HP 6710s

Pomoc dotycząca instalacji systemu
singollo

HP 6710s

Post autor: singollo »

Witam

Kupiłem sobie niedawno laptopa HP Compaq 6710s i mam problem z zainstalowaniem debiana. Chciałem go zainstalować z amd64 netinstall dzienna kompilacja z 03.09.2007 i po załadowaniu jądra wyskakuje czarny ekran i nic sie nie dzieje. Próbowałem też instalować z innych wersji, ale efekt jest podobny. Instalacje prowadziłem z wyłączonym i włączonym SATA oraz z parametrem dmraid.

A tutaj dokładniejsze informacje na temat tego co mam w komputerze:

Kod: Zaznacz cały

Urządzenia PCI:
      Magistrala 24, urządzenie 0, funkcja 0            Broadcom 590x 10/100 Ethernet [14E4-1713] [NoDB]
      Magistrala 16, urządzenie 0, funkcja 0            Intel 3945ABG PRO/Wireless Network Adapter
      Magistrala 0, urządzenie 30, funkcja 0            Intel 82801HBM I/O Controller Hub 8 (ICH8M)
      Magistrala 0, urządzenie 31, funkcja 2            Intel 82801HBM ICH8M - 3-port SATA Controller
      Magistrala 0, urządzenie 27, funkcja 0            Intel 82801HBM ICH8M - High Definition Audio Controller
      Magistrala 0, urządzenie 28, funkcja 0            Intel 82801HBM ICH8M - PCI Express Root Port 1
      Magistrala 0, urządzenie 28, funkcja 1            Intel 82801HBM ICH8M - PCI Express Root Port 2
      Magistrala 0, urządzenie 28, funkcja 2            Intel 82801HBM ICH8M - PCI Express Root Port 3
      Magistrala 0, urządzenie 28, funkcja 4            Intel 82801HBM ICH8M - PCI Express Root Port 5
      Magistrala 0, urządzenie 31, funkcja 3            Intel 82801HBM ICH8M - SMBus Controller
      Magistrala 0, urządzenie 26, funkcja 0            Intel 82801HBM ICH8M - USB Universal Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 26, funkcja 1            Intel 82801HBM ICH8M - USB Universal Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 29, funkcja 0            Intel 82801HBM ICH8M - USB Universal Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 29, funkcja 1            Intel 82801HBM ICH8M - USB Universal Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 29, funkcja 2            Intel 82801HBM ICH8M - USB Universal Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 26, funkcja 7            Intel 82801HBM ICH8M - USB2 Enhanced Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 29, funkcja 7            Intel 82801HBM ICH8M - USB2 Enhanced Host Controller
      Magistrala 0, urządzenie 31, funkcja 0            Intel 82801HBM ICH8M-DO - LPC Bridge
      Magistrala 0, urządzenie 2, funkcja 0             Intel GL960/GM965 Chipset - Graphics Controller 0
      Magistrala 0, urządzenie 2, funkcja 1             Intel GL960/GM965 Chipset - Graphics Controller 1
      Magistrala 0, urządzenie 0, funkcja 0             Intel GL960/GM965/PM965 Chipset - Memory Controller Hub
      Magistrala 2, urządzenie 4, funkcja 0             Ricoh RL5C476 CardBus Controller

