Witam.
Chcialbym sie dowiedziec jakie programy pozwalaja na "uruchamianie widowsa" pod Linuksem.
Wiem ze takie istnieja (chyba dwa?) bo kiedys juz czytalem cos o tym lecz teraz nie moge sobie przypomniec gdzie to bylo
Chcialbym tez sie dowiedziec czy obsluguje kazdy sprzet (ktory chodzi pod windowsem) i czy wspieraja akceleracje 3D.
Dodatkowym moim pytaniem jest, czy te programy same tworza srodowisko folderow windowsa, czy bazuja na linuxowej bazie? tzn. czy przydzielic im osobna partycje, folder itd.?
Poszukaj w googlach o wirtualizacji. Jest dużo więcej niż 2 programy pozwalające na to, IMHO najlepsze to vmware i virtualbox ale są też inne. Z tego co wiem, na żadnym wirtualu, póki co nie uzyskasz akceleracji 3D, więc z grania nici. Osobnej partycji absolutnie nie trzeba przydzielać, program sam sobie tworzy wirtualną partycję.
To żadna filozofia instalujesz tego typu program (polecam VirtualBox, ale instaluj tylko z paczki z oficjalnej strony bo te z repo jakieś wybrakowane są), odpalasz go, robisz wirtualny dysk w postaci pliku na dysku, wkładasz płytę i instalujesz windowsa.
Co do 3d to raczej nie uświadczysz możliwości pogrania w gry. Inne multimedia takie jak filmy czy muzyka jak najbardziej.
Oooo dziwne, otóż jak ja go instalowałem to pruł się o moduły jakieś. Wajig wylistował mi virtualbox-ose-modules, ale nie daje się zainstalować. Z miejsca pobrałem paczke oficjalną która również z miejsca nie sprawia żadnych problemów. Może trzeba było jakichś kosmetycznych zmian ale właśnie po to przerzuciłem się na debiana żeby nie musieć grzebać nigdzie w plikach konfiguracyjnych. Oczekuje że wszystko z automata się zrobi samo :mrgreen:
Również, bardzo wygodny emulator zarówno pod windę, jak i pingwina. Posiada emulację usb! Pobierzesz tutaj -> http://virtualbox.org/wiki/Downloads
Posiada ponad to dosyć dobrą dokumentację, po angielsku co prawda, ale da się przeżyć.
vash-v pisze:Dodatkowym moim pytaniem jest, czy te programy same tworza srodowisko folderow windowsa, czy bazuja na linuxowej bazie? tzn. czy przydzielic im osobna partycje, folder itd.?
Program tworzy dwa pliki
plik wirtualnej maszyny - gdzie przechowywana jest konfiguracja wirtualnego kompa, ram, rqamkarty graficznej, ilość interfejsów sieciowych, napędy
plik wirtualnego dysku twardego (może być ich kilka) - na nim zostanie utworzony system plików ewentualnego windowsa (spokojnie możesz również posadzić linuxa pod linuxem ]
Ponad to, jak już zainstalujesz windowsa pod wirtualką, to dostępna będzie opcja doinstalowania tzw. "guest additions", jak to zrobisz otrzymasz szereg nowych funkcjonalności - m. in. współdzielenie katalogów z hostem (katalog da dysku hosta jest widziany pod guestem jako podmapowany dysk sieciowy), skalowanie ekranu, przechwytywanie wskaźnika i jego uwalnianie bez użycia klawisza funkcyjnego vemka itp. Ogólnie bardzo fajny program, polecam!
The VirtualBox kernel driver is not accessible to the current user. Make sure that the user has write permissions for /dev/vboxdrv by adding them to the vboxusers groups. You will need to logout for the change to take effect..
VBox status code: -1909 (VERR_VM_DRIVER_NOT_ACCESSIBLE).
Kod Wyniku:
0x80004005
Komponent:
Console
Interfejs:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}
jestem świeżym użytkownikiem, o co chodzi z tym błędem?
Ponad to, jak już zainstalujesz windowsa pod wirtualką, to dostępna będzie opcja doinstalowania tzw. "guest additions", jak to zrobisz otrzymasz szereg nowych funkcjonalności - m. in. współdzielenie katalogów z hostem (katalog da dysku hosta jest widziany pod guestem jako podmapowany dysk sieciowy), skalowanie ekranu, przechwytywanie wskaźnika i jego uwalnianie bez użycia klawisza funkcyjnego vemka itp.