[+] Instalacja Debiana w wersji testowej na AMD64

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pabianczyk

[+] Instalacja Debiana w wersji testowej na AMD64

Post autor: pabianczyk »

Witam wszystkich chętnych do pomocy. Od pewnego czasu chciałem zapoznać się z jakimś systemem linuksowym. Teraz gdy na uczelni programujemy w linuksie musiałem sobie jakiegoś zainstalować. Zdecydowałem się na Debiana. Wcześniej co prawda przez chwilę korzystałem z Fedory ale była to krótka przygoda (teraz niestety zaczęła się na nowo). ¦ciągnąłem sobie DVD1, sprawdziłem sumy kontrolne, wypaliłem płytkę i zacząłem instalację. Tu niestety zaczęły sie schody. Po pierwsze chcąc instalować w trybie graficznym musiałem przepiąć mysz z USB na PS/2 za pomocą przejściówki (jak była podpięta do USB to latała jak szalona i nic nie dało się zrobić, jeśli chodzi o model myszy t jest to A4Tech z serii X7). Po instalacji też musiała być podpięta przez PS/2. Następny problem to DHCP. W czasie instalacji nie wykryło mi automatycznie sieci. Pokazał się komunikat że nie ma klienta DHCP i że nie może skonfigurować sieci. Po zainstalowaniu systemu sprawdzałem w menedżerze pakietów i odpowiednie programy znajdowały się w systemie ale on w dalszy ciągu sobie nie radził. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że bez dostępu do sieci ciężko będzie zacząć przygodę z Debianem. Ponieważ potrzebowałem linuksa zainstalowałem Fedorę 7. Nie było żadnych problemów. Wykryło sieć w czasie instalacji. Mysz podpięta pod USB działała zarówno w czasie instalacji jak i po.

O co mi chodzi to:
1) Jak ktoś wie czemu mam takie problemy będę wdzięczny za pomoc
2) Domyślam się, że skoro korzystacie z Debiana to lubicie ten system więc prosiłbym was o pomoc w poznaniu tego systemu. Mam chęci i zapał. Słyszałem, że Debian nie jest prosty w zarządzaniu ale ja nie jestem w ciemię bity i myślę, że sobie poradzę. Jeśli jednak nie mogę poprawnie zainstalować systemu to jest to moim zdaniem przesada. Jeśli wina leży po stronie Debiana to niestety ale będę musiał uznać te system za niedopracowany choć opinie znajomych i nieznajomych są zupełnie inne. Proszę o jakieś wsparcie i pomoc ponieważ nie jestem w stanie pojąć dlaczego w Fedorze wszystko działa a w Debianie nie chce. Szczególnie, że w opisie instalacji na tym forum jest wyraźnie napisane że powinien sam wykryć sieć przez DHCP i potem się dociągnie pakiety z neta.

P.S. Zarówno Debian jak i Fedora są 64-bitowe.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Testing dla amd64 jest delikatnie mowiac niedopracowany. Wez Etcha dla amd64 zamiast Lennego - gwarantuje, ze wszystko pojdzie jak trzeba.

Swego czasu tez probowalem zainstalowac wersje testing na amd64 i mialem same problemy. Z DHCP identycznie jak u ciebie, po instalacji siec przez DHCP niby dzialala - net byl, ale i tak cos sie chrzanilo, jakies problemy z demonem Avahi przy uruchamianiu.

Poza tym nie udalo mi sie uruchomic KDE - niby sie zainstalowalo, ale wieszalo sie przy uruchamianiu bez zadnego komunikatu (co ciekawsze, jezeli uruchamialem z palca przez strartkde to bylo ok, ale przez kdm juz nie).

Wiec sie wk..., zainstalowalem Etcha i wszystko przebieglo idealnie - tobie radze to samo.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Lub też od drugiej strony: weź Lenny'ego i386. Co prawda instalowałem tylko na P4, ale działa bez większych bóli.

Pozdrawiam
pabianczyk

Odnośnie obu propozycji. Czy ktoś jest w stanie doradzić co mi się będzie bardziej opłacać. Lenny na i386 czy Etch na amd64. Nie ukrywam że fajnie byłoby mieć nowe pakiety i jeśli się nie mylę Etch mi tego nie zaoferuje (jeśli się mylę proszę o sprostowanie ;) ). Czy jeśli w Debianie Etch dodam repo Lennyego to czy nie pojawią mi się znowu jakieś problemy. No i czy dużo się zyskuje instalując wersję amd64 w porównaniu do i386 jeśli ma się już tego athlona64. Z góry dzięki za podpowiedzi i porady :)

I jeszcze jedno. Czy ma sens ściąganie wszystkich 4 DVD czy ściągnąć tylko jedno a resztę z neta?
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Musisz chyba sam podjąć decyzję, jeśli nie chce Ci się bawić z odpalaniem flasha/javy itp pod 64 bitami to ja bym radził jednak Lenny i386 w twoim wypadku, różnica w wydajności jest naprawdę niewielka, a Lenny 64 bit jest naprawdę niedopracowany na dzień dzisiejszy, brakuje mnóstwa pakietów. Oczywiście możesz też spróbować na przykład SID amd64 - ja tego używam i całkiem dobrze sobie radzi w przeciwieństwie do lenny, jeśli jednak nie chce Ci się bawić w chrootowanie, a chcesz korzystać z javy i flasha to lepiej zainstalować system i386 (najlepiej Lenny/SID) i mieć spokój.
Czy ma sens ściąganie wszystkich 4 DVD...
¦ciągnij tylko jedną płytę CD minimalną NETINSTALL (ok. 170 MB), nic więcej nie jest potrzebne, w raze czego pojedyncze wymagane pakiety ściągną się z internetu błyskawicznie - automatycznie. Z tych płyt dvd nie wykorzystał byś prawdopodobnie nawet 10% znajdującego się tam oprogramowania. Tam jest po prostu "wszystko"! co możliwe do zainstalowania w Debianie! Pełne repozytorium główne.
pabianczyk

