Xfce i znikaj

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
sparks

Xfce i znikające czcionki po upgrade do testing

Post autor: sparks »

Witam.
Mam problem jak w temacie. Dokonałem upgrade'u do z sarge do gałęzi testing. Oczywiście standardowo posypały się X-y :) Ale na nowo postawiłem ich konfigurację, jednakże we wszystkich środowiskach graficznych "znikają" fonty To znaczy w kadu nie widze wogóle żadnych napisów, a gdy przeglądam stronę w Firefoxie to nagle strona robi się czysta (wystarczy wtedy że ją zescrolluj'ę i wszystkeie napisy pojawiają się na jakiś czas). Podobnie jest w innych programach.
W sumie dziwna sprawa bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Już mnie szlag normalnie trafia.
Hmmm. Początkowo wydawało się ze nawala odświeżanie teksturek, ale dlaczego nawalają tylko fonty? Na fluxboxie jest podobnie :-/
Acha jeszcze jedno.
W xorg.conf ustawiłem maksymalne odświeżanie na 70 Hz, a w graficznych opcjach XFCE pokazuje się że jest ustawione na 75 Hz :-?

// ok znalazłem przepraszam za zaśmiecanie forum
po aktualizacji używałem wciąż starego sprawdzonego sterownika NVidii, który nie chciał współpracować z wersją ABI w moim kompie :) Dokopałem się w logach do ładnego ostrzeżenia UWAGA: może powodować nieprzewidywalne konsekwencje :P Wystarczyła więc aktualizacja sterów :P
ODPOWIEDZ