Tablica partycji

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
StIoPa

Tablica partycji

Post autor: StIoPa »

Witam.

Mam mały problem. Mianowicie przez przypadek nadpisałem sobie tablice partycji. Po użyciu testdisk odzyskałem partycje systemową hda1 (ext3) , partycje hda6 (ntfs), hda7 (vfat) i wszystkie dane na nich sie znajdujące. Problem w tym ze nawet po dogłębnej analizie nie znalazł mi tej najważniejszej hda5(ext2). Jest jakiś inny program ,który poradziłby sobie z odzyskaniem utraconej partycji??

Pozdrawiam
randal

Post autor: randal »

spróbuj ściągnąć z sieci obraz magicznej płytki hiren's boot ma tam stuffy do recovera partycji. Pod linuchem niestety nic nie znam.
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Jak masz partycje przed (hda1) i po (hda6) to mozesz recznie wklepac do MBR informacje o hda5 bo latwo przeliczyc gdzie sie zaczyna i konczy - oczywiscie o ile nie ma tam nic wiecej.
Moza sobie ulatwic zycie fdiskiem (linuxowym) i kazac mu "dodac" nowa partycje, wpisac recznie cylinder poczatkowy i koncowy, NIE FORMATOWAC NIC (;p), i sprobowac zamontowac.. Jak ci powie ze nie moze, to probuj o cylinder w gore/dol. W zaleznosci od szczescia (i od tego czy wogole sie da dostac do tej partycji) zajmie ci to 10min-5h ;)
ODPOWIEDZ