Gdzie jest i czy jest edytor tekstu i przegl
Gdzie jest i czy jest edytor tekstu i przeglądarka?
W poradniku Velmafii było napisane, że po instalacji GNOME wersja normalna powinny się zainstalować edytory tekstu i przeglądarki internetowe tymczasem u mnie na pulpicie są tylko 3 ikony:komputer, folder domowy i śmietnik czy to znaczy że coś się źle zainstalowało? jak doinstalować ręcznie np. Open Office'a dla LInux - widzę udostępnione katalogi innych komputerów w sieci z Windowsem XP więc mogę tam ściągnąć instalki - a do jakiego katalogu na Debianie należałoby instalować takie programy i na którą partycję? A przeglądarki są w wersji dla Linux czy to te same pliki co dla Windows XP?
Programy w debianie instalujemy za pomocą i tak np. dla OpenOffice.org będzie to wyglądać tak przeglądarki i wszystkie inne programy instalujemy w w/w sposób (chyba, że nie ma ich w repo, wtedy trzeba inaczej).
Wnioskując z Twojego poprzedniego tematu coś masz nie tak z Gnome, bo powinnaś mieć dwa paski (jeden na górze, drugi na dole ekranu) a ich nie masz. Przez jeden z tych pasków jest dostęp do menu gnoma i stamtąd można uruchomić różne programy.
Kod: Zaznacz cały
aptitude install <nazwa_programu>
aptitude install openoffice.org
Wnioskując z Twojego poprzedniego tematu coś masz nie tak z Gnome, bo powinnaś mieć dwa paski (jeden na górze, drugi na dole ekranu) a ich nie masz. Przez jeden z tych pasków jest dostęp do menu gnoma i stamtąd można uruchomić różne programy.
Re: Gdzie jest i czy jest edytor tekstu i przeglądarka?
Nie mogę znaleźć poradnika Velmafi na ten temat to powiedz jak instalowałaś tego GNOMA? Z płyty czy ręcznie? Jeśli ręcznie np. poprzez apt-get install gnome to powinno się wszystko zainstalować. Jeśli coś poszło nie tak to może daj apt-get install gnome-panel, w najgorszym przypadku powie ci że już jest zainstalowany.gośka_23 pisze:W poradniku Velmafii było napisane, że po instalacji GNOME wersja normalna powinny się zainstalować edytory tekstu i przeglądarki internetowe
Np. tak:gośka_23 pisze: jak doinstalować ręcznie np. Open Office'a dla LInux
apt-get install openoffice.org-writer openoffice.org-calc openoffice.org-help-pl openoffice.org-gnome openoffice.org-thesaurus-pl openoffice.org-hyphenation-pl
Tutaj nie ma czegoś takiego jak program files w windowsie. Jak się coś instaluje to to coś samo wie gdzie ma trafić. Dla ciebie jest tylko katalog domowy, w którym żądzisz. To nie windows że cała partycja systemowa to jeden wielki katalog domowy, do plików systemowych w taki sposób jak w windowsie nie masz dostępu. Jeśli korzystasz z debiana to jest to sieciowy system operacyjny wszelkie instalacje programów głównie przeprowadza się poprzez pobieranie pakietów z sieci. Dochodzi do tego jeszcze ogromne rozbrobnienie paczek i częste ich aktualizacje zatem składowanie tych programów mija się zupełnie z celem.gośka_23 pisze: - a do jakiego katalogu na Debianie należałoby instalować takie programy i na którą partycję?
Nie to nie te same pliki, tutaj jest zupełnie co innego. Ale przeglądarki oczywiście mogą być te same np. firefox czy opera.gośka_23 pisze: A przeglądarki są w wersji dla Linux czy to te same pliki co dla Windows XP?
-
- Senior Member
Re: Gdzie jest i czy jest edytor tekstu i przeglądarka?
Z faktu, że na pulpicie masz tylko 3 ikony nie wynika, że Ci się coś zainstalowało lub nie. Jeśli masz Gnome'a, to z górnej belki otwórz sobie menu rozwijane i zobacz co tam masz. Edytor Gnome'a to AbiWord.gośka_23 pisze:W poradniku Velmafii było napisane, że po instalacji GNOME wersja normalna powinny się zainstalować edytory tekstu i przeglądarki internetowe tymczasem u mnie na pulpicie są tylko 3 ikony:komputer, folder domowy i śmietnik czy to znaczy że coś się źle zainstalowało?
