Zainstalowałem Debiana wg. poradnika
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819, jednak napotkałem się z pewnym problemem. Otóż w pewnym monencie instalator powinien mnie spytać jakie oprogramowanie zainstalować (::System Podstawowy::Laptop::¦rodowisko Graficzne::itd.), jednak nie zapytał. Zaczął ściągać tysiące pakietów. Uruchomiłem więc ponownie instalator i w kroku z serverem lustrzanym dałem NIE. Tym razem pakietów było tylko ok. 600.
Nadal jednak nie pytano mnie jakie oprogramowanie mam zainstalować. Mam więc pytanie, czy te lekkie 600 pakietów to jest samo kde-core ( nie jestem pewny, ponieważ w systemie mam dużo aplikacji, które chciałbym usunąć ).
Moje drugie pytanie, ale najpierw screenshot -

. Widzicie chciałbym usunąć zaznaczony obrazek z KMenu ( tam gdzie jest napisane kde 3.5 ). Czy się w ogóle da ? Moim zdaniem jest on bardzo brzydki i mi przeszkadza.
Trzecia sprawa dotyczy zależności. Otóż ostatnim razem ( jeszcze na środowisku GNOME ) usuwając zbędne aplikacje ( np. totem ) "dzięki zależnościom" usunąłem także całem GNOME

. Jak temu tym razem zapobiec. ( Próbowałem aptitude i apt-get, apt-get usunął mniej potrzebnych pakietów ).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Na Debiana przeniosłem się z Ubuntu, dlatego, że lepiej "współpracuje" z KDE ( tak mi się zdaje ), ale jestem szczęśliwy