uruchamianie firewall
uruchamianie firewall
No więc w katalogu /etc/init.d nie mam skryptu siec jest ona natomiat w katalogu /etc/network ma on prawa wykonywalności. Ten sam skrypt tylko troche zmodyfikowany jest jeszcze w kilku innych miejscach systemu tj. w katalogu domym użytkownika czy np w /etc/network/ogranicz wszystki te pliki mają prawa wykonywalności. Jak dojść do tego który plik jest uruchamiany podczas startu sytemu? skoro nie ma dowiazania nawet w /etc/init.d ? Bo nie wiem który mam edytować żeby zmiany były widoczne ;/
£atwo się sprawdza programem rcconf.
Uruchamiane są pliki, do których dowiązania są w katalogach rcX.d (w init.d właśnie są skrypty startowe, ale one uruchamiane są dopiero gdy stworzy się do nich dowiązania w /etc/rcX.d), dlatego przejrzyj sobie te katalogi.
Polecam również man update-rc.d oraz zapoznanie się z procesami startowymi na Debianie.
Uruchamiane są pliki, do których dowiązania są w katalogach rcX.d (w init.d właśnie są skrypty startowe, ale one uruchamiane są dopiero gdy stworzy się do nich dowiązania w /etc/rcX.d), dlatego przejrzyj sobie te katalogi.
Polecam również man update-rc.d oraz zapoznanie się z procesami startowymi na Debianie.