Wybór

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
vonaiky

Wybór środowiska - kompilacja?

Post autor: vonaiky »

Witam wszystkich. Ostatnio znów postanowiłem wrócić do Linuksa i znów powrócił pewien wkurzający problem... załóżmy, że zdecydowałem się już na Debiana, ale pojawia się tutaj kwestia środowiska graficznego. Z tego co widzę w APT jest gotowe KDE lub KDE Core, problem polega na tym że instalując całe KDE instaluje masę rzeczy z których pewnie nigdy nie skorzystam, natomiast KDE Core jest mocno okrojone... za mocno. Czyżby pozostała mi ręczna kompilacja?
Rad
Member

Post autor: Rad »

natomiast KDE Core jest mocno okrojone... za mocno. Czyżby pozostała mi ręczna kompilacja?
Zainstaluj KDE Core, a potem doinstalowuj potrzebne pakiety...
vonaiky

OK, więc jeszcze jedno małe pytanko. Jak można w prosty sposób zapanować nad instalowanymi pakietami i ich zależnościami? Chodzi mi o to, że podczas instalowania jakiegoś programu instalowane są także ich zależności a z tego co zauważyłem, podczas odinstalowywania kasowany jest tylko dany program zależności zostają.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Chodzi mi o to, że podczas instalowania jakiegoś programu instalowane są także ich zależności a z tego co zauważyłem, podczas odinstalowywania kasowany jest tylko dany program zależności zostają.
zawsze używaj aptitude zamiast apt-get. Aptitude zapamiętuje jakie zależności były instalowane z jakim programem. Później jeśli chcesz ten program odinstalować, to aptitude odinstaluje też jego zależności pod warunkiem, że nie są one potrzebne jakiemuś innemu programowi.
vonaiky

OK, dzięki za pomoc :)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

mlyczek, apt-get też to potrafi...
Rad
Member

Post autor: Rad »

Ventrue pisze:mlyczek, apt-get też to potrafi...
apt-get autoremove po odinstalowaniu pakietu, jakby co.
ODPOWIEDZ