Urządzenia typu Plug and Play:
      PNP0303                                           101/102-Key or MS Natural Keyboard
      PNP0C08                                           ACPI Driver/BIOS
      FIXEDBUTTON                                       ACPI Fixed Feature Button
      PNP0C14                                           ACPI Management Interface
      THERMALZONE                                       ACPI Thermal Zone
      PNP0A08                                           ACPI Three-wire Device Bus
      PNP0C0A                                           Control Method Battery
      PNP0C0A                                           Control Method Battery
      PNP0200                                           DMA Controller
      PNP0C09                                           Embedded Controller Device
      PNP0A06                                           Extended IO Bus
      PNP0C0B                                           Fan
      PNP0103                                           High Precision Event Timer
      GENUINEINTEL_-_X86_FAMILY_6_MODEL_15              Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T7300  @ 2.00GHz
      GENUINEINTEL_-_X86_FAMILY_6_MODEL_15              Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T7300  @ 2.00GHz
      PNP0C0D                                           Lid
      ACPI0003                                          Microsoft AC Adapter
      PNP0C02                                           Motherboard Resources
      PNP0C04                                           Numeric Data Processor
      PNP0800                                           PC Speaker
      PNP0000                                           Programmable Interrupt Controller
      SYN0134                                           PS/2 Compatible Mouse [NoDB]
      PNP0B00                                           Real-Time Clock
      PNP0C0E                                           Sleep Button
      PNP0C01                                           System Board Extension
      PNP0100                                           System Timer
Co ciekawsze Ubuntu mi startuje (ale tylko wtedy gdy jest wyłączone SATA), ale nie uruchamiają się x-sy bo nie ma sterowników do karty grafiki. Znalazłem stronkę gdzie można je ściągnąć tu, tylko, ze trzeba chyba prze kompilować jądro, a z tego co wiem nie da sie tego zrobić na LiveCD. Gdyby można było uruchomić instalacje w trybie tekstowym, ale jak?

Pozdrawiam
Sing
kabzior
Beginner

Re: HP 6710s

Post autor: kabzior »

singollo pisze:Co ciekawsze Ubuntu mi startuje (ale tylko wtedy gdy jest wyłączone SATA), ale nie uruchamiają się x-sy bo nie ma sterowników do karty grafiki. Znalazłem stronkę gdzie można je ściągnąć tu, tylko, ze trzeba chyba prze kompilować jądro, a z tego co wiem nie da sie tego zrobić na LiveCD. Gdyby można było uruchomić instalacje w trybie tekstowym, ale jak?
Ale Ubuntu? Jeśli tak, to musisz pobrać AlternateCD, to jest płyta z instalatorem tekstowym.
Debian AFAIK ma instalację tekstową domyślnie.
singollo

Nie dosyć, że sie uruchamia to jeszcze wykrywa mi ethernet i wi-fi :) . Dysk rozpoznaje jako sda, a wiec chyba jako sata :) . Da sie w jakiś sposób znaleźć informacje, który moduł jądra jest odpowiedzialny za, który sterownik?

Starałem się też z pod ubuntu (takiego jakie mi sie uruchamia) zainstalować debiana przez debootstrap. Robiłem wszystko tak jak jest napisane w podręczniku instalacji, ale nie mogłem podmontować dysku (bo mi go po prostu nie wykrywało, zresztą tak samo jak cdromu). Samo montowanie odbywa sie jeszcze przed instalacją jądra, wiec to nie dlatego, ze nie ma sterowników do sata. A skoro nie wykrywa dysku to nie mogę zainstalować gruba :( .

Już zacząłem się zastanawiać, czy to może jest jakiś błąd instalatora? Co wy na ten temat sądzicie? Przecież, jeśli to byłby problem z sata, to instalator powinien sie uruchomić i po prostu nie wykryć żadnych dysków twardych.
zaq

Post autor: zaq »

Witajcie, mam pytanie, właściwie problem podczas instalacji Debiana na laptopie HP Compaq 6710s.

Płyte mi bootuje bez problemu ale niestety nie chce zamontowac cd-romu i to jest chyba najsmieszniejsze ;) czy ktoś może mi pomuc?

sprawdzaj pisownię przed wysłaniem postu, bo takie błędy, aż bodą w oczy
mlyczek
singollo

Mnie jednak nareszcie udało się zainstalować debianka za pomocą debootstrap :) .

zeq:
U mnie widzi (na zainstalowanym systemie) cdrom jako /dev/hda (?!?!), wiec spróbuj może

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/hda /media/cdrom
ODPOWIEDZ