No podałem Ci polecenie do listy sesji.
Ja w każdej to pokaż jeszcze sesje -2 i -3, bo w tej -1 nic nie dostrzegam.
Co robisz jak mysz przestaje reagować?
Klawiatura działa wtedy?
Debian trixie , problem z myszą
Re: Debian trixie , problem z myszą
To laptop, tak klawiatura działa wtedy normalnie
W jaki sposób pokazać daną sesje ?
W jaki sposób pokazać daną sesje ?
Klawiatura zewnętrzna?koto781 pisze:To laptop, tak klawiatura działa wtedy normalnie...
A w biosie ustawiłeś obsługę urządzeń podpiętych do USB?
https://www.loggly.com/ultimate-guide/using-journalctl/
Journald tracks each log to a specific system boot. To limit the logs shown to the current boot, use the -b switch.
$ journalctl -b
You can view messages from an earlier boot by passing in its offset from the current boot. For example, the previous boot has an offset of -1, the boot before that is -2, and so on. Here, we are retrieving messages from the last boot:
$ journalctl -b -1
To list the boots of the system, use the following command.
$ journalctl --list-boots
It will show a tabular result like this.
-3 5a035370cc264015a5afcad6e310769f Sun 2019-06-23 09:27:30 EDT—Sun 2019-06-23 11:26:45 EDT
-2 ff65fc7baac14b429a4f41828db669d4 Sun 2019-06-23 11:59:55 EDT—Sun 2019-06-23 12:29:46 EDT
-1 2d54fbdb9fc04087930fd7543f57e922 Sun 2019-06-23 20:29:15 EDT—Sun 2019-06-23 23:01:43 EDT
0 aa2a1cf3cc2143b2a0245403739a336e Mon 2019-06-24 09:23:50 EDT—Mon 2019-06-24 15:18:11 EDT
The first field is the offset (0 being the latest boot, -1 being the boot before that, and so on), followed by a Boot ID (a long hexadecimal number), followed by the time stamps of the first and the last messages related to that boot.
Przez kilka dni po instalacji normalnie wszystko chodziło, myszka przewodowa i bezprzewodowa także.
Nic w biosie nie zmieniałem i chodziło normalnie.
Jest to laptop i bez klawiatury zewnętrznej.
Chodzić to może nie chodziło, bo nie ma nóg,koto781 pisze:Nic w biosie nie zmieniałem i chodziło normalnie.
Sprawdź w BIOS-ie, czy dla portów usb jest zezwolenie na podpięcie zewnętrznych urządzeń, typu mysz i klawiatura.
Używasz środowiska GNOME, jest to „zaborcze” środowisko graficzne, które przejmuje kontrolę nad systemem w sposób trochę nadrzędny (dlatego za nim nie przepadam) i domyślne opcje oszczędzania energii zostały uaktywnione.
Nie wiem jak to się dokładnie nazywa (dawno nie używałem GNOME), ale chyba z poziomu centrum sterowania powinien być dostęp do opcji zarządzania energią.
Przejrzyj wszystkie ustawienia powiązane z ustawieniami zarządzania energią (posiadasz laptopa więc uaktywniło się oszczędzanie energii zapewne). Prawdopodobnie uaktywniła się jakaś funkcja powiązana z oszczędzaniem energii i porty USB są wyłączane, jako zbędne.
Sprawdź, czy odpięcie i ponowne podpięcie myszy coś zmienia, lub czy podpięcie np. dysku usb (pendrive) aktywuje działanie myszy (oczywiście też chwilowo).
hej
zauważyłem że gdy laptop podpięty do zasilania to mysz pracuje normalnie.
Jedynie gdy pracuje na baterii to wtedy te hece się dzieją
nie widzi podlaczonego usb w tym czasie
w biosie wszystko co jest przy usb ma enabled
Matebook D15
Nie połączyłem pewnych faktów. Dołożyłem do laptopa dysk HDD i to wtedy się zaczęło. Pewnie zwiększył pobór energii i Debian zaczął wyłączać porty USB. Na Windowsie wszystko chodziło jak powinno.
Szukałem, po ustawieniach systemu opcji zarządzania energią ale znalazłem tylko podstawowe, jak przygaszenie ekranu i wygaszanie i usypianie komputera.
Gdy wyjąłem dysk HDD to problem nie występuje.
zauważyłem że gdy laptop podpięty do zasilania to mysz pracuje normalnie.
Jedynie gdy pracuje na baterii to wtedy te hece się dzieją
nie widzi podlaczonego usb w tym czasie
w biosie wszystko co jest przy usb ma enabled
Matebook D15
Nie połączyłem pewnych faktów. Dołożyłem do laptopa dysk HDD i to wtedy się zaczęło. Pewnie zwiększył pobór energii i Debian zaczął wyłączać porty USB. Na Windowsie wszystko chodziło jak powinno.
Szukałem, po ustawieniach systemu opcji zarządzania energią ale znalazłem tylko podstawowe, jak przygaszenie ekranu i wygaszanie i usypianie komputera.
Gdy wyjąłem dysk HDD to problem nie występuje.
Pobierz odpowiednią wersję livecd Debiana i sprawdź:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/12 ... so-hybrid/
https://cdimage.debian.org/debian-cd/12 ... so-hybrid/