pr

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
zimzum

prędkość odczytu DVD i jakość dźwięku

Post autor: zimzum »

Mam dwa durne pytania :) Jeszcze kilka takich zadam i sam zaczne na takie odpowiadac. Obiecuje ;)

1. Jak zmniejszyc predkosc odczytu plyty DVD podczas ogladania filmu? Odtwarzacz strasznie mi wyje. Nie mam problemu z Audio-CD poniewaz wtyczka do XMMS pozwala mi skonfigurowac predkosc odczytu plyty.

2. Wszystko mi dziala (prawie), ale jedna rzecz z dzwiekiem mnie wnerwia. Jest raczej slabej jakosci. Plyty CD-Audio sa odtwarzane przyzwoicie. MP3-jki juz nie. Może jest jakiś wybitnie dobry encoder, wtyczka albo 'jakies cus', co trzeba skonfigurowac? Pewnie to wina sterownikow (pod winda muzyka gra o niebo lepiej), ale zawsze warto sprbowac i zapytac :)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

2)Czy korzystasz z dmixa itp.? Bo ja miałem podobny problem, słaba jakość bo dźwięk był miksowany ale zmieniłem parę wpisów i już ok.

Pozdrawiam!
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

1. Nie słyszałem o czymś takim jak zwiększanie szybkości odtwarzania CD/DVD, odtwarzacz powinien czytać z taką szybkością jaka jest potrzebna, może masz po prostu porysowane płytki ?

2. A z jakiego odtwarzacza korzystasz ?, ja korzystam z amaroka i encodera amarok-xine i dźwięk działa u mnie wyśmienicie.
instalacja:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install amarok amarok-xine
zimzum pisze:Mam dwa durne pytani...
nie zaczynaj tak postu bo możesz zostać zignorowany, bo skoro"durne pytania" to po co na nie odpowiadać??

aloha
zimzum

velmafia pisze: odtwarzacz powinien czytać z taką szybkością jaka jest potrzebna, może masz po prostu porysowane płytki ?
Plytki sa nowe, a poza tym tloczone. Moje plyty CD-Audio sa bardziej porysowane, a chodza ciszej (ustawilem predkosc odtwarzania CD-Audio x1). Mi sie wydaje, ze jesli (hipotetycznie) odtwarzacz moze odczytywac plyty z predkoscia x16, to moze je rowniez odczytywac z kazda miejsza predkoscia. Bardziej sie oplaca jednak sluchac muzyki z predkoscia x1, gdyz wtedy plyta tak nie 'wyje'. Podejrzewam ze z filmami jest podobnie, ale glowy nie dam. Nie udalo mi sie odnalezc odpowiedniej opcji.
velmafia pisze:
2. A z jakiego odtwarzacza korzystasz ?
Uzywam XMMS. Zaden odtwarzacz nie radzi sobie z muzyka lepiej. Pewnie ze wzgledu na equalizer.

Kaka' pisze:
2)Czy korzystasz z dmixa itp.?
A coz to za ustrojstwo? Zapoznamy, skonfigurujemy i znac o efektach damy ;)

Pozdro

PS silnik XINE'a rzeczywiscie jest lepszy (pobawilem sie w Koffeine i efekt jest lepszy). Ale przeciez to wciaz idzie przez ALSA. Nic juz nie rozumiem:/ W kazdym razie mam zamiar jeszcze doszlifowac basy ;)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

zimzum pisze:Plytki sa nowe, a poza tym tloczone. Moje plyty CD-Audio sa bardziej porysowane, a chodza ciszej (ustawilem predkosc odtwarzania CD-Audio x1). Mi sie wydaje, ze jesli (hipotetycznie) odtwarzacz moze odczytywac plyty z predkoscia x16, to moze je rowniez odczytywac z kazda miejsza predkoscia. Bardziej sie oplaca jednak sluchac muzyki z predkoscia x1, gdyz wtedy plyta tak nie 'wyje'. Podejrzewam ze z filmami jest podobnie, ale glowy nie dam. Nie udalo mi sie odnalezc odpowiedniej opcji.
Po pierwsze tak jak velmafia, nie słyszałem o tym, że można zwiększać szybkość cdromu. Może chodzi Ci o to, że po włożeniu płytki z filmem program odczyta "cały" film tz. włożysz, 1 minutę poburczy a potem przez cały film masz świętu spokój. Coś takiego było pod windows ale czy pod linux też jest to nie wiem. O to Ci chodzi czy nie?

Pozdrawiam!
zimzum

Chodzi mi o to, ze moj naped DVD jest w stanie czytac plyty z 16-krotna predkoscia. Ale im plyta szybciej sie kreci tym bardziej halasuje. Do ogladania filmow/sluchania muzyki wystarczy, zeby plyta byla odczytywana z pojedyncza predkoscia (x1). Zwiazane jest to z tym, ze muzyka/film leci w swoim tempie i odczyt plyty z pojedyncza predkoscia dostarcza wystarczajacej liczby danych, zeby film/muzyka byly odtwarzane plynnie. Wieksza predkosc odczytu=wieksza liczba danych=liczba danych z ktora nie mamy co zrobic. Dlatego na przyklad stacjonarne odtwarzacze CD-Audio czytaja plyty z predkoscia x1. Jesli nawet potrafia czytac plyty szybciej to i tak z tego nie korzystaja. W zwiazku z tym ja chcialbym zmusic swoj odtwarzacz DVD do odtwarzania plyt z mniejsza predkoscia.

Mozliwe, ze cos zdrowo krece, bo kiepsko znam sie na tych sprawach. Jesli tak to bede wdzieczny za wyprowadzenie mnie z bledu.
POX
Beginner

Post autor: POX »

Jeżeli chcesz zmienić szybkość odczytu płyty z danymi, to pomóc może polecenie:

mount -o speed=4 /dev/cdrom /media/cdrom
(lub odpowiedni wpis z "speed=x" w /etc/fstab)
Przy odczycie AudioCD / filmów DVD, to już musisz szukać w opcjach odtwarzacza.
zimzum

Dzieki POX! Dokladnie o cos takiego mi chodzilo. Teraz DVD smiga jak marzenie :) Tylko czemu opcji speed nie ma w manualu?
peredhil

Post autor: peredhil »

zobacz to:

hdparm -E 4 /dev/cdrom
ODPOWIEDZ