Czarny ekran.

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
dawideo
Beginner

Czarny ekran.

Post autor: dawideo »

Witam.
Mój problem polega na tym, iż przy starcie systemu mam przesunięty obraz w prawo. Z tym sobie jakos poradziłem (wciskam ctrl+alt+backspace) lub poprostu w monitorze przełączam z cyfrowego trybu na analogowy a potem spowrotem. Sposoby podane tutaj nie skutkuja więc może ktoś zna jeszcze inne sztuczki?? Bo jednak drażniące jest te ciągłe przełączanie:/ Jest i drugi problem o wiele poważniejszy z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż jak juz ustawie sobie ten obraz to co jakiś czas na sekunde (czasem dwie) obraz znika i pojawia mi się czarny ekran. Potem wraca wszystko do normy. Potem znowu. Czasem tak się dzieje kilka razy w ciągu 5 minut a czasem 2 -3 razy w ciągu paru godzin. CO to może być. Jakby co podaje specyfikacje mojego sprzętu:
Debian Lenny
Radeon 9200SE
monitor: LCD BENQ FP93G P
Czy to wina karty??, monitora?? Mam zainstalowane otwarte sterowniki.
Pozdro
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Ten czarny ekran może byc zarowno wina monitora jak i karty..proponuje pozyczyc jakąś karte od znajomego, podlaczyc i zobaczyc problem bedzie dalej wystepowal...
dawideo
Beginner

Ojj wolałbym aby monitor był ok :/ Jakiś miesiąc temu musiałem go kupić bo mój wysłóżony kineskop poszedł z dymem:/. No a jeśli teraz ten czarny ekran ma być winą samego sprzętu :( Nie chciałbym z tego powodu się wnerwiać na Debiana, bardzo mi się podoba ten system. A może można to jakoś naprawić gdzieś w konfiguracji??
Zastanawiam się jeszcze nad jednym po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep direct
wyskakuje mi

libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b
direct rendering: Yes
CZyli że przyśpieszenie jest no ale też mam jakiś błąd co on oznacza???
I nie działa mi polecenie

glxgears -printfps
wyskakuje mi wtedy

Usage: 
  -display <displayname>  set the display to run on 
  -stereo                 run in stereo mode 
  -fullscreen             run in fullscreen mode 
  -info                   display OpenGL renderer info
zamiast liczba fps-ów:/

Dobra znalazłem, okazało się że otwarte sterowniki nie obsługują DVI :( (informacja z forum Ubuntu) i musiałem zmienić kabel na analogowy. Teraz obraz jest wyświetlany poprawnie bez przesunięcia i bez pojawiania się czarnych ekranów. Pytanie czy coś straciłem (jakość) zamieniając kabel??? Wkońcu po coś wymyślili ten DVI. A może jest jakiś sposób by normalnie wyświetlać obraz na DVI
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Hm jeżeli nie jestes jakims fanatykiem jakosci to nie odczujesz tej roznicy 8-) Lepiej zostac przy tym zwyklym kabelku niż użerać się z próbą odpalenia pod DVI...popatrze jeszcze, ale wątpie żeby dało rade to jakoś obejść...
dawideo
Beginner

FAktycznie pogorszenie jakości praktycznie nie zauważam, chodzi o drugą sprawę:/ POnoć na analogu szybciej wypalają się pixele:/
ODPOWIEDZ