Witam!
Mam taki problem Otóż podczas instalacji Debiana instalator nie wykrywa mi kompaktu z ktorego bootowalem tzn zaraz po wybraniu jezyka i klawiatury wyskakuje blad ze nie moze zamontowac plyty bo nie ma CDRomu i prosi o dodatkowe sterowniki Faktycznie w dev pusto a dmesg pokazuje cos w stylu (nie pamietam dokladnie) probing ide0: not found, probing ide1: not found
Probowalem juz wszystkich wersji Debiana (lacznie z nieoficjalnymi dodatkami niby najnowszych sterownikow) oraz wszystkich rozwiazan ktore znalazlem na tym forum i paru z zagranicznych Niestety zadne z nich u mnie nie dziala Po prostu nie wiem co mam zrobic Byl u mnie kolega, ktory zna sie bardzo dobrze na linuksie i mowi ze pierwszy raz takie cuda widzi
Rowniez ubuntu professional wywala sie tak samo natomiast co dziwne wersja standard instaluje sie bez problemu
Moj komp (jesli cos pomoze) Core 2 Duo, plyta Intela DG965SS, 1 dysk SATA i 1 CD LG (1 kanal IDE)
Prosze pomozcie!!
Problem z CDROM-em
A wiec tak:
CDROM i tasma sprawne w 100%, w biosie sprawdzalem wszystkie mozliwe ustawienia SATA i IDE (zadne nie dziala) W koncu zdegustowany pozyczylem cd-rom na sata od kolegi i zainstalowalem debiana Co ciekawe - zainstalowany system wykrywa juz moj kompakt Takze nie mam pojecia o co chodzi
Ale najlepsze na koniec
WinXP z kolei nie chce zainstalowac sie z cdromu na SATA a instaluje sie tylko z mojego kompaktu na IDE Jakis dziwny ten moj komputer ...
ps. dziekuje za szybka odpowiedz i pomoc
CDROM i tasma sprawne w 100%, w biosie sprawdzalem wszystkie mozliwe ustawienia SATA i IDE (zadne nie dziala) W koncu zdegustowany pozyczylem cd-rom na sata od kolegi i zainstalowalem debiana Co ciekawe - zainstalowany system wykrywa juz moj kompakt Takze nie mam pojecia o co chodzi
Ale najlepsze na koniec

ps. dziekuje za szybka odpowiedz i pomoc