Na pasku menu mam object "menu główne MATE", klikam na niego PPM i oprócz pomoc, usuń, przesuń, zablokuj nie mam żadnych innych opcji...
Chciałbym dodać coś do menu i nie wiem jak to zrobić. Kiedyś (dawno dawno) testowałem MATE i pamiętam była tam opcja preferencje/dostosuj. Jak dodać własne elemety do menu? Może być i ręcznie
Nie mog
musisz zainstalować edytor menu dla mate. Dopiero za jego pomocą możesz cokolwiek klikając zrobić.
Mozo się chyba nazywa to coś
https://packages.debian.org/search?keywords=mozo
Ewentualnie coś na wzór plików z katalogu /usr/share/applications jeśli ręcznie i działa na wszystkich środowiskach graficznych.
entries/212-Edycja-menu-w-xfce-czyli-NoDisplay-true
Yampress wystrugał nawet taki wpis jak to zrobić.
Mozo się chyba nazywa to coś
https://packages.debian.org/search?keywords=mozo
Ewentualnie coś na wzór plików z katalogu /usr/share/applications jeśli ręcznie i działa na wszystkich środowiskach graficznych.
entries/212-Edycja-menu-w-xfce-czyli-NoDisplay-true
Yampress wystrugał nawet taki wpis jak to zrobić.
Dzięki wielkie!
Artykuł bardzo ciekawy. Szkoda, że do menu, automatycznie, nie są dodawana elementy z parametrem że jest widziany w danym środowisku graficznym, bo często się te badziewia plączą.
Chętnie bym poszperał bo mnie od zawsze ciekawiły takie rzeczy ale wiesz jak jest z tym czasem...
Do problemu, nie pamiętam żebym kiedyś nawet instalował jakiś dconf-editor żeby usunąć ikonę kosza z pulpitu...
Czy to może przez to że odznaczyłem przy instalacji "podstawowe elementy środowiska..."?
NetInstall, wybrałem tylko MATE, bo bałem się że mi doinstaluje nowego gnoma(podstawowe środowisko dla debiana to gnome, prawda?), chociaż on też występował na liście...
Ale się porobiło z tym MATE
Artykuł bardzo ciekawy. Szkoda, że do menu, automatycznie, nie są dodawana elementy z parametrem że jest widziany w danym środowisku graficznym, bo często się te badziewia plączą.
Chętnie bym poszperał bo mnie od zawsze ciekawiły takie rzeczy ale wiesz jak jest z tym czasem...
Do problemu, nie pamiętam żebym kiedyś nawet instalował jakiś dconf-editor żeby usunąć ikonę kosza z pulpitu...
Czy to może przez to że odznaczyłem przy instalacji "podstawowe elementy środowiska..."?
NetInstall, wybrałem tylko MATE, bo bałem się że mi doinstaluje nowego gnoma(podstawowe środowisko dla debiana to gnome, prawda?), chociaż on też występował na liście...
Ale się porobiło z tym MATE