dziwne zawieszanie systemu
-
dziwne zawieszanie systemu
Mam problem. Kiedyś było wszystko ok ale pewnego razu musiałem przycisnąć reset ponieważ był wyłączony monitor, który nie chciał się zapalić ( komputer cały czas pracował tylko miał wyłączyłem monitor bo poszedłem do kolegi). Jak zresetowałem to system się uruchomił lecz po czasie ok 3 minut się zawieszał tzw. kontrolka od dysku się cały czas świeci choć pracy dysku nie słychać. Jedynie słychać przed zawieszeniem szybki i krótki wzrost obrotów dysku. Teraz to jak się uruchomi system i klikne na cokolwiek to system łapie zawieche i nic innego nie moge zrobić.Mam włączone automatuczne logowanie i nie wiem jak się dostać do konsoli przed startem kde. Nie wiem co jest grane, nigdy nie miałem takiego problemu.
Skoro przed zwisem dysk cos szalej to mozliwe ze to jego wina.
Odpal sprawdzanie dyskow pod kontem badsektorow (najpierw musisz odmontowac sprawdzana partycje)
Odpal sprawdzanie dyskow pod kontem badsektorow (najpierw musisz odmontowac sprawdzana partycje)
Kod: Zaznacz cały
badblocks -nsv /dev/hdX
-
To chyba wina dysku bo coś mi w komputerze wykańcza dyski. Już jeden dysk leży na półce, ponieważ ma za dużo bad sektorów. jak chciałem się zalogować jako root to wyskakiwały mi jakieś błędy z kde że nie ma paru plików i były podane ścieżki do tych plików. Najwyraźniej to wina bad sectorów i czegoś innego bo teraz nawet się system nie uruchamia tzw. nawet do biosu nie mogę wejść. Dzisiaj coś pokombinuje z tym dziadem może coś się ruszy.
-