Jak w

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Kas
Beginner

Jak właściwie spartycjonować dysk?

Post autor: Kas »

Mam do dyspozycji dysk 80 GB, czyli tak naprawdę 74.5 GB. Zamierzam stworzyć 3 partycje:
/ 10 GB
swap 4 GB
/home 40 GB
Teraz pytanie jaka powinna być ich kolejność. Wydaje mi się, że większość miejsca na /home będzie pusta, więc jeżeli dam swapa za home to dysk będzie musiał (bez potrzeby) daleko przemieszczać głowicę. Chyba lepiej dać tak jak w cytacie żeby wszystkie dane były "blisko siebie". Mam rację?
cepe

Post autor: cepe »

Kas pisze:(...)

Ja również mam dysk 80 GB. Podzieliłem go w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1        1958    15727603+   7  HPFS/NTFS
/dev/hda2            1959        3453    12008587+  83  Linux
/dev/hda3            3454        3641     1510110   82  Linux swap / Solaris
/dev/hda4            3642        9729    48901860   83  Linux
I co mogę powiedzieć o takim podziale? Po pierwsze zdecydowanie za dużo przeznaczyłem na "/" bo:

System plików         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/hda2              12G  6,6G  4,2G  62% /
Uważam, że 8-9 GB na "/" w zupełności wystarcza. Ba! Bardzo często jest to wciąż za dużo. Co do partycji swap to moje 1.5 GB w połączeniu z 512 MB pamieci RAM w zupełności wystarcza. Stąd uważam, że 4 GB to lekkie przegięcie bo moim zdaniem nigdy albo tylko przez kilka procent czasu spędzonego przy swoim komputerze użycie partycji swap wzrosnie do takiego poziomu,

10 GB + 4 GB + 40 GB = 54 GB. Co z resztą z tych 74 GB? ]Teraz pytanie jaka powinna być ich kolejność. Wydaje mi się, że większość miejsca na /home będzie pusta, więc jeżeli dam swapa za home to dysk będzie musiał (bez potrzeby) daleko przemieszczać głowicę. Chyba lepiej dać tak jak w cytacie żeby wszystkie dane były "blisko siebie". Mam rację?[/quote]

I znów moim zdaniem troche przesadzasz. Nie można zakładając partycji brać pod uwagę tych rzeczy, które Ty bierzesz. I już głowa producenta takiego dysku żeby dostęp był bardzo szybki. Dyski bardzo się od siebie różnią, Musiałbyś poczytać bardzo dużo dokumentacji takiego dysku - tj. dowiedzieć się więcej o jego budowie, żeby optymalnie rozłożyć partycje. A zysk i tak byłby żaden (niewielki) . Tj. Chodźbyś rozłożył tak dane żeby odczyt był jak najszybszy to i tak tego nie odczujesz! Małe prównanie: Po to powstały języki programowania wyższego poziomu żeby nie trzeba było babrać się w asemblerze. Moim zdaniem rob jak leci bo i tak nikt! (ani Ty ani nikt z forumowiczów) nie odpowie Ci jak będzie najlepiej bo to problem nierozwiązywalny!
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Ja mam 512mb ramu i partycję swap też 512mb. Nie pamiętam bym miał kiedykolwiek więcej niż 50% swapu zajętego.
cepe

Post autor: cepe »

ruun pisze:Ja mam 512mb ramu i partycję swap też 512mb. Nie pamiętam bym miał kiedykolwiek więcej niż 50% swapu zajętego.
Dokładnie :-> Jednak czasami 1.5 GB się przydaje: np żeby odpalić przeglądarkę z mnóstwem zakładek, jakieś środowisko programistyczne (np. NetBeans), GoogleEarth i program, kótry ma w swoim kodzie źródłowym fragment

char *sth = new char[1000000000]]

Ale oczywiście przy normalnej pracy (przeglądarka + kilka zakładek, komunikator, muzyka w tle) to swap nawet nie jest ruszany.
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

ja mam taki podział:

/dev/sda1      /                20GB
/dev/sda2      /home        140GB
/dev/sdb1      /backup      40GB
a swap to plik wielkości 479,5MB (swoją drogą nie wiem czemu, bo przy tworzeniu dałem 512MB)
Kas
Beginner

Post autor: Kas »

Czy za duży swap może w czymś przeszkadzać?

Już spartycjonowałem i zainstalowałem w ten sposób:
/ 10 GB
swap 4 GB
/home 40 GB
yantar
Member

Post autor: yantar »

Kas pisze:Czy za duży swap może w czymś przeszkadzać?
Nie tylko zwyczajnie zmarnowales troche miejsca bo system tego nie wykorzysta. 4Gb swap to przynajmniej o 3 za duzo.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Kas, użyj jakiegos live cd z gparted i zmniejsz swap.
Arnvald

Post autor: Arnvald »

Kas pisze:Czy za duży swap może w czymś przeszkadzać?
Raczej tylko w tym, że kiedyś pomyślisz "hmmm, brakuje mi na coś 2 GB miejsca" i wtedy wspomnisz, że odradzano Ci tak duży swap :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

swap daj 512 MB - 1GB
ODPOWIEDZ