swap nawet nie jest ruszany.
ja mam taki podział:
a swap to plik wielkości 479,5MB (swoją drogą nie wiem czemu, bo przy tworzeniu dałem 512MB)
/dev/sda1 / 20GB
/dev/sda2 /home 140GB
/dev/sdb1 /backup 40GB