Dzięki za radę. W takim razie spróbuję zainstalować Lenny i386. Jak tylko się uda lub nie to dam znać. Wielkie dzięki za pomoc :)
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Niedawno miałem podobne problemy do rozwiązania co Ty i wybrnąłem z nich następująco.
Debian nie chciał się instalować (występowały trudności z którymi nie mogłem sobie poradzić) obok Windowsa i Fedory7 i przy Grubie jako loaderze.
Próbowałem różnych sposobów i wersji 64-bit i 32-bitowych instalowałem z płyty dvd i netinstal i poniosłem za każdym razem porażkę.

Rozwiązaniem okazało się w moim przypadku przy AMD Athlon 64-bit, karcie nVidia 7600, dysku Sata i drugim ATA oraz dostępie do netu poprzez sieć lokalną zastosowanie następującego sposobu:
1. Jest windows, którego nie ruszam, ale tworzę dodatkowe partycję FAT32 w systemie do bezpiecznego współdzielenia danych z linuksem oraz zostawiam wolne miejsce na partycje linuksowe.
2. Instaluję Fedorę, która bezproblemowo rozpoznaje dyski i instaluje bootloadera GRUB-a. Zapewnia mi to dostęp do wszystkich partycji także ntfs, nie muszę używać płyt Live cd.
Nota bene bardzo dobrą wersją live stosowaną przeze mnie w procesie konfiguracji był Slack cd w wersji PL, ale można użyć każdą inna wersję.
3. Z netu ściągam Debian testing i386 cd nr 1.
4. Uruchamiam ściągniętą i wypaloną płytę i stosując się do poradników Kaka` lub Velmafii z tutejszego forum instaluję Debiana Lenny.
5. Po podziale partycji i instalacji nie wszystko mi działało, ale mysz usb tak.
6. Nie rozpoznało mi karty graficznej instalator przyjął błędne wpisy - ale poprzez dostęp przez Fedorę miałem doskonały dostęp do plików konfiguracyjnych, które korygowałem.
7. X trzeba było uruchomić ręcznie j.w.
8. Trzeba zainstalować nowe sterowniki nVidi.
9. miałem już sieć i można było czerpać z wiedzy Forum oraz instalowć dodatkowe pakiety.

Uwaga: Podczas instalacji i pierwszej konfiguracji dobrze jest jednak mieć dostęp do netu z drugiego komputera.

Nie wiem na ile Ci to pomoże, bo jestem użytkownikiem linuksów od marca tego roku i pewno są bardziej skuteczne sposoby, ale ten dla mnie okazał się skuteczny może i Tobie trochę rozświetli problemy.

Obecna moja wersja Debiana Lenny/Sid działa bezproblemowo.

Pozdrowienia
pabianczyk

Ja już wymiękam. :( ¦ciągnąłem CD1 Lenny i386. Zapuszczam instalację. Pierwsze wrażenie w graficznym instalatorze - myszka podpięta pod USB bez żadnych przejściówek śmiga jak trzeba :) Oczywiście potem zaczęły sie schody: "Nie wykryto żadnej karty Ethernet. Jeśli znasz nazwę wymaganego sterownika, możesz wybrać go z listy". Karta sieciowa to jest zintegrowana sieciówka na płycie Gigabyta GAK8NF9Ultra. Zarówno Fedora jak i KateOS jak i Ubuntu (6.06) radziły sobie z nią bez najmniejszych problemów. Co radzicie? Skąd ewentualnie wziąć sterownik do tej karty bo mogę wybrać opcję że sterownik może być na dyskietce? Po wykonaniu polecenia lspci (w zainstalowanej już fedorze) znajduję taką informację

Kod: Zaznacz cały

Bridge: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

pabianczyk pisze:(...) Oczywiście potem zaczęły sie schody: "Nie wykryto żadnej karty Ethernet. Jeśli znasz nazwę wymaganego sterownika, możesz wybrać go z listy". Karta sieciowa to jest zintegrowana sieciówka na płycie Gigabyta GAK8NF9Ultra. (...) Po wykonaniu polecenia lspci (w zainstalowanej już fedorze) znajduję taką informację

Bridge: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller
Ja w tej chwili pracuję na podobnym zestawie (płyta Gigabyte GA-K8NS):

00:05.0 Bridge: nVidia Corporation CK8S Ethernet Controller (rev a2)
Ale jest to Etch port amd64... Chyba musisz zacząć od Etch, potem przejść na Lenny/Sida.

Pozdrawiam
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Przed chwilą zainstalowałem Debiana testing i386 wersja Gnome z cd nr 1.
Opierałem się na poradnikach:

velmafii

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819&highlight=poradnik
Kaki`

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2139&highlight=poradnik
instalację przeprowadziłem na laptopie HP nx7400, kierując się wskazówkami instalatora i gdzie sieć została skonfigurowana automatycznie.
System działa mam net.
Jeżeli pominąłeś ten krok lub instalator nie mógł skonfigurować sieci zajrzyj:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=4438&highlight=poradnik
lub poszukaj na forum

pozdrowienia

PS jescze jeden link

http://dug.net.pl/texty/ethernet.php
pozdro
ODPOWIEDZ