Compiz

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ms-trex
Beginner

Compiz

Post autor: ms-trex »

Zrobiłem wszystko jak jest w faqu by Kaka z wyjątkiem auto uruchamiania compiza. Jeśli w konsoli dam compiz --replace to giną mi belki z okien oraz wywala:

Kod: Zaznacz cały

GLX_EXT_texture_from_pixmap is not available with direct rendering.
GLX_EXT_texture_from_pixmap is available with indirect rendering.
a jak daje gnome-window-decorator to command not found.
Uzywam otwartych driverów na Radeon 9600Pro. HELP.
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

EE czemu compiz? A nie Compiz Fusion? Ludzie zrozumcie ze nie ma sensu korzystać z czegos co jest stare, po to wychodza nowsze wersje oprogramowania, zeby bylo mniej problemow...btw, belki Ci giną ale sam compiz dziala?
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Stare?? Przecież compiz jest ciągle rozwiajny, na nim bazuje fusion który to z kolei stanowi tylko zestaw dodatkowych wtyczek. Dlaczego nie wole fusiona a no dlatego że wole korzystać z oficjalnych repozytoriów debiana i nie zaśmiecać se systemu nie autoryzowanymi paczkami. Wyjdzie nowa wersja fusiona i znowu będziesz tracić czas na kompilacje i kombinacje norweskie skąd wziąć nowe paczki i znowu syf w kompie, a jak wyjdzie nowy compiz to ja se zrobie tylko wajig upgrade.

Już sobie poradziłem, compiz odpala się poprzez:

LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=true compiz --replace --indirect-rendering & gtk-window-decorator --replace
amoureux

Post autor: amoureux »

ms-trex pisze:Stare?? Przecież compiz jest ciągle rozwiajny, na nim bazuje fusion który to z kolei stanowi tylko zestaw dodatkowych wtyczek. Dlaczego nie wole fusiona a no dlatego że wole korzystać z oficjalnych repozytoriów debiana i nie zaśmiecać se systemu nie autoryzowanymi paczkami. Wyjdzie nowa wersja fusiona i znowu będziesz tracić czas na kompilacje i kombinacje norweskie skąd wziąć nowe paczki i znowu syf w kompie, a jak wyjdzie nowy compiz to ja se zrobie tylko wajig upgrade.

Już sobie poradziłem, compiz odpala się poprzez:

LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=true compiz --replace --indirect-rendering & gtk-window-decorator --replace
Wpisałem to w konsoli i mi wypluło

GLX_EXT_texture_from_pixmap is available with direct rendering.

I dalej nie mam belek w oknach itd.
fabix

Post autor: fabix »

GLX_EXT_texture_from_pixmap
Najprawdopodobniej twój sterownik do karty graficznej nie obsługuje tej funkcji OpenGL. Jaką masz kartę graficzną i jakich używasz sterowników?
yantar
Member

Post autor: yantar »

fabix pierwszy post.
Swoja droga to stary compiz juz nie jest chyba rozwijany, podobnie jak beryl odkad sie polaczyly obie ekipy. (moge sie mylic)
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

yantar pisze: Swoja droga to stary compiz juz nie jest chyba rozwijany, podobnie jak beryl odkad sie polaczyly obie ekipy. (moge sie mylic)
Owszem mylisz się :) Compiz jest jak najbardziej rozwijany, ba! rozwój Compiz Fusion jest zależny od rozwoju Compiza -> Klik
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jednakowoż, ja ponowię pytanie i dołączę się do tematu:

GLX_EXT_texture_from_pixmap is not available with direct rendering.
GLX_EXT_texture_from_pixmap is available with indirect rendering. 
Mam dokladnie to samo: zarowno w Compiz, jak i Compiz-Fusion, nie ma tutaj zadnej roznicy w tym wzgledzie.

Czym to moze byc spowodowane? Karta czegos nie obsluguje? Sterowniki nie takie jak trzeba?

Mam cholernego pecha do tych Compizów i Berylów - zalezy mi zeby to mieć a nie moge w żaden sposób odpalić... Nie dziwię się że na GeForce 2 MX nie działało, no ale na GF 7300 GS z 512 MB pamieci karty powinno chyba smigac :/
ODPOWIEDZ