Myślę, że najprościej będzie przez... menu Gnome'a i tam masz program Synaptic, którym możesz zainstalować to co chcesz. Jeśli chodzi o OpenOffice, to masz do wyboru albo wersję z openoffice.org w wersji dla Debiana (ma swoje zalety) albo wersję "źródłową" też z OO.o (możesz ją pobrać z pl.openoffice.org) albo wersję z ux.pl (także poprzedni adres lub z http://www.ux.pl - ta ostatnia wersja daje np. poprawną deklinację przy wstawianiu daty). Najlepiej zainstalować wersję z javą (są takie paczki). Jeśli będziesz instalować inną wersję niż tę, która jest dostępna w repo z Synaptica, to po ściągnięciu pliku musisz ją rozpakować (program Ark), potem w katalogu RPMS wydać polecenie apt-get install *.deb, a następnie jeszcze doinstalować odpowiednie menu dla Twojej dystrybucji, które znajduje się w oddzielnym katalogu w RPMS. Zamiast apt-geta możesz zastosować aptitude - składania ta sama. Możesz wajiga - itp. itd. Inne programy - z paczek - instalujesz tak samo. I na razie przy tym pozostań. Potem dowiedz się jak się instaluje programy ze źródeł i co do tego potrzebujesz (wszystkie "samouczki" są dostępne w sieci). Generalnie w google'u "instalacja programów w linuksie" itp. Mnóstwo linków i dobrze omówione.gośka_23 pisze:jak doinstalować ręcznie np. Open Office'a dla LInux
Tylko po co?gośka_23 pisze:- widzę udostępnione katalogi innych komputerów w sieci z Windowsem XP więc mogę tam ściągnąć instalki
Odpowiedź dla ms-trex: Debiana i GNOME instalowałam z 1-szej płyty CD zgodnie z Forum:Instalacja Systemu/[Poradnik]InstalacjaDebiana - autor:velmafia tak jak tam pisze czyli:"aptitude install gnome gnome-audio". Spróbowałabym zainstalować Open Office'a przez: "aptitude install openoffice.org" tylko ... sorry za poziom pytania - mam otworzyć konsolę CTRL-ALT-F1, wpisuję su i teraz polecenie instalki "aptitude..." - czy tak? A jak potem z konsoli roota wrócić trybu graficznego w którym byłam - czy może przez "exit" lub "logout" ?
Chciałam najpierw naprawić GNOMa i tak jak otrzymałam wiadomość próbowałam otworzyć terminal Alt+F2 - ale to mi nie działa ( ani przed ani po zalogowaniu zwykłym userem na pulpit graficzny) ( ani z lewym ani prawym Alt-em). Potem miałam wpisać gnome-terminal i spróbować gnome-panel ale chwilowo nic z tego. Działa mi tylko wejście na konsolę roota Ctrl+Alt+F1 i wyjście z niej Ctrl+Alt+F7 ! ?
[ Dodano: 2007-09-24, 12:28 ]
Zastanawiałam się czy przyczyną nie jest może, że nie mam dodanych repozytoriów do pliku /etc/apt/sources.list i może dlatego te paski narzędziowe się nie zainstalowały? No ale jak wchodzę do konsoli Ctrl+Alt+F1 to nie znajduje mi programu "mc" aby wyedytować sources.list i dopisać repozytoria - nie jestem pewna czy "mc" powinien się zainstalować z 1-szej płytki czy może trzeba go potem doinstalować? No ale jak skoro Alt + F2 nie działa?
[ Dodano: 2007-09-24, 12:28 ]
Zastanawiałam się czy przyczyną nie jest może, że nie mam dodanych repozytoriów do pliku /etc/apt/sources.list i może dlatego te paski narzędziowe się nie zainstalowały? No ale jak wchodzę do konsoli Ctrl+Alt+F1 to nie znajduje mi programu "mc" aby wyedytować sources.list i dopisać repozytoria - nie jestem pewna czy "mc" powinien się zainstalować z 1-szej płytki czy może trzeba go potem doinstalować? No ale jak skoro Alt + F2 nie działa?
Wpisz nano zamiast mc, bo mc nie instaluje się domyślnie, a nano tak. Czyli dajeszgośka_23 pisze: jak wchodzę do konsoli Ctrl+Alt+F1 to nie znajduje mi programu "mc" aby wyedytować sources.list i dopisać repozytoria
nano /etc/apt/sources.list