Dokonałam takich wpisów w /etc/samba/smb.conf:
Kod: Zaznacz cały
[global]
workgroup = GABI1
netbios name = trzeci
server string = trzecisamba
interfaces = eth0
character set = ISO8859-2
client code page = 852
encrypt passwords = yes
smb passwd file = /etc/smbpass
log file = /var/log/samba/log.%m
log level = 2
max log size = 600
host allow = all
; begin lprfax
message command = echo %m $(cat %s |tr -d '\000') >>/tmp/smbmess; rm %s
; end lprfax
[danuta_backup]
comment = danuta
path = /home/danuta
writable = yes
guest ok = yes
[www]
comment = www
path = /var/www
writable = yes
[ Dodano: 2007-10-08, 12:57 ]
Myslałam, że może problem jest z Windows Server i wymeldowałam jeden komp. z XP z grupy serwera i dołączyłam do grupyroboczej GABI2 i w komputerze Debianowym w pliku konfiguracyjnym samby wpisałam też worgroup GABI2 a więc oba są w tej samej grupie roboczej - niestety tak samo na komputerze z XP (GABI2) nie mogę się zalogować do komputera Debianowego-serwer samba - trzeci (trzecisamba). Sprawdziłam też, że wprawdzie pokazuje mi komputer Debianowy w grubie roboczej GABI2 ( w GABI1.local - domenie Windows Server bylo to samo) ale nie wyszukuje tego komputera - jak mu dam \\trzeci lub \\trzecisamba to nie znajduje. Na dodatek jak komp.debianowy nie jest teraz w domenie GABI1.local Servera Windowsowego to do komp. z Windows XP który jest w jego grupie GABI2 z debiana też się nie można podłączyć przez hasło usera o prawach admina który na tym komputerze z XP jest założony!
A tak a propo - podczas instalacji Debiana przypisałam go do domeny GABI1.local teraz w sambie dałam mu GABI2 niby widzi siebie w grupie GABI2 ale czy jeszcze gdzieś nie ma wpisu z instalacji o przynależności do domeny GABI1.local bo w środowisko/administracja/ustawienia sieci juz mu zmieniłam na GABI2.
[ Dodano: 2007-10-10, 17:30 ]
Udało mi się częściowo rozwiązać problem tzn zasoby trzecisamba już widzę na komputerze Windowsowym. Udało mi się to uzyskać wpisując w [global] security=share, pliki na sambie są już dostępne. Niestety nie wiem jeszcze co trzeba wpisać w smb.conf aby zainstalowana na serwerze samby drukarka HP1020 była widoczna na Windowsie w trzecisamba\drukarki i faksy - bo narazie jest tam pusto!
//edit
używaj tagów code
mlyczek
[ Dodano: 2007-10-22, 16:16 ]
Z drukarką był problem bo instalując serwer samby zainstalowałam pakiety lpr które usunęły część cups-a, jak zainstalowalam cupsa ponownie to drukarka jest i działa! Nie podoba mi się tylko to, że w opisie stanu drukarki na Windowsie jest napisane: "odmowa dostępu, połączenie nie jest mozliwe" Ale oczywiście drukowanie działa, nie wiem skąd się bierze ten komunikat